11 oktober 2023

Op weg naar schoon goederenvervoer dankzij logistiek makelaars

Met duurzaam goederenvervoer houden we de regio bereikbaar en veilig. Ook de uitstoot van CO2 en andere emissies vermindert hierdoor. Onze logistiek makelaar ondersteunt en adviseert Rabelink Logistics bij het maken van steeds minder én schonere kilometers.

Werkbezoek van diverse mensen aan Rabelink Werkbezoek van diverse mensen aan Rabelink

Gedeputeerde Klaas Ruitenberg bezocht op 21 september 2023 de logistieke locatie van Rabelink in Zevenaar. Transport en Logistiek Nederland (TLN) was actief bij dit werkbezoek betrokken. In opdracht van industrie- en groothandelsbedrijven vervoert Rabelink goederen door heel Europa. Ook regelen ze wereldwijd lucht- en zeevrachten.

Schone kilometers maken

Rabelink Logistics maakt bewust de overstap naar schone logistiek. Daarbij laten ze zich adviseren door logistiek makelaar Christiaan Zweers. Hij wijst ondernemers op subsidieregelingen en denkt mee over mogelijkheden om te verduurzamen. Alwin Schweckhorst, directeur Rabelink Logistics: “Met behulp van AanZET-subsidie krijgen wij in november de eerste 2 elektrische trucks. Door gebruik te maken van de modal shift-regeling vervoeren we de komende 2 jaar 10.000 extra containers van 40 foot (ruim 12 meter lang)  voor een nieuwe klant via de binnenvaart. Daarmee halen we zo’n 10.000 vrachtwagens van de weg. Bij deze stappen heeft Christiaan ons enorm goed geholpen.” 

Distributiecentum met zonnedak

De groei van distributiecentra langs snelwegen is onderwerp van gesprek tijdens het werkbezoek. Onze regio is de poort naar Europa en logistiek is belangrijk voor de Gelderse economie. Maar de grote blokkendozen in groene weilanden zorgen zonder een goed ruimtelijk beleid ook voor verlies van biodiversiteit, recreatiegebieden, landbouwgrond en weidse uitzichten.

Om de ‘verdozing’ tegen te gaan willen wij bijvoorbeeld dat logistieke bedrijven zuinig zijn met de ruimte en duurzame locaties ontwikkelen. Hoe gaat Rabelink daarmee om? Alwin Schweckhorst: “Ons nieuwe distributiecentrum in Zevenaar is volledig zelfvoorzienend in energie. Op het dak liggen 29.796 zonnepanelen met een totaal oppervlak van 75.000 m2. Dat levert stroom op waar ongeveer vijfduizend huishoudens een jaar mee kunnen doen. Zo dragen we bij aan een gezonde leefomgeving voor de toekomstige generaties. Maar ook onze klanten stellen steeds hogere eisen aan het duurzaam opslaan en vervoeren van goederen.”

Meer rust in de keten

De wereldwijde logistieke keten van grondstof tot eindproduct is reactief en vraaggestuurd, gericht op de wensen van de klant en de consument. Rotterdam is het knooppunt van belangrijke transportroutes van Europa met 15.000.000 containers import en export per jaar. Die routes lopen ook door onze regio. Rabelink heeft in totaal opslag voor 190.000 palletplaatsen verdeeld over 7 moderne distributiecentra. Over weg, water en door de lucht zorgen ze dat de goederen elke dag weer hun weg vinden naar de eindgebruiker.

Het complexe logistieke proces vraagt om goede samenwerking in de keten. Alles draait om kosten en kostprijs; de marges in de logistiek zijn flinterdun en de druk is hoog. Alwin Schweckhorst: “We willen geen nee verkopen. Daarom hebben onze klanten buffervoorraad nodig om snel een product af te leveren. Een zending langer laten liggen is geen optie want dat blokkeert de doorstroom.”

Verduurzaming van logistiek vraagt ook om begrip, acceptatie en passend gedrag bij de eindgebruiker. Vandaag bestellen, morgen leveren is voor veel producten echt niet nodig. Meer rust in de keten zorgt voor vollere vracht- en bestelwagens, minder werkdruk en ruimere marges. Dat is duurzamer, veiliger en beter voor de bereikbaarheid in de regio. 

Ook gratis advies van onze logistiek makelaars?

Wil je weten wat onze logistiek makelaars voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Laat je dan gratis en vrijblijvend adviseren:

  • Mark Luikens | m.luikens@gelderland.nl | 06-511 65 781
  • Christiaan Zweers | c.zweers@gelderland.nl | 06-218 10 121