04 april 2024

Subsidies voor duurzame logistiek in 2024 – maak er slim gebruik van!

Ook in 2024 kan jouw organisatie gebruikmaken van subsidies om je logistiek slimmer en duurzamer te maken. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een elektrische truck, de aanschaf van een elektrische bestelwagen of de aanleg van laadinfra. Welke subsidies zijn er zoal? En vanaf wanneer kun je ze aanvragen? In dit artikel vind je het overzicht.

Collagebeeld van een e-bestelbus, schip en e-truck Collagebeeld van een e-bestelbus, schip en e-truck

AanZET voor e-trucks

AanZET is een subsidie op de meerkosten bij de aanschaf of financial-lease van een e-truck. De subsidiebedragen lopen uiteen van maximaal van 7.500 euro voor een grote onderneming die een N2 bakwagen wil kopen, tot maiximaal 115.200 euro voor een kleine onderneming of non-profitinstelling die een N3 opleggertrekker wil kopen. Sinds 26 maart 2024 kon je de AanZET-subsidie aanvragen. De interesse was zo groot, dat de subsidiepot al na twee dagen leeg was. 

SEBA voor e-bestelwagens

Wil je een nieuwe uitstootvrije bestelauto kopen of financial-leasen? Vraag tot 5.000 euro subsidie aan uit de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Het subsidiepercentage bedraagt 7% voor grote ondernemingen, 10% voor middelgrote ondernemingen en 12% voor kleine ondernemingen, tot maximaal 5.000 euro per bestelauto. De subsidie geldt voor bedrijfsauto’s voor goederenvervoer uit de voertuigcategorie N1 of N2, met een maximumgewicht van 4.250 kilo. De subsidie is aan te vragen sinds 23 april 2024. Per 10 juni is nog maar 21% van het budget beschikbaar. SEBA is er dit jaar voor het laatst.

SSEB voor emissieloos bouwmaterieel

Voor het kopen of leasen van nieuwe emissieloze bouwmachines kunnen bouwbedrijven subsidie aanvragen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) ontvang je per nieuwe emissieloze bouwmachine maximaal 40% (voor midden- en kleinbedrijf maximaal 50%) van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met verbrandingsmotor. De subsidie is aan te vragen vanaf 5 maart 2024.

Modal shift-regeling voor vervoer via water of spoor

Kiest jouw bedrijf ervoor om goederen via de binnenvaart of het spoor te gaan vervoeren, in plaats van over de weg? Dan kun je een modalshiftsubsidie aanvragen. Je komt in aanmerking als je gemiddeld minimaal 3 TEU per dag, voor minimaal 35 kilometer verplaatst van weg naar water of spoor. De subsidie bedraagt 20 euro per structureel verplaatste container (of een equivalent daarvan bij bulk). 

MIA voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is geen subsidie, maar een financieel voordeel. Ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals e-trucks, kunnen gebruikmaken van de MIA. Daarmee profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. De MIA is heel het kalenderjaar aan te vragen.

Subsidie voor laadpalen en laadinfrastructuur (nieuw!)

Een nieuwe subsidie, voor laadpalen en laadinfrastructuur. Zowel voor publieke laadopties als voor private laadopties inclusief bekabeling. Er wordt onderzocht of er ook op de mitigerende maatregelen (bijvoorbeeld een opslagbatterij) subsidie zal komen. Houd onze website in de gaten om op tijd te weten wanneer je de subsidie kunt aanvragen.

Subsidie DC-snellader en stationaire batterij

Wil je een DC-snellader met stationaire batterij voor je bestel- of vrachtwagen kopen, leasen, installeren en delen met derden? Dan kon je daarvoor subsidie aanvragen bij de provincie Gelderland. Het subsidieplafond voor 2024 is helaas al bereikt. 

Subsidie Rapport en training duurzaam goederenvervoer over de weg

Wil je advies of een training over het verduurzamen van je wagenpark voor goederenvervoer of over laadinfrastructuur voor logistieke voertuigen? Dan kun je subsidie aanvragen bij de provincie Gelderland.. De subsidie is nu al aan te vragen, tot en met 31 december 2024.

SWIM voor waterstoftankstations en -voertuigen (nieuw!)

De nieuwe Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM) is er om tankstations te bouwen en voertuigen op waterstof aan te schaffen. De focus ligt daarbij op zwaar logistiek vervoer. De subsidie is interessant voor producenten, fabrikanten en ondernemers in waterstof of transport. Houd onze website in de gaten om op tijd te weten wanneer je de subsidie kunt aanvragen (de verwachting is maart 2024). 

Gratis advies op maat

Wil je meer weten over deze subsidies en geadviseerd worden of ze interessant zijn voor jouw bedrijf? Neem contact op met de logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg. Wij adviseren je ook graag hoe je het logistieke proces van je organisatie slimmer en duurzamer inricht. Zo kunnen we voor je berekenen of de aanschaf van een elektrische bestelwagen of vrachtwagen een haalbare businesscase is voor jouw bedrijf. Ons advies is gratis en op maat. Neem contact met ons op: