17 april 2023

Zero-emissiezones vanaf 2025: bouwbedrijf Cuppens +zn gaat uitdaging aan

“Het helpt als je het samen doet. Door hulp van een logistiek makelaar en gesprekken met andere ondernemers, durfden we bij Cuppens +zn de eerste stap te zetten.”

Esther Ceelen, directeur/ mede-eigenaar van Cuppens +zn, voor bedrijfspand Esther Ceelen, directeur/ mede-eigenaar van Cuppens +zn, voor bedrijfspand

Bij het Nijmeegse bouwbedrijf Cuppens +zn staat duurzaamheid hoog op de agenda. Het bedrijfspand wordt verwarmd met afvalhout, het dak ligt vol met ongeveer 300 zonnepanelen en circulair bouwen is al jaren de norm. Voor een bedrijf met energielabel AAA+ zou je misschien verwachten dat het wagenpark ook al uitstootvrij is, maar daarmee is pas een begin gemaakt. Esther Ceelen is directeur/ mede-eigenaar van Cuppens +zn. Ze vertelt haar ervaringen:

“Onze mensen rijden veel kleine afstanden binnen Nijmegen. Je zou denken dat het aanschaffen van elektrische bussen prima mogelijk is, maar daar zitten als bouwbedrijf best wat haken en ogen aan.”

Opties afwegen samen met logistiek makelaar

Een aantal collega’s rijden al in elektrische of hybride auto’s met een geel kenteken. Het vervangen van veertig bedrijfswagens is echter een grotere investering die gepaard gaat met een aanpassing in de manier van werken. Desondanks vindt Esther het heel belangrijk dat haar medewerkers op een groenere manier naar hun bouwprojecten rijden. Ze schakelt hulp in van een logistiek makelaar.

“Een logistiek makelaar helpt je om anders denken over de mogelijkheden. Zo hebben we het gebruik van bakfietsen overwogen, maar bleken elektrische bussen de beste manier om materiaal en gereedschap te vervoeren.”

Het begin is er: twee elektrische bestelbussen

De eerste twee bussen zijn besteld en komen dit najaar binnen. Best spannend, want het is nu nog niet duidelijk wat het oplevert en wat elektriciteit in de toekomst kost. Daarnaast zijn nog niet alle medewerkers enthousiast. Op dit moment nemen zij nog hun eigen bus mee naar huis, maar het is niet bekend of zij straks laadmogelijkheden hebben in de buurt van hun huis. Esther blijft wel optimistisch.

“We hebben gewoon gezegd, we schaffen alvast twee elektrische bussen aan. De perfecte oplossing is er nog niet, maar die vinden we vast als ze straks in gebruik zijn!”

In gesprek met andere ondernemers

Cuppens +zn is niet het enige bedrijf dat de overstap lastig vindt. Daarom gaat Esther veel in gesprek met andere ondernemers om tot betere oplossingen te komen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Green Deal met ondernemersvereniging TPN-West. Op het gezamenlijke industrieterrein worden plannen gemaakt voor een gezamenlijke hub om energie op te slaan.

“Deze tijd dwingt ons om anders na te denken. Als we het met z’n allen doen, komen veranderingen sneller tot stand. Bijvoorbeeld meer laadpalen.”

Ook binnen de organisatie is er steeds meer begrip. Regelmatig komen sprekers vertellen over duurzame onderwerpen, zoals het hergebruiken van bouwmaterialen.  

Advies? Help elkaar en begin op tijd

Vanaf het komend najaar is Cuppens +zn dus voorbereid op bouwprojecten in de binnenstad van Nijmegen, Heijendaal en Hof van Holland. Het advies van Esther aan ondernemers die vóór 2025 over moeten stappen? Begin op tijd en toon zelf initiatief. De levertijd van een nieuwe bedrijfswagen loopt op tot minimaal een half jaar. Het is fijn om op tijd hulp in te schakelen en alvast met andere ondernemers in gesprek te gaan.

Ook overstappen op duurzame, slimme logistiek? Laat je gratis adviseren!

Vanaf 1 januari 2025 zijn de binnenstad van Nijmegen, Heijendaal en Hof van Holland emissievrij. Voor de binnenstad van Arnhem geldt dit vanaf 1 juni 2026. Dit betekent dat ondernemers hier niet zomaar meer met bestel- en vrachtwagens mogen rijden die CO2 uitstoten. Duurzame transportmiddelen zoals elektrische bestel- en vrachtauto's en vrachtfietsen zijn wel welkom.

Ben jij een werkgever en heb je interesse in een gratis adviesgesprek? Neem contact op met een van onze logistiek makelaars:

  • Mark Luikens | m.luikens@gelderland.nl | 06-511 65 781
  • Christiaan Zweers | c.zweers@gelderland.nl | 06-218 10 121