11 maart 2024

Van bestelwagen tot hoogwerker; zo verduurzaamt Van den Heuvel

“Voor de medewerkers die elektrisch gaan rijden, faciliteren we een laadpaal aan huis. En op onze vestigingen hebben we laadpalen met in totaal 80 aansluitpunten”, vertelt Marco Bervoets van Van den Heuvel. Op welke manieren maakt Van den Heuvel verduurzaming verder nog concreet? Welke tips heeft Marco voor andere ondernemers? En tegen welke hobbels loopt het bedrijf aan bij de verduurzaming?

Elektrische minigraver Elektrische minigraver

Van den Heuvel bouwt, onderhoudt en beheert infrastructuren voor water, energie en telecommunicatie. Van de aanleg van een waterleidingnetwerk in een nieuwe woonwijk tot de aanleg van onder- en bovengrondse gas- of vloeistofleidingen voor de industrie. De 700 medewerkers werken vanuit twaalf locaties in Nederland, waaronder diverse locaties in Gelderland.

Elektrische hoogwerker

Zo verzorgt Van den Heuvel het onderhoud en de vervanging van de openbare stadsverlichting in Tilburg. Dit gebeurt met een hoogwerker die bij de ingebruikname enkele jaren geleden innovatief was. De hoogwerker heeft een hybride motor, waardoor bij het heffen de dieselmotor niet gebruikt hoeft te worden. Manager bureau-ondersteuning Marco Bervoets vertelt: “Dit scheelt flink wat geluid, wat fijn is voor de medewerker en voor de omgeving.” De dieselmotor is alleen nodig bij het transport. 

In de loop van dit jaar wordt een andere oude hoogwerker vervangen door een volledig elektrische vrachtwagen met hoogwerker. Marco: “Het gaat om een nieuwe diesel-DAF, die nu wordt omgebouwd tot een elektrische GINAF. We hopen de hoogwerker in mei of juni in gebruik te kunnen nemen. Hij zal niet veel kilometers maken; de accu wordt vooral gebruikt voor het heffen. Daardoor verwachten we een hele werkdag met één geladen accu te kunnen werken.”

Subsidie SSEB

Voor de elektrische vrachtwagen met hoogwerker had het bedrijf de subsidie SSEB aangevraagd in 2023. “Dat deden we meteen op de eerste dag dat dit mogelijk was”, licht Marco toe. “Deze subsidie was zo populair dat er op dag één al meer aanvragen waren dan dat er subsidiegeld beschikbaar was. Helaas werden we uitgeloot en kregen we dus geen subsidie. Desondanks hebben we de aankoop toen doorgezet.” Dit jaar is er weer een Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB), sinds 5 maart.

 

Elektrische bestelwagens

Ook het wagenpark van circa 400 personen- en bestelauto’s wordt geëlektrificeerd. “Als een zakelijke personenauto vervangen moet worden, kiezen we voor een elektrische variant”, verduidelijkt Marco. “Bij de bestelauto’s doen we dat in principe ook, als het past bij het aantal kilometers dat iemand per dag moet afleggen. Ook hangt het af van het laad- en trekvermogen van de bestelwagen die iemand gebruikt. Bij de kleine bestelauto’s kiezen we voor elektrisch, bij de grote meestal nog niet. De grote bestelwagens hebben een hoog laad- en trekvermogen nodig, om bijvoorbeeld een haspelwagen mee te kunnen nemen. Voor deze grote bestelauto’s zijn er nog te weinig goede alternatieven die ook voldoende actieradius hebben. En die actieradius moet wel groot genoeg zijn, omdat veel medewerkers vanaf huis naar de projectlocatie rijden waar veelal geen stroomvoorzieningen zijn. In deze situatie is het laden een uitdaging. Voor de medewerkers die wél elektrisch gaan rijden, faciliteren we een laadpaal aan huis, indien mogelijk. En op onze vestigingen hebben we laadpalen met op dit moment in totaal bijna 80 aansluitpunten.”

