De Mobiliteitsenquete: inzicht in motivaties en weerstanden

De mobiliteitsenquête is een goede aanvulling op de mobiliteitsscan. Met de enquête haal je de reismethode en motivaties en weerstanden op achter het huidige reisgedrag van jouw medewerkers. Als je dit vergelijkt met het voorspelde gedrag dat uit de scan is gekomen, kom je vaak tot interessante inzichten. Daarnaast kun je met deze enquête ook achterhalen waar aanknopingspunten liggen voor verbeteringen of nieuw beleid. Soms kun je met een simpele aanpassing aan de fietsenstalling al heel wat mensen motiveren om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto.

Wat staat er in de basisenquête?  

Wij hebben een aantal standaardvragen samengesteld waar de onderstaande onderwerpen aan bod komen. Deze onderwerpen zijn sowieso relevant, maar er kan verder worden afgestemd op basis van jullie wensen. Als jullie bepaalde modules willen toevoegen of wijzigen, dan kan dat.   

  • Werk gerelateerde standaardvragen 
  • Woon-Werklocatie  
  • Motivatie voor huidige vervoermiddel  
  • Alternatief vervoermiddel  
  • Zakelijke reizen en/of dienstreizen  
  • Potentie voor de werkgever  

Waar kun je al over nadenken voor jouw organisatie?  

Je kunt alvast een nadenken over wat er inhoudelijk in de enquête moet komen. Wat is het doel? En wil je zo breed mogelijk informatie ophalen, of wil je juist kijken of 1 specifieke interventie passend is. Ook kan het handig zijn om na te denken over wat er kan binnen de organisatie voordat je gaat vragen waar mensen behoefte aan hebben. Ook kun je praktisch alvast nadenken over de lengte, hoe je de resultaten gaat terugkoppelen en wat je wilt doen met de uitkomsten. Wij kunnen je uiteraard ondersteunen hiermee.  

Hoe werkt het data verzamelen? 

We komen samen tot  passende enquête voor de organisatie. Het verspreiden en analyseren van de enquête kan vervolgens op twee manieren vorm krijgen: 

  1. Enquête wordt verspreid via systeem werkgeversaanpak Slim & Schoon Onderweg. Het team van S&SO analyseert de gegeven antwoorden. Uiterlijk twee weken na ontvangst van het Exceldocument bespreken we de resultaten en eventuele adviezen in een overleg. 

  1. Organisatie verstuurt de enquête via eigen systeem. Het team van S&SO analyseert de gegeven antwoorden. Uiterlijk twee weken na ontvangst van het Exceldocument bespreken we de resultaten en eventuele adviezen in een overleg. 

In beide scenario’s komt S&SO niet in het bezit van mailadressen of contactgegevens. De enquête wordt anoniem ingevuld. Daarmee wordt voldaan aan de AVG-richtlijnen. 

Mobiliteitsenquête Mobiliteitsenquête

Inzicht krijgen in reisbewegingen?

Veel werkgevers willen aan de slag met hun mobiliteit en mobiliteitsbeleid. Vaak ‘knelt’ er iets: de parkeerplaats staat overvol, reiskosten zijn te hoog of er ligt een ambitieuze duurzaamheidsambitie. Maar waar te beginnen?

Liever eerst meer weten?

Wil je meer weten over onze hulpmiddelen bekijk dan onze toolboxen.

Uitgelicht