21 mei 2024

In zes stappen naar een elektrische vrachtauto

Overweeg je als ondernemer om over te stappen naar een of meer elektrische vrachtauto’s? Dit stappenplan helpt je daarbij. Met informatie over zaken als: kostentools voor de aanschaf van een vrachtwagen, subsidies en een overzicht van zero-emissiezones die in Nijmegen, Arnhem en bijna 30 andere steden komen. Krijg je liever advies op maat, dan helpen onze logistiek makelaars je graag.

Opladen elektrische vrachtwagen Opladen elektrische vrachtwagen

Online is er veel informatie beschikbaar over elektrische vrachtwagens. Dit stappenplan geeft hier een overzicht van; handig als je nadenkt over de aanschaf of lease van een elektrische vrachtwagen. Is je interesse gewekt en overweeg je serieus om tot aankoop over te gaan? Laat je dan op maat adviseren door de logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg. Hun advies is gratis. Zie stap 6 voor meer informatie. 

Stap 1. Bepaal de impact voor jouw bedrijf

·       Ga na hoe vaak je met een vrachtwagen in een toekomstige zero-emissiezone komt. Er komt een zero-emissiezone in Nijmegen, Arnhem en bijna 30 andere grote Nederlandse gemeenten.

·       Stel vast tot wanneer jouw huidige dieselvoertuigen nog mogen blijven rijden in deze zero-emissiezones. Daar kom je snel achter door het kenteken van elk voertuig in te voeren in de Kentekencheck.

·       Ga je binnenkort nieuwe vrachtauto’s aanschaffen of leasen? Houd dan gelijk rekening met de zero-emissiezone. Voorkom zo dat je nieuw aangeschafte voertuigen eerder moet vervangen dan je van plan was.

Stap 2. Maak een plan voor de overstap naar zero-emissievervoer

Bepaal welke mogelijkheden jouw bedrijf heeft voor zero-emissievervoer:

Optie A: Overstappen naar een vergelijkbaar elektrisch of waterstof-vervoermiddel.

·       Bekijk het overzicht van elektrische vrachtwagens.

·       Maak een berekening van de verwachte Total Cost of Ownership (TCO; de kosten onder de streep). Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van deze rekentool voor elektrische of dieselvrachtwagens. Vind je de tool te complex, dan helpen onze logistiek makelaars je graag.

Optie B: Gebruikmaken van een goederenhub

Wil je goederen afleveren in de zero-emissiezone? Lever ze af bij een goederenhub buiten de zone en de goederenhub brengt ze met een uitstootvrij voertuig naar de eindbestemming. Meer informatie over goederenhubs.

Stap 3. Maak gebruik van subsidies

·       Laadinfra. Er is een subsidie in de maak die voor de aanleg van private laadinfrastructuur (een of meer laadstations) voor elektrische voertuigen. Zo ook subsidie voor als je je laat adviseren over de realisatie van deze laadinfrastructuur.

·       MIA. Fiscale aftrekmogelijkheden voor investeringen in onder andere een elektrische vrachtauto of oplaadpunt.
Meer informatie over MIA

Stap 4. Denk na over de laadinfrastructuur

Een elektrische vrachtwagen opladen doe je het liefst bij je bedrijf. Dit betekent dat je laadinfrastructuur moet aanleggen. Er zijn twee soorten laadpalen: AC-laders en DC-laders. Voor elke soort laadpaal zijn er diverse aanbieders. Denk na over welke soort laadpaal en welke aanbieder je kiest. Daarbij is de kans groot dat je door de elektrische vrachtwagen meer stroom gaat verbruiken dan dat je nu hebt gecontracteerd. Kijk in het contract met je energieleverancier of je aansluitvermogen en gecontracteerd vermogen voldoende zijn. Is dat niet zo, vraag dan bijtijds een groter vermogen aan bij de energieleverancier. Bekijk ook de Handreiking depotladen voor meer informatie.

Stap 5. Betrek de juiste personen

Betrek zowel externe partijen als collega’s op tijd bij je plannen om een elektrische vrachtauto aan te schaffen. Intern zijn dat bijvoorbeeld de chauffeurs, directie, wagenparkbeheerder, facilitair manager en inkoopafdeling. Buiten je bedrijf zijn dat: de aanbieders van elektrische voertuigen voor inzichten in levertijden en kosten, de installateur van laadinfrastructuur en de netbeheerder voor de elektriciteitsvraag, beschikbare capaciteit en eventuele aanpassingen van de aansluiting. 

Stap 6. Laat je gratis adviseren

Ontvang advies over hoe jouw bedrijf de juiste stappen zet om met elektrische vrachtwagens te gaan rijden. Voor gratis advies op maat neem je contact op met onze logistiek makelaars: