De regio werkt de aanpak uit per profiel, zodat de inzet goed aansluit bij de verschillende reisbehoeften en gebieden in de regio. Soms is het wenselijk dat je een deelvoertuig de hele dag bij je kunt hebben, soms is het handiger om deelmobiliteit op veel verschillende plekken te kunnen ophalen en inleveren. Ook zullen de gewenste voertuigen (auto, bakfiets, scooter, fiets) per profiel verschillen.
Het gaat om:
1. Nieuwbouwprojecten: lagere parkeernormen combineren met goede deelmobiliteit
2. Stedelijk gebied Arnhem en Nijmegen: volwaardig alternatief bieden voor de eigen auto, o.a. via hubs
3. P+R’s en stadsrandhubs: aansluiting op deelmobiliteit en betere combinaties met ov
4. Grotere kernen rondom de steden: elektrisch deelvervoer als alternatief voor korte autoritten
5. Ov-knooppunten: fietsen en andere deelvoertuigen als natransport
6. Landelijk gebied: kleinschalige oplossingen om vervoersarmoede te voorkomen
Elke aanpak wordt afgestemd met de betrokken gemeenten, de provincie Gelderland, aanbieders en waar mogelijk ook werkgevers en bewonersinitiatieven. Ook heeft ieder profiel zijn eigen trekker. De steden Arnhem en Nijmegen trekken de profielen 2 en 3, de provincie Gelderland het profiel 5 en de Groene Metropoolregio de profielen 1, 4 en 6.
We gaan aan de slag om de waarde te bepalen van deelmobiliteit op deze profielen, om uiteindelijk te kunnen besluiten welke vormen van deelmobiliteit we willen, tegen welke voorwaarden en hoeveel budget we daarvoor over hebben. Vervolgens brengen we in kaart welke vorm van aanbesteding, welke contractvorm en welke randvoorwaarden het meest geschikt zijn.