Betere oplossingen door overheid gewenst

Ook al zet Van den Heuvel diverse duurzame stappen, het wordt niet altijd makkelijk gemaakt door de overheid, vindt Marco. “Er zijn nogal wat voorbeelden van ontwikkelingen die verduurzaming eerder vertragen dan versnellen, helaas. Zoals de subsidie SSEB die in 2023 al na één dag uitgeput was. Maar ook de vrijstelling voor het rijden met een B-rijbewijs in een zware elektrische bestelwagen die niet is verlengd. Vanaf 1 juli moeten bestuurders van zo’n zware elektrische bestelwagen een C-rijbewijs hebben. Veel van onze medewerkers hebben dat gelukkig al, maar voor kleinere bedrijven kan zoiets een flinke tegenvaller zijn. De overheid mag echt met betere oplossingen komen. Want er zijn genoeg ondernemers die graag willen verduurzamen, maar daar wat hulp bij kunnen gebruiken.”

Netcongestie

Een andere uitdaging is het tekort van stroom op het elektriciteitsnetwerk (netcongestie), zegt Marco. “Voor de elektrische hoogwerker hebben we op onze Tilburgse vestiging gelukkig geen zwaardere netaansluiting nodig. Die kan gewoon in de nacht opladen met de bestaande netaansluiting. Maar in Amsterdam-Oostzaan wachten we al een paar jaar op de uitbreiding van de technische netaansluiting. Daar schieten de laadpalen nu geregeld in een storing.”

Leuk detail: Van den Heuvel helpt zelf mee aan het oplossen van de netcongestie. Het bedrijf legt bijvoorbeeld elektra aan en vervangt op diverse plekken, onder andere in Gelderland, middenspanning door hoogspanning.

Tips voor ondernemers

Heeft Marco tips voor andere ondernemers? “Ja: begin klein en denk groot. Elke duurzame stap die je maakt, is er één. Vraag aan je leveranciers hoe zij je kunnen helpen bij het verduurzamen. En wil je een product bestellen waar je drie offertes voor aanvraagt? Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar ook naar de duurzaamste van de drie. Duurzaam is lang niet altijd het duurst.” Een andere tip die Marco geeft: “Ga je nieuw elektrisch materieel aanschaffen? Betrek je medewerkers vanaf het begin. Zij zijn degenen die ermee moeten werken. Als zij de vernieuwing niet omarmen, gaat het niet werken in de praktijk. Toen wij bijvoorbeeld de diesel-minigraver gingen vervangen, hebben we hier de medewerkers die er veel mee werken bij betrokken. Hij heeft een aantal elektrische varianten uitgeprobeerd. Vervolgens hebben we samen besloten welke minigraver we aanschaften. Door mensen op deze manier te betrekken, gaan ze enthousiaster met het materieel aan de slag. En zij enthousiasmeren zo ook weer de collega’s.”

Advies door logistiek makelaar

Om op de hoogte te blijven van mogelijke nieuw duurzame stappen, laat Marco zich geregeld adviseren door logistiek makelaar Mark Luikens van Slim & Schoon Onderweg. “Mark vertelt bijvoorbeeld over subsidies die er zijn of die er aankomen”, licht Marco toe. “Of hij informeert ons over nieuwe gemeenten die hebben besloten een zero-emissiezone in te stellen. Mark spreekt met heel veel bedrijven, en weet daardoor met welke slimme oplossingen bedrijven hun logistiek verduurzamen. Zo houden we elkaar op de hoogte van wat er speelt. Ja, dit levert mij nuttige informatie op waardoor wij als bedrijf weer verder kunnen verduurzamen.”

Ook gratis advies op maat?

Wil jouw bedrijf net als Van den Heuvel zijn logistiek verduurzamen? Maar weet je niet goed wat een haalbare businesscase is, of waar te beginnen? Mark en zijn collega-logistiek makelaars helpen je gratis en op maat. Wij adviseren ook jouw bedrijf graag, over onderwerpen als:

  • De elektrificatie van je wagenpark (vrachtwagens en bestelwagens)
  • De benodigde laadinfra en netaansluiting
  • Het efficiënter inrichten van je logistieke proces
  • Subsidies en fiscale voordelen

Het advies van de logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg is gratis en op maat. Neem contact op met: