01 juni 2023

Onderwijsinstellingen Arnhem en Velp beter bereikbaar na aanleg nieuw fietspad

De gemeenten Arnhem en Rheden zijn deze week gestart met de aanleg van een nieuw deel van het fietspad tussen Velp en Arnhem. Dit onderdeel loopt van de Lange Water in Arnhem tot de Zuider Parallelweg in Velp. De werkzaamheden duren van 30 mei tot eind juli en worden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd.

Bouwbord bij een fietspad in Arnhem Bouwbord bij een fietspad in Arnhem

Door het nieuwe fietspad komt er een nieuwe verbinding tussen Velp en Arnhem. Het wordt nu nog makkelijker om snel met de fiets van Velp in Arnhem te komen en het maakt ook de onderwijsinstellingen Van Hall Larenstein, Yuverta en HAN University of Applied Sciences beter bereikbaar met de fiets. Omdat de fietsroute pal langs station Presikhaaf loopt, worden de onderwijsinstellingen in Velp ook makkelijker te bereiken met de trein.

Veilig en comfortabel fietsen

Het wordt een comfortabel fietspad: volledig rood geasfalteerd en de fietser krijgt zo veel mogelijk voorrang op kruisingen. Zo kunnen fietsers vlot doorfietsen. Voor de veiligheid van fietsers en andere weggebruikers wordt de maximumsnelheid op de Lange Water verlaagd van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur. Dit geldt voor het weggedeelte tussen de spoorlijn en de Beverweerdlaan.

Gea Hofstede, wethouder Mobiliteit van de gemeente Rheden: “We willen graag een fietsvriendelijke gemeente zijn. Inwoners moeten veilig en snel per fiets kunnen komen waar ze willen zijn. Dit fietspad draagt daar aan bij. We nodigen iedereen uit om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Fietsen is goed voor het milieu en de gezondheid en natuurlijk is het dé manier om te ervaren hoe mooi onze gemeente is.

Duurzame aanleg

Aannemer Heijmans voert de werkzaamheden op een zo duurzaam mogelijke manier uit. Waar mogelijk zetten ze elektrisch materieel in. Daarnaast hergebruiken ze zoveel mogelijk materialen ter plekke en waar dat niet mogelijk is, gebruiken we die zoveel mogelijk elders in de gemeenten. Ook het asfalt zelf is nieuw en innovatief: daar zijn minder grondstoffen voor nodig dan bij traditioneel asfalt. Al deze inspanningen zorgen niet alleen voor een schonere omgeving, maar maken het werk ook stiller. Eerder al werd een deel van de fietsroute, over de Hugo de Grootstraat, duurzaam aangelegd.

Nermina Kundić, wethouder Mobiliteit en Onderwijs in Arnhem: “Dankzij de talloze innovatieve en duurzame initiatieven werken we in Arnhem op een zo schoon mogelijke manier, met minder vervuiling voor het omliggende gebied. Ook zoeken we in al onze projecten steeds naar mogelijkheden om stiller te werken. Zo is niet alleen het eindresultaat, maar ook de weg er naartoe, fijn voor de omgeving. Wat ik ook belangrijk vind, is dat de onderwijsinstellingen beter bereikbaar worden. Zo versterken we de campus.

Planning

De werkzaamheden vinden plaats van dinsdag 30 mei tot eind juli. Hiervoor wordt de Lange Water ter hoogte van de HAN afgesloten van maandag 10 juli om 6.00 uur tot vrijdag 14 juli om 18.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid. Later dit jaar wordt ook het traject over de Merwedestraat en de kruising met de Laan van Presikhaaf aangepakt. Na afronding van die klussen is de fietsroute Arnhem-Velp gereed.