19 maart 2024

Lidl opent tweede snellaadplein voor elektrische vrachtwagens

Lidl heeft haar tweede snellaadplein voor elektrische vrachtwagens geopend, op het distributiecentrum in het Gelderse Oosterhout. Op maandag 18 maart 2024 verrichte demissionair minister van Klimaat en Energie Rob Jetten de officiële openingshandeling. Het laadplein is deels gefinancierd door de subsidieregeling DC-snellader en stationaire batterij van de provincie Gelderland. Ook jouw bedrijf kan deze subsidie aanvragen.

Lidl En Laadplein Lidl En Laadplein

Eerder deze maand maakte Lidl bekend haar winkels fossielvrij te bevoorraden in de transitie naar volledig elektrisch vóór 2030. De elektrische vloot wordt uitgebreid en de opening van een nieuw snellaadplein is hierin een logische stap. Door tijdig voorbereidingen te treffen en door intensieve samenwerking met netbeheerders, logistieke partners en collega’s kon dit snellaadplein nu al geopend worden, ondanks de uitdagingen met de netcongestie.

Eigen laadinfrastructuur

De eigen krachtige laadinfrastructuur zorgt ervoor dat de vrachtwagens maximaal opgeladen worden door eigen opgewekte 100% groene stroom. Deze stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen die op het gehele dak van het distributiecentrum liggen. In de toekomst wil Lidl ook de mogelijkheid aan bedrijven bieden om gebruik te maken van haar snellaadpleinen. 

In kansen denken

Demissionair minister Rob Jetten verrichte de opening van het laadplein: “Lidl laat met dit snellaadplein zien in kansen te denken, ook al moeten er hobbels worden genomen. Het laat zien dat als je als supermarktketen je nek uitsteekt, en ergens ja tegen durft te zeggen, er eigenlijk heel veel dingen in beweging kunnen komen. En veel andere ondernemingen en bedrijven willen daar dan ook onderdeel van zijn. Het Rijk maakt beleid rondom gasvrije gebouwen en zonnepanelen op daken, maar je kunt ook zelf alvast aan de slag gaan. Daar zien we vandaag het resultaat van.”

Ideaal in zero-emissiezones

Volgens Albrecht de Glee, hoofd logistiek Lidl Nederland, passen elektrische trucks goed in Lidls efficiënte bedrijfsmodel. “Onze e-trucks hebben een bereik van meer dan 300 kilometer. Daarmee zijn ze een duurzame, ideale oplossing om winkels in toekomstige zero-emissiezones te bevoorraden. De vrachtwagens maken gebruik van snellaadstations waardoor ze kort stilstaan en op maximale capaciteit worden ingezet. Het is nu tijd om na te denken over de winkelbezorging van morgen."

Subsidie provincie Gelderland

Het laadplein is deels gefinancierd door de subsidieregeling DC-snellader en stationaire batterij van de provincie Gelderland. Ook jouw bedrijf kan zo’n subsidie aanvragen. In Gelderland zoeken provincie, de logistiek makelaars van onder andere Slim & Schoon Onderweg, bedrijfsleven en netbeheerders (zoals Liander) naar netneutrale en netpositieve oplossingen voor netcongestie. Het laadplein van Lidl, waarbij het bedrijfsleven laadinfra met elkaar deelt, is een mooi voorbeeld van hoe het bedrijfsleven samenwerkt om de problematiek rond netcongestie te verminderen. 

Gratis advies op maat

Denkt jouw bedrijf ook na over de overstap naar elektrische trucks? Ben je benieuwd hoe je dit het beste aanpakt, zo ook hoe je de juiste laadoplossingen kiest? De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg helpen je graag. Ons advies is gratis en op maat. Neem contact op met:

Demissionair minister van klimaat en energie Rob Jetten en diverse andere personen tijdens de opening van het snellaadplein op het distributiecentrum van Lidl in Oosterhout Demissionair minister van klimaat en energie Rob Jetten en diverse andere personen tijdens de opening van het snellaadplein op het distributiecentrum van Lidl in Oosterhout
Demissionair minister van klimaat en energie Rob Jetten (rechts) in gesprek met Marcel Oosterwijk CEO Lidl Nederland (links) en Quirine de Weerd hoofd duurzaamheid en communicatie Lidl Nederland (midden), bij het snellaadplein op het distributiecentrum van Lidl in Oosterhout Demissionair minister van klimaat en energie Rob Jetten (rechts) in gesprek met Marcel Oosterwijk CEO Lidl Nederland (links) en Quirine de Weerd hoofd duurzaamheid en communicatie Lidl Nederland (midden), bij het snellaadplein op het distributiecentrum van Lidl in Oosterhout