01 juli 2024

Over een half jaar gelden in Nijmegen 3 zero-emissiezones

Vanaf 1 januari 2025 zijn er zero-emissiezones in Nijmegen en 14 andere Nederlandse steden. In de jaren erna volgen nog meer steden met zo’n zone, waaronder Arnhem vanaf 1 juni 2026. Je mag als ondernemer deze zero-emissiezones niet meer zomaar in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof) is wel toegestaan. Ook gelden er vrijstellingen en een overgangsregeling. En je kunt sinds 1 juli een ontheffing aanvragen in bepaalde gevallen.

Electrische Vrachtwagen Bij Rittal (20) Electrische Vrachtwagen Bij Rittal (20)

Welk voertuig wanneer niet meer toegestaan

Er geldt een overgangsregeling. Bestel- en vrachtvoertuigen zijn vanaf de volgende momenten niet meer toegestaan in de zero-emissiezones als ze op een fossiele brandstof rijden (gas, benzine, diesel):

 • Vanaf 1 januari 2025:
  • Vracht- en bestelauto’s die na 1 januari 2025 op kenteken zijn gesteld.
  • Euro 6-bakwagens die op 1 januari 2025 meer dan 8 jaar oud zijn.
  • Euro 6-trekkers die op 1 januari 2025 meer dan 8 jaar oud zijn.
 • Vanaf 1 januari 2027: Euro 5-bestelauto’s.
 • Vanaf 1 januari 2028
  • Euro 6-bestelauto’s.
  • Euro 6-bakwagens die in 2017, 2018 of 2019 op kenteken zijn gesteld.
 • Vanaf 1 januari 2030: álle vracht- en bestelwagens.

Vrijstellingen en ontheffingen

Voor een aantal voertuigsoorten zijn er vrijstellingen. Daarnaast zijn er diverse ontheffingen, zoals dagontheffingen, ontheffingen voor particulieren en bij dreigend faillissement. Bekijk alle vrijstellingen en ontheffingen. Vanaf 1 juli kun je een ontheffing aanvragen via het ontheffingenloket van de RDW. 

Zeker weten? Doe de Kentekencheck!

Rijd je met een bestel- of vrachtauto en wil je weten tot wanneer deze nog is toegestaan in de zero-emissiezones? Doe de Kentekencheck.

Gratis advies op maat

Hoe bereid je je voor als je ondernemer bent in een zero-emissiezone? Of wat te doen als je goederen moet leveren in zo’n zone, of je je diensten er wilt aanbieden? Stap je over of emissieloos vervoer of kun je beter gebruikmaken van andere oplossingen, zoals een goederenhub of fietskoerier? De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg adviseren je er graag over. Ons advies is gratis en op maat. Neem contact op met: