HOE SLIM EN SCHOON REIZEN JOUW MEDEWERKERS?

Als werkgever heb jij ook baat bij een bereikbare, leefbare en schone regio. Slim & Schoon Onderweg helpt je jouw bijdrage te leveren. Door thuis te werken of met oplossingen voor een gezondere, snellere, goedkopere, schonere reis. Maar ook met specifieke projecten in bepaalde plaatsen.

Slimme en schone mobiliteit in jouw organisatie

Oscar Roelofs, Richard Gijsbers, mobiliteitsmakelaars Oscar Roelofs, Richard Gijsbers, mobiliteitsmakelaars

Slimme en schone mobiliteit in jouw organisatie? Ook voor jou als werkgever levert dat vele voordelen op.

Door mobiliteit slimmer en schoner in te richten, verminder je niet alleen CO2-uitstoot, je bespaart ook nog eens op je kosten. Bovendien zijn fietsende medewerkers vitaler, gezonder en gelukkiger. En jij maakt jezelf daarmee een aantrekkelijke, bereikbare en toekomstbestendige werkgever. Een win-win situatie dus.

Wil je starten met verkennen, heb je behoefte aan de slag te gaan met een leuke actie of wil je vooral doorpakken op eerdere stappen die je hebt gezet? We hebben voor elke van deze fasen passend aanbod en blijven ons continu ontwikkelen.

Wat kun je als werkgever doen?

Help jouw medewerkers het zadel in

Waar kun je eigenlijk allemaal aan denken als je als werkgever aan de slag gaat met fietsen? Maak fietsen zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk. Hoe? Wij helpen je op weg. Start met iets kleins en bouw het uit. Speciaal voor jou als werkgever hebben wij een digitale flyer opgesteld met informatie en inspiratie om aan de slag te gaan.

Lees hieronder een snelle checklist voor werkgevers of download de fietsflyer.

Maak ik het mijn werknemers makkelijk om te gaan fietsen?
Denk daarbij bijvoorbeeld aan een goede en veilige fietsenstalling met voldoende oplaadpunten, opfrismogelijkheden en het aanbieden van (kleine) fietsreparaties. 

Maak ik fietsen aantrekkelijk genoeg? 
Is er een fietsplan of kun je goede financiële regelingen aanbieden? 

Maak ik het fietsen zichtbaar voor mijn medewerkers? 
Wordt erover gesproken op intranet of in een nieuwsbrief of is er een fietswerkgroep? Ook het aanstellen van fietsambassadeurs vergroot de zichtbaarheid en daarmee de betrokkenheid. 

Is de omgeving fietsvriendelijk?
Daarvoor kun je bijvoorbeeld samenwerken met ‘buren’ op het bedrijventerrein. Of deel de mooiste en snelste fietsroutes met jouw medewerkers. 

Digitale fietsflyer Digitale fietsflyer
Menukaart

Oplossingen voor werkgevers

Vertrekpunt van alle mobiliteitsprojecten

De mobiliteitsscan

Veel werkgevers willen aan de slag met hun mobiliteit en mobiliteitsbeleid. Vaak ‘knelt’ er iets: de parkeerplaats staat overvol, reiskosten zijn te hoog of er ligt een ambitieuze duurzaamheidsambitie. Maar waar te beginnen? In alle gevallen is het handig om te beginnen met een goede mobiliteitsscan. Zo’n mobiliteitsscan biedt waardevolle inzichten in het woon-werkverkeer van uw medewerkers. Daarmee kunt u verder aan de slag bij het maken van nieuw mobiliteitsbeleid, het besparen van kosten of het terugdringen van CO2-uitstoot.

Snel op weg 

Het programma Slim & Schoon Onderweg biedt via een samenwerking met Mobilitylabel gratis de mobiliteitsscan aan. Gebruikers krijgen een jaar lang toegang tot de portal. Hierin kan je digitaal alle mobiliteitsgegevens inzien. In de online omgeving kan je scenario’s beoordelen door diverse maatregelen op het gebied van mobiliteit en werk door te voeren en de effecten op mobiliteit te simuleren. Bijvoorbeeld, hoeveel potentie is er om (elektrisch) fietsen te gaan stimuleren? In een paar stappen ben je onderweg en kan je aan de slag met de mobiliteitsscan van jouw organisatie. In de demo-omgeving krijg je hiervan een korte, eerste impressie. Op deze website is ook aanvullende informatie te vinden, zoals dit tutorial-filmpje. 

Gebruikersinstructie 

Een handig Excel-format vormt de basis van de scan. Dit is het proces dat we volgen: 

  • Vul de benodigde gegevens in. Met alleen de 4 cijferige postcode van de werknemers en de werklocatie kom je al tot heel interessante inzichten. Als het lukt, vul dan het bestand zo volledig mogelijk in, inclusief huidige vervoersmethode. Het invullen van dit bestand is volledig AVG proof.  

  • Stuur het ingevulde bestand op aan de mobiliteitsmakelaar. Wij gaan achter de schermen aan de slag. 

  • Je ontvangt de resultaten binnen 10 werkdagen. 

