19 juni 2024

Nog maar 17% budget voor subsidie emissieloze bestelauto

Sinds eind april kun je tot 5.000 euro subsidie aanvragen voor een emissieloze bestelauto. Wacht niet te lang met het indienen van je aanvraag, want op 17 juni was nog maar 17% van het subsidiebudget beschikbaar! De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) aanvragen is mogelijk als je een nieuwe, volledig uitstootvrije bestelauto leaset of koopt. Vraag aan voordat je een definitieve overeenkomst sluit. 

Elektrische Bestelwagens Adobestock 508924044 Kleiner Elektrische Bestelwagens Adobestock 508924044 Kleiner

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) loopt van 23 april tot en met 27 december 2024. In totaal is er 30 miljoen euro aan subsidiegeld beschikbaar. De subsidie is populair: op 17 juni was er nog maar 17% subsidiebudget beschikbaar. Wacht dus niet te lang met jouw aanvraag, ook omdat SEBA er dit jaar voor het laatst is. 

7 tot 12% van catalogusprijs

Let op: vraag eerst subsidie aan voordat je een definitieve koop- of leaseovereenkomst sluit. Bij operational lease kan je leasemaatschappij SEBA aanvragen. De subsidie bedraagt maximaal 5.000 euro per bestelauto, tot een maximaal percentage van de netto catalogusprijs. De hoogte van dit percentage hangt af van de grootte van het bedrijf: 

 • Grote onderneming: maximaal 7% van de netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die fabrikant of importeur aanbracht voor kentekenafgifte. Ook bij een voertuigcategorie N2 met maximum gewicht van 4.250 kilo geldt een maximum van 7% van de verkoopprijs zonder btw.
 • Middelgrote onderneming: maximaal 10%.
 • Kleine ondernemingen en non-profitinstellingen: maximaal 12%.

Om te weten of je organisatie groot, middelgroot of klein is, kun je de mkb-toets gebruiken.

Voorwaarden

Om SEBA aan te vragen, moet je voldoen aan deze voorwaarden:

 • Je bent ondernemer of hebt een non-profitinstelling.
 • Je hebt een niet-definitieve koop- of financial leaseovereenkomst afgesloten op het moment dat je de subsidieaanvraag indient. Deze moet een bepaling hebben waarin staat dat de overeenkomst op een latere datum pas definitief is.
 • De bedrijfsauto staat op moment van de subsidieaanvraag nog niet op jouw naam in het RDW-kentekenregister.
 • De bestelauto is nieuw. 
 • De bedrijfsauto valt onder de voertuigclassificaties N1, of N2 met een maximum gewicht van 4.250 kg en heeft een grijs kenteken met een B of V als eerste letter.

Bekijk alle voorwaarden op de website van de RVO.

Nodig bij je aanvraag

Je hebt de volgende gegevens nodig bij je aanvraag:

 • eHerkenning niveau 2+. Heb je nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning.
 • Het KVK of BSN-nummer waarop het voertuig te naam wordt gesteld. Bij operational lease gaat het om het KVK-nummer waarop het verstrekkingsvoorbehoud wordt geregistreerd.
 • Een digitale koop- of financial leaseovereenkomst met bijvoorbeeld de opschortende voorwaarde: 'Order wordt definitief na indiening aanvraag SEBA'.

Nog meer financieel voordeel: MIA en bpm

Voor een elektrische bestelauto geldt er nog meer financieel voordeel. Het is mogelijk om naast de SEBA-regeling de Milieu-investeringsaftrek (MIA) aan te vragen. Dit belastingvoordeel is er voor ondernemers die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals elektrische bestelwagens. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.

Bovendien hoef je voor een elektrische bestelauto geen bpm te betalen. Op dit moment geldt nog voor alle bestelauto’s een bpm-vrijstelling, maar die komt in 2025 ten einde voor diesel-, benzine- en hybride bestelauto’s. Voor elektrische bestelauto’s betaal je nog altijd geen bpm, wat zo 10.000 tot 20.000 euro scheelt.

Gratis advies op maat

In regio Arnhem-Nijmegen hebben al vele bedrijven gekozen voor elektrische bestelwagens. Lees bijvoorbeeld de ervaringen van Unica. Wil je ook je wagenpark elektrificeren, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of kun je concrete adviezen gebruiken, bijvoorbeeld als het gaat om de beschikbare modellen elektrische bestelwagens of over aan te leggen laadinfra? Onze logistiek makelaars helpen je graag. Ons advies is gratis en op maat. 

Neem contact op met: