20 februari 2024

Rijd je met vrachtwagens of bouwvoertuigen? Maak gebruik van deze subsidies!

Rijdt jouw bedrijf met vrachtwagens en wil je dit jaar een elektrische vrachtwagen aanschaffen? Maak dan gebruik van de subsidie AanZET die je vanaf 26 maart kunt aanvragen. Werk je voor een bouwbedrijf, dan kan ook de subsidie SSEB interessant zijn. Deze is vanaf 5 maart aan te vragen voor emissieloze bouwwerktuigen en -voertuigen. Eerdere jaren was de interesse in deze twee subsidies zo groot, dat de subsidiepotten al na één dag leeg was. Bereid je daarom alvast voor om je aanvraag direct in te kunnen dienen. Onze logistiek makelaars helpen je er graag bij. 

Elektrische truck aan laadpaal Elektrische truck aan laadpaal

AanZET voor emissieloze vrachtwagen

Met de regeling AanZET kun je vanaf 26 maart subsidie aanvragen voor de aanschaf of financial-lease van een e-truck. Ook voor operational lease zijn binnen AanZET mogelijkheden. Hiervoor kun je het beste informatie opvragen bij je leasemaatschappij.

Aanvraag voor één emissieloze vrachtwagen per dag

Voor 2024 zet het ministerie van I&W erop in dat meer ondernemers gebruik kunnen maken van de regeling dan in eerdere jaren. Daarom kan een bedrijf nog maximaal voor één elektrische vrachtauto subsidie aanvragen per dag. Elke dag wordt beoordeeld of er nog subsidiebudget overblijft voor de volgende dag. 

Subsidiebedragen per vrachtwagen en type organisatie

Maximaal subsidiebedrag en percentage per voertuigcategorie en type onderneming in 2024: 

 

Grote onderneming

 

Middelgrote onderneming

 

Kleine onderneming + non-profitinstelling

 

Voertuigcategorie

Subsidiepercentage

Maximaal subsidiebedrag

Subsidiepercentage

Maximaal subsidiebedrag

Subsidiepercentage

Maximaal subsidiebedrag

N2 bakwagenchassis groter dan 4.250 kg

6,1%

€ 7.500

12%

€ 14.700

14,8%

€ 18.000

N3 bakwagenchassis tot en met 18.000 kg

10,3%

€ 31.100

20%

€ 60.500

28,6%

€ 86.600

N3 bakwagenchassis groter dan 18.000 kg

11,1%

€ 43.900

21%

€ 83.200

29%

€ 115.200

N3 trekker

11,1%

€ 43.900

21%

€ 83.200

29%

€ 115.200

 

Zo bereid je je alvast voor
Heb je interesse in de subsidie, bereid je dan nu alvast voor. 

·       Zo heb je een niet-definitieve koop- of leaseovereenkomst nodig. In de voorlopige overeenkomst kun je een clausule laten opnemen, bijvoorbeeld: ‘order is definitief na toekenning AanZET’. Mocht jouw bedrijf geen subsidie krijgen, dan kun je dankzij deze clausule de overeenkomst annuleren. 

·       Ook heb je e-herkenning van minimaal niveau 2+ nodig om de subsidieaanvraag te kunnen doen. E-herkenning is een veilig inlogmiddel waar ruim 500 verschillende dienstverleners, zoals gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars mee werken. Meer info over e-herkenning en de diverse aanbieders.

·       Doe voor de subsidieaanvraag de mkb-toets om te bepalen bij welke categorie je bedrijf hoort (klein, middelgroot, groot).

SSEB voor emissieloze bouwwerktuigen en -voertuigen

Heb je een bouwbedrijf en overweeg je de aanschaf van een bouwwerktuig of bouwvoertuig? Kies voor emissieloos en maak gebruik van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)! Je kunt de subsidie vanaf 5 maart aanvragen.

Koop of lease

Er zijn verschillende soorten subsidies binnen de SSEB. Bijvoorbeeld voor het ombouwen van bestaande bouwwerktuigen en -voertuigen naar emissieloze varianten. Zo ook voor een haalbaarheidsonderzoek naar innovaties van emissieloze bouwmachines. Hieronder gaan we in op SSEB Aanschaf, voor de aanschaf of financial lease van een zero-emissie bouwmachine, -werktuig of -voertuig.

Voor welke bedrijven geldt de SSEB?

De subsidie geldt voor bouwbedrijven die in Nederland gevestigd zijn met SBI-code 39, 390, 41, 411, 412, 42, 421, 422, 429, 43, 431, 432, 433, 439, 4941, 50201, 7712, 7732, 7739 of 77399. Ook bedrijven die nieuwe emissieloze bouwmachines aanschaffen en deze aan andere bedrijven verhuren of leasen, kunnen subsidie aanvragen.

Voor welke machines en voertuigen is de SSEB Aanschaf?

De subsidie geldt voor nieuwe, emissieloze bouwmachines en bouwvoertuigen. Bekijk de lijst van de RVO voor het complete overzicht. Bij bouwvoertuigen gaat het bijvoorbeeld om een bouwvoertuig N2 (> 4.250 kg) of N3 met carrosseriecode 9 (voertuig met haakarm ), 10 (kieptruck), 15 (betonmixer), 16 (betonpompvoertuig), 26 (kraanwagen), 27 (hoogwerker) en 28 (boorwagen) of aanduiding speciale doeleinden SF.

Om welke subsidiebedragen gaat het?

Het maximale subsidiepercentage is 25% van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met verbrandingsmotor. Voor een midden- en kleinbedrijf en een micro-onderneming is dit maximaal 30%. Daarbij geldt voor álle bedrijven een maximaal subsidiebedrag per bouwmachine van 300.000 euro. Je kunt subsidie krijgen voor het chassis én de opbouw van het bouwvoertuig. Als bedrijf mag je per kalenderjaar maximaal 1 miljoen euro SSEB ontvangen. Het subsidiebedrag wordt verminderd met de MIA-korting (11,25%)

Voorwaarden SSEB

·       Je bedrijf staat met een SBI-code geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

·       Je hebt een niet-definitieve koop- of leaseovereenkomst. Hierin kun je een clausule laten opnemen, bijvoorbeeld: ‘order is definitief na toekenning SSEB’. Mocht jouw bedrijf geen subsidie krijgen, dan kun je dankzij deze clausule de overeenkomst annuleren. 

·       Je hebt e-herkenning van minimaal niveau 3 nodig om de subsidieaanvraag te kunnen doen. E-herkenning is een veilig inlogmiddel waar ruim 500 verschillende dienstverleners, zoals gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars mee werken. Meer info over e-herkenning en de diverse aanbieders.

·       Vraag je 30% subsidie aan, horend bij de bedrijfscategorie mkb en micro-onderneming? Doe dan voor de subsidieaanvraag de mkb-toets.

·       Je gebruikt de bouwmachine minimaal 70% van de tijd voor bouwwerkzaamheden in de open lucht.

·        Je kunt maximaal drie batterijpakketten bij de investeringskosten (referentiemethode) of maximaal drie keer de batterijcapaciteit (formulemethode) in de aanvraag optellen. Als er twee batterijpakketten in de machine zitten, kun je er nog 1 extra optellen.

·       Het voertuig moet 4 jaar binnen dezelfde onderneming blijven.

Meer info SSEB

De RVO organiseerde op 1 februari een webinar over de SSEB. Met daarin uitgebreide informatie over de subsidievoorwaarden en vereisten voor de overeenkomst. Je kunt het webinar hier terugkijken

Gratis advies op maat

Overweeg je de stap te maken naar een zero-emissie vrachtwagen, bouwmachine of bouwvoertuig? Onze logistiek makelaars informeren je er graag over. We maken bijvoorbeeld een TCO-berekening voor je om te zien wat zo’n emissieloze variant onder de streep kost. Ook kunnen we je adviseren over de benodigde laadinfrastructuur. En we helpen je uiteraard ook graag bij de aanvraag van de subsidie. Neem contact op voor gratis advies op maat:

·         Mark Luikens | m.luikens@gelderland.nl  | 06-511 65 781

·         Christiaan Zweers | c.zweers@gelderland.nl  | 06-218 10 121