23 oktober 2023

Staatssecretaris en gedeputeerde bezoeken PreZero Duiven

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van I&W (Infrastructuur en Waterstaat) en Klaas Ruitenberg bezochten PreZero in Duiven. Het werkbezoek stond in het teken van duurzaam goederenvervoer, elektrische vrachtwagens en laadpalen.

Staatssecretaris Heijnen en Klaas Ruiterberg bezoeken PreZero in Duiven Staatssecretaris Heijnen en Klaas Ruiterberg bezoeken PreZero in Duiven

Zowel de staatssecretaris als de gedeputeerde heeft grote belangstelling voor hoe bedrijven zich inzetten om goederenvervoer duurzaam te maken. En waar ze tegen aan lopen. Het was een levendig gesprek. Een gespreksonderwerp was het initiatief Green Collective. Dit is een initiatief van bedrijven om gezamenlijk bedrijfsafval in te zamelen in grote steden. Zo vermindert inzamelverkeer in de binnensteden met 50%. Steden worden hierdoor schoner, beter bereikbaar én veiliger. 

Meer laadpalen 

Directeur Collection & Operations van PreZero Iwan te Winkel: “We willen in 2030 dat 30% van onze vrachtwagens elektrisch rijden. Dan moeten we wel zeker weten dat er overal voldoende laadpalen zijn en stroom. Hier ligt een belangrijke rol voor de overheid."

Voor het bedrijfsleven is het bovendien noodzakelijk dat er een eenduidig beleid is over de zero-emissiezones. Dit zijn gedeelten van steden waaronder Arnhem en Nijmegen waar alleen bestel- en vrachtwagens mogen komen die geen stoffen uitstoten. De staatssecretaris onderschreef dit belang. Er moet ook 1 loket voor ontheffingen van zero-emissiezones komen en een gelijk speelveld voor alle ondernemers.  

'We moeten goed samenwerken'

Klaas Ruitenberg, gedeputeerde van de provincie Gelderland, was onder de indruk van de initiatieven en investeringen van de ondernemers. "Het blijkt wel dat we goed samen moeten werken om het verduurzamen van het goederenvervoer echt mogelijk te maken. Overheid én bedrijfsleven. Alleen zo krijgen we slim, schoon en stil transport. Dat is een economisch belang én in belang van de omgeving.”

Veel kilometers maken 

Marc Seesing van transportbedrijf Schotpoort deelde zijn ervaringen met elektrische vrachtwagens en laadinfra. De ervaringen van de chauffeurs hiermee zijn goed. De elektrische vrachtwagens rijden zoveel mogelijk kilometers om de investeringen terug te verdienen. Tijdens het gesprek kwam ook het tekort aan werknemers in deze sector aan de orde. Het samenwerkingsverband onderwijs, overheid en bedrijfsleven (Logistics Valley) organiseert daarom een ‘roadshow’ langs scholen. 

Stimuleren slim, schoon en stil goederenvervoer 

Tot slot namen de bestuurders een kijkje bij het laadplein voor elektrische vrachtwagens van PreZero. Een van de chauffeurs van PreZero vertelde hoe het is om in een elektrische vrachtwagen te rijden. Het is wel duidelijk: Gelderland is de transportprovincie. Alle grote wegen en rivieren lopen door Gelderland. Veel vrachtwagens vanuit de haven van Rotterdam vervoeren goederen naar steden en dorpen in ons land en naar Duitsland en verder. Dat zorgt voor veel verkeer, met risico op files. En voor geluidsoverlast en uitstoot van uitlaatgassen. Daarom stimuleren en helpen we de logistieke sector bij de noodzakelijke veranderingen. Zoals bij het opzetten van dekkend netwerk van tankstations waar vrachtwagens verschillende duurzame brandstof en energiedragers kunnen ‘tanken’ (Cleanenergy hubs).

Wil je weten wat onze logistiek makelaars voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Laat je dan gratis en vrijblijvend adviseren:

  • Mark Luikens | m.luikens@gelderland.nl | 06-511 65 781
  • Christiaan Zweers | c.zweers@gelderland.nl | 06-218 10 121