  • Bekijk in de online omgeving de resultaten. Je hebt ruim een jaar lang toegang tot deze omgeving. 

  • Aan de hand van de uitkomsten van de scan spreken we door welk stappen jij kunt zetten. 

Tip: de huidige vervoerswijze in kaart brengen 

Belangrijk is dat je goed nadenkt over het in kaart brengen van de huidige vervoerswijze. Dit kan bijvoorbeeld als volgt: 

  • Zelf invullen, omdat dit of bekend is voor de meeste medewerkers of via eigen kanalen makkelijk kan worden opgehaald  

  • Met een online enquête verzamelen. Hier kun wij bij ondersteunen.  

  • Of vul 'onbekend' in bij de reismethode van (een deel van de) medewerkers. MobilityAnalyst doet dan een aantal aannames: is de fietsafstand minder dan 3 kilometer dan komt iedereen op dit moment op de fiets, men komt met het OV als dit minder dan een kwartier langer duurt dan de auto én dat men anders met de auto naar werk komt.  

Inzicht in motivaties en weerstanden

De mobiliteitsenquête

De mobiliteitsenquête is een goede aanvulling op de mobiliteitsscan. Met de enquête haal je de reismethode en motivaties en weerstanden op achter het huidige reisgedrag van jouw medewerkers. Als je dit vergelijkt met het voorspelde gedrag dat uit de scan is gekomen, kom je vaak tot interessante inzichten. Daarnaast kun je met deze enquête ook achterhalen waar aanknopingspunten liggen voor verbeteringen of nieuw beleid. Soms kun je met een simpele aanpassing aan de fietsenstalling al heel wat mensen motiveren om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto.

Wat staat er in de basisenquête?  

Wij hebben een aantal standaardvragen samengesteld waar de onderstaande onderwerpen aan bod komen. Deze onderwerpen zijn sowieso relevant, maar er kan verder worden afgestemd op basis van jullie wensen. Als jullie bepaalde modules willen toevoegen of wijzigen, dan kan dat.   

  • Werk gerelateerde standaardvragen 
  • Woon-Werklocatie  
  • Motivatie voor huidige vervoermiddel  
  • Alternatief vervoermiddel  
  • Zakelijke reizen en/of dienstreizen  
  • Potentie voor de werkgever  

Waar kun je al over nadenken voor jouw organisatie?  

Je kunt alvast een nadenken over wat er inhoudelijk in de enquête moet komen. Wat is het doel? En wil je zo breed mogelijk informatie ophalen, of wil je juist kijken of 1 specifieke interventie passend is. Ook kan het handig zijn om na te denken over wat er kan binnen de organisatie voordat je gaat vragen waar mensen behoefte aan hebben. Ook kun je praktisch alvast nadenken over de lengte, hoe je de resultaten gaat terugkoppelen en wat je wilt doen met de uitkomsten. Wij kunnen je uiteraard ondersteunen hiermee.  

Hoe werkt het data verzamelen? 

We komen samen tot  passende enquête voor de organisatie. Het verspreiden en analyseren van de enquête kan vervolgens op twee manieren vorm krijgen: 

  1. Enquête wordt verspreid via systeem werkgeversaanpak Slim & Schoon Onderweg. Het team van S&SO analyseert de gegeven antwoorden. Uiterlijk twee weken na ontvangst van het Exceldocument bespreken we de resultaten en eventuele adviezen in een overleg. 

  1. Organisatie verstuurt de enquête via eigen systeem. Het team van S&SO analyseert de gegeven antwoorden. Uiterlijk twee weken na ontvangst van het Exceldocument bespreken we de resultaten en eventuele adviezen in een overleg. 

In beide scenario’s komt S&SO niet in het bezit van mailadressen of contactgegevens. De enquête wordt anoniem ingevuld. Daarmee wordt voldaan aan de AVG-richtlijnen. 

Mobiliteitsindex

De mobiliteitsindex: laat jouw mobiliteitsbeleid scoren

Wil jij een aantrekkelijke werkgever blijven, je medewerkers vitaal houden, bereikbaar blijven of jullie CO2-uitstoot verminderen? Wat je belangrijkste ambities ook zijn, gebruik je mobiliteitsbeleid om die te helpen realiseren. Vul kosteloos de mobiliteitsindex in en je weet direct hoe jouw beleid ervoor staat vergeleken met andere werkgevers en branchegenoten. Wat kan beter, waar liggen je kansen? Je ontvangt een persoonlijk rapport met concrete adviezen en tips waar je morgen al mee aan de slag kunt. Zo laat je jouw mobiliteitsbeleid scoren. 

Onze mobiliteitsmakelaars staan voor je klaar

Hebben wij je enthousiast gemaakt om het mobiliteitsbeleid in jouw organisatie aan te pakken? Neem contact op met de mobiliteitsmakelaar in jouw regio:

  • Regio Arnhem en Liemers

Oscar Roelofs | oscar.roelofs@slimschoononderweg.nl | 06 52 44 21 12

  • Regio Nijmegen

Richard Gijsbers | richard.gijsbers@slimschoononderweg.nl | 06 41 12 83 50

 

Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen