11 april 2024

Royal HaskoningDHV zet hoog in op duurzaam mobiliteitsbeleid

Royal HaskoningDHV werkt al meer dan 140 jaar aan toekomstbestendige oplossingen voor een betere leefomgeving. Als koploper in de ingenieurssector neemt dit bedrijf de verantwoordelijkheid om een positieve impact op de samenleving te hebben. Een groot onderdeel hiervan is de transitie naar duurzame mobiliteit. Leon Mulders, adviseur duurzame mobiliteit, werkt in een team van 45 mensen aan de mobiliteitstransitie en richt zich daarbinnen op de werkgeversaanpak.

Leon Mulders, adviseur duurzame mobiliteit Royal HaskoningDHV Leon Mulders, adviseur duurzame mobiliteit Royal HaskoningDHV

“Ik richt mij voornamelijk op de werkgeversaanpak en de bijbehorende arbeidsvoorwaarden gericht op mobiliteit”, begint Leon. “Vragen waar ik mee bezig ben zijn: op welke manier kunnen wij duurzame mobiliteit faciliteren bij woon-werkverkeer en zakelijke reizen voor onze medewerkers en hoe kunnen we onze medewerkers stimuleren duurzame keuzes te maken in mobiliteit? Het beleid moet hierin altijd bijdragen aan het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen: bijvoorbeeld het reduceren van CO2-uitstoot, het voorkomen van parkeerproblematiek en het vergroten van de bereikbaarheid.”

Aantrekkelijk werkgeverschap

“Als advies- en ingenieursbureau werken we dagelijks voor klanten aan projecten die klimaatverandering tegen gaan. CO2-reductie is net zo belangrijk in onze eigen bedrijfsvoering. Daarnaast zijn we als organisatie voor de instroom van nieuwe medewerkers afhankelijk van jonge, hoogopgeleide enthousiaste mensen. Je ziet dat zij de laatste jaren enorm letten op de duurzaamheidsdoelstellingen van een werkgever en hoe ze aan deze doelstellingen werken. Kortom: een duurzaam mobiliteitspakket is een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Dat willen we terug laten komen in ons mobiliteitsbeleid. Zo hebben we ons wagenpark met leaseauto’s, ongeveer 600 in totaal, volledig ‘vergroend’ zodat er alleen elektrisch gereden wordt.”

“Er werken echter 3600 medewerkers binnen onze organisatie, dus lang niet iedereen komt in aanmerking voor een leaseauto. Daarom stimuleren we ook andere manieren van reizen en volgen hierin ten aanzien van de reiskostenvergoeding het STOMP-ordeningsprincipe: Stappen, Trappen, OV, Mobility as a Service- en deelmobiliteit en Privévoertuig. Dit principe geeft meer prioriteit aan duurzame mobiliteitsvormen, dus eerst lopen, dan fietsen etc. Zo vergoeden we het reizen met het openbaar vervoer volledig met een NS-business card. Voor zakelijke reizen is het reizen in de 1e klas ook een optie. En natuurlijk is thuiswerken mogelijk. Hier stellen we een vergoeding tegenover. We faciliteren ook schermen en meubilair wanneer hierom gevraagd wordt”, vertelt Leon enthousiast.

Meer kilometervergoeding voor fietsers

“Daarnaast  werken we met een gedifferentieerde kilometervergoeding op basis van je CO2-uitstoot. Dat betekent dus dat je meer vergoeding krijgt voor fietsen dan voor autorijden. Ook is er een fietsplan. Zo proberen we mensen die binnen fietsafstand wonen op de fiets te krijgen. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om de aankoopbon van je fiets fiscaal te verrekenen met je brutosalaris. Ook denken we mee met jongere medewerkers die niet de mogelijkheid hebben om een dure e-bike te kopen: welke constructies kunnen we verzinnen? Zo blijven we onszelf uitdagen.”

Een nieuwe Winkelsteeg

De Nijmeegse vestiging van Royal HaskoningDHV bevindt zich in het 52Nijmegen kantoorgebouw op bedrijventerrein de Winkelsteeg. Dit strategisch gelegen terrein wordt op dit moment getransformeerd tot dynamisch gebied met een mix van wonen en werken. Leon: “Ik werk ook vanuit Nijmegen. Je ziet nu de eerste effecten van die verandering: 500 nieuwe woningen zijn in hele korte tijd opgeleverd. Directe collega’s van mij zijn betrokken bij de verkeerskundige inrichting van het gebied. Er zijn uitdagingen voor bewoners en werkgevers met betrekking tot mobiliteit. Hopelijk kunnen wij met ons stimulerende en faciliterende beleid een steentje aan bijdragen aan de bereikbaarheid van het gebied. Juist in deze tijd is een integrale aanpak steeds belangrijker. Ik geloof dat een deeloplossing voor deze uitdagingen in samenwerking tussen bedrijven en misschien zelfs wel met bewoners ligt.”

Een nulmeting als uitgangspunt

Royal HaskoningDHV biedt een divers aanbod aan mobiliteitsmogelijkheden. Al deze keuzes en de diversiteit aan aanbod moet geregistreerd worden met het oog op de wettelijke rapportageverplichting vanaf 1 juli. Leon: “Organisaties met meer dan 100 mensen moeten gaan rapporteren hoe medewerkers reizen, met als doel het verminderen van CO2-uitstoot. Daar hebben we inmiddels onze administratie op aangepast. Mensen kunnen op dagbasis het aantal afgelegde kilometers vastleggen en daarbij aangeven met welk vervoermiddel ze gereisd hebben.”

“Ook hebben we met onze eigen software een mobiliteitsscan uitgevoerd. Waar wonen mensen, waar werken mensen, en welke opties zijn er om naar het werk te reizen? Het helpt enorm om te starten met een nulmeting: welke faciliteiten bied ik aan mijn medewerkers, wat kost het ons als organisatie nu en wat is de bijhorende  CO2-uitstoot? Als je niet weet waar je vandaan komt, kun je je doelen ook niet behalen. Een nulmeting met scan is iets wat ik zeker aan andere werkgevers aan zou raden.” 

Een inspirerende werkgever

Leon werkt al meer dan twintig jaar in het ‘mobiliteitsvak’ en is inmiddels drie jaar werkzaam bij Royal HaskoningDHV. Als we hem vragen hoe hij dat ervaart, lichten zijn ogen op: “Ik heb het enorm naar mijn zin. Het is een ontzettend leuke organisatie waar heel veel gebeurt. Er is veel kennis en specialisme aanwezig, waar ik echt veel energie van krijg. Verder is het erg fijn om voor een toekomstgerichte werkgever als Royal HaskoningDHV te werken. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met de bouw van een nieuwe vestiging in Delft; het eerste Paris Proof Rijksmonument, waaruit maar weer blijkt dat we duurzaamheid en circulariteit serieus nemen. Al met al een hele fijne club om voor te werken! Ik kijk ernaar uit om ons mobiliteitsbeleid te komende tijd verder vorm te geven.”

Wil jij ook aan de slag met duurzame mobiliteit in jouw organisatie?

Onze mobiliteitsmakelaars staan voor je klaar en helpen je graag op weg. Neem contact op met de mobiliteitsmakelaar in jouw regio.