29 april 2024

Tot 5.000 euro subsidie voor een emissieloze bestelauto

Sinds 23 april kun je tot 5.000 euro subsidie voor een emissieloze bestelauto aanvragen. Aanvragen is mogelijk als je een nieuwe, volledig uitstootvrije bestelauto leaset of koopt. Vraag de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) aan voordat je een definitieve overeenkomst sluit. Bij operational lease kan je leasemaatschappij SEBA aanvragen.

Elektrische bestelwagen aan de oplader Elektrische bestelwagen aan de oplader

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) loopt van 23 april tot en met 27 december 2024. In totaal is er 30 miljoen euro aan subsidiegeld beschikbaar. Wacht niet te lang met het indienen van de aanvraag, want begin mei was er al voor 57% van het beschikbare budget subsidie aangevraagd. SEBA is er dit jaar voor het laatst. Let op: vraag eerst subsidie aan voordat je een definitieve koop- of leaseovereenkomst sluit. Bij operational lease kan je leasemaatschappij SEBA aanvragen.

7 tot 12% van catalogusprijs

De subsidie bedraagt maximaal 5.000 euro per bestelauto, tot een maximaal percentage van de netto catalogusprijs. De hoogte van dit percentage hangt af van de grootte van het bedrijf:

 • Grote onderneming: maximaal 7% van de netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die fabrikant of importeur aanbracht voor kentekenafgifte. Ook bij een voertuigcategorie N2 met maximum gewicht van 4.250 kilo geldt een maximum van 7% van de verkoopprijs zonder btw.
 • Middelgrote onderneming: maximaal 10%.
 • Kleine ondernemingen en non-profitinstellingen: maximaal 12%.

Om te weten of je organisatie groot, middelgroot of klein is, kun je de mkb-toets gebruiken.

Voorwaarden voor SEBA

Om SEBA aan te vragen, moet je voldoen aan deze voorwaarden:

 • Je bent ondernemer of hebt een non-profitinstelling.
 • Je hebt een niet-definitieve koop- of financial leaseovereenkomst afgesloten op het moment dat je de subsidieaanvraag indient. Deze moet een bepaling hebben waarin staat dat de overeenkomst op een latere datum pas definitief is.
 • De bedrijfsauto staat op moment van de subsidieaanvraag nog niet op jouw naam in het RDW-kentekenregister.
 • De bestelauto is nieuw.
 • De bedrijfsauto valt onder de voertuigclassificaties N1, of N2 met een maximum gewicht van 4.250 kg en heeft een grijs kenteken met een B of V als eerste letter.

Het complete overzicht van voorwaarden staat op de website van de RVO.

Aanvraag SEBA voorbereiden

Je hebt de volgende gegevens nodig bij je aanvraag:

 • eHerkenning niveau 2+. Heb je nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning.
 • Het KVK of BSN-nummer waarop het voertuig te naam wordt gesteld. Bij operational lease gaat het om het KVK-nummer waarop het verstrekkingsvoorbehoud wordt geregistreerd.
 • Een digitale koop- of financial leaseovereenkomst met bijvoorbeeld de opschortende voorwaarde: 'Order wordt definitief na indiening aanvraag SEBA'.

Financieel voordeel: MIA

Voor een elektrische bestelauto geldt er nog meer financieel voordeel. Het is mogelijk om naast de SEBA-regeling de Milieu-investeringsaftrek (MIA) aan te vragen. Dit belastingvoordeel is er voor ondernemers die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals elektrische bestelwagens. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Hiervoor moet je (voldoende) winst maken en mag het accupakket van het voertuig geen lood bevatten. Uiterlijk binnen 3 maanden na de investeringsverplichting moet je een melding indienen via het e-loket van de RVO.

Nog meer financieel: minder bpm

Een laatste voordeel is dat je voor een elektrische bestelauto geen bpm hoeft te betalen. Op dit moment geldt nog voor alle bestelauto’s een bpm-vrijstelling, maar die komt in 2025 ten einde voor diesel-, benzine- en hybride bestelauto’s. Voor elektrische bestelauto’s betaal je nog altijd geen bpm, wat zo 10.000 tot 20.000 euro scheelt.

Gratis advies op maat

In de regio Arnhem-Nijmegen hebben al vele bedrijven gekozen voor elektrische bestelwagens. Lees bijvoorbeeld over de ervaringen van Unica. Wil je ook je wagenpark elektrificeren, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of kun je concrete adviezen gebruiken, bijvoorbeeld als het gaat om de beschikbare modellen elektrische bestelwagens of over aan te leggen laadinfra? De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg helpen je graag. Ons advies is gratis en op maat. Neem contact op met: