02 juli 2025

Bewonersaanpak van start in wijken in Arnhem en Elst

De afgelopen jaren richtte Slim & Schoon Onderweg zich vooral op werkgevers, onderwijsinstellingen en logistieke bedrijven. Vanaf 2025 verbreden we deze focus en gaan we ons ook richten op bewoners van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen – en in een later stadium ook op bezoekers. Deze bredere benadering is nodig om een duurzame mobiliteitstransitie te realiseren in een regio die flink groeit.

Dorpswoonmileu Elst 8 Dorpswoonmileu Elst 8

Een bewonersaanpak op maat

In opdracht van Slim & Schoon Onderweg ontwikkelde adviesbureau &Morgen in 2024 een bewonersaanpak. Het resultaat is een uitgebreid eindrapport met een stappenplan dat beschrijft hoe gemeenten en regio’s aan de slag kunnen met bewonerscommunicatie rond duurzaam reisgedrag. Daarnaast is er een toolbox ontwikkeld met voorbeelden van bewonersbenaderingen en inzet van communicatiemiddelen en producten uit andere Nederlandse regio’s.

Waarom een bewonersaanpak?

De noodzaak voor een bewonersgerichte aanpak is groot. In de komende jaren worden er in de regio zo’n 60.000 extra woningen gebouwd. Dat betekent een verwachte groei van zo’n 90.000 extra inwoners – en dus ook veel extra verplaatsingen. Tegelijkertijd staat de bereikbaarheid van onze wegen nu al onder druk. Om onze regio leefbaar en bereikbaar te houden, is een mobiliteitstransitie essentieel. Meer fietsgebruik, meer gebruik van het openbaar vervoer en minder afhankelijkheid van de auto zijn hierbij de belangrijkste doelen.

Eerste test in Arnhem en Elst

De bewonersaanpak wordt de komende maanden concreet gemaakt in twee groeigemeenschappen: de wijk Schuytgraaf in Arnhem en De Pas in Elst. In deze wijken zijn recent veel nieuwe woningen opgeleverd en komen er nog meer bij. We richten ons hierbij zowel op nieuwe bewoners als op mensen die al langer in deze wijken wonen.

Bewoners van een deel van deze wijken ontvangen niet alleen gerichte informatie over duurzame reisopties in hun omgeving, maar kunnen deze ook daadwerkelijk uitproberen. Denk aan een probeerpakket met bijvoorbeeld ov-tegoed, een deelfiets of tips over fietsroutes. Zo worden bewoners op een laagdrempelige manier gestimuleerd om duurzame keuzes te maken.

Wat vinden bewoners ervan?

De acties in Schuytgraaf en De Pas worden afgerond in september 2025. Dan evalueren we ook hoe bewoners de communicatie en de aangeboden middelen hebben ervaren. Deze inzichten gebruiken we om de bewonersaanpak verder aan te scherpen en op te schalen naar andere delen van de regio. Vanaf oktober verwachten we de eerste resultaten te kunnen delen.