28 maart 2024

In vijf stappen naar een elektrische bestelwagen

Overweeg je als ondernemer om over te stappen naar een of meer elektrische bestelwagens? Dit stappenplan helpt je daarbij. Met informatie over zaken als: kostentools voor de aanschaf van een bestelbus, de subsidies die je kunt aanvragen en een overzicht van zero-emissiezones die in Nijmegen, Arnhem en bijna 30 andere steden komen. Krijg je liever advies op maat, dan helpen onze logistiek makelaars je graag.

Elektrische Bestelwagens Adobestock 431113732 Kleiner Elektrische Bestelwagens Adobestock 431113732 Kleiner

Online is er veel informatie beschikbaar over elektrische bestelauto’s. Dit stappenplan geeft hier een overzicht van; handig als je nadenkt over de aanschaf of lease van een elektrische bestelwagen. Is je interesse gewekt en overweeg je serieus om tot aankoop over te gaan? Laat je dan op maat adviseren door de logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg. Ons advies is gratis. Zie stap 5 voor meer informatie.

Stap 1. Bepaal de impact voor jouw bedrijf

  • Er komen 30 zero-emissiezones in Nederland vanaf 2025. Als je bedrijf een bestelauto heeft en in zo’n zone gevestigd is – bijvoorbeeld in het centrum van Nijmegen – is de impact groot. Zo ook als je bedrijf niet in zo’n zone is gevestigd, maar daar wel vaak met een bestelauto moet zijn. Bijvoorbeeld om goederen of een dienst te leveren. Ga na hoe vaak je in een toekomstige zero-emissiezone komt.
  • Stel vast tot wanneer jouw huidige dieselvoertuigen nog mogen blijven rijden in deze zero-emissiezones. Daar kom je snel achter door het kenteken van elk voertuig in te voeren in de Kentekencheck. Bestelauto’s (N1) met emissieklasse 5 of lager mogen vanaf 1 januari 2027 de zone niet meer in. Bestelauto’s (N1) met emissieklasse 6 mogen tot 1 januari 2028 de zone nog in. Vanaf 1 januari 2028 moeten álle bestelauto’s in Nijmegen, Arnhem en andere zero-emissiezones emissievrij zijn.
  • Ga je binnenkort nieuwe bestelauto’s aanschaffen of leasen? Houd dan gelijk rekening met de zero-emissiezone. Voorkom zo dat je nieuw aangeschafte voertuigen eerder moet vervangen dan je van plan was. Bestelauto’s (N1) die na 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet, hebben namelijk vanaf 1 januari 2027 alleen toegang tot de zone als ze uitstootvrij zijn. Bijvoorbeeld als ze elektrisch rijden of op waterstof rijden. Wist je dat je geen bpm-vrijstelling meer krijgt als je diesel-bestelwagen na 1 januari 2025 op kenteken wordt gezet? De vrijstelling geldt nog wel voor elektrische bestelwagens! Dit scheelt al snel 15.000 euro.

Stap 2. Maak een plan voor de overstap naar zero-emissievervoer

Bepaal welke mogelijkheden jouw bedrijf heeft voor zero-emissievervoer:

Optie A: Overstappen naar een vergelijkbaar elektrisch of waterstof-vervoermiddel.

Optie B: Overstappen op alternatieve vervoermiddelen.

  • Wellicht kun je ook andere vervoermiddelen inzetten, zoals een elektrische vrachtfiets. Deze is goed inzetbaar voor pakketbezorging, de levering van versproducten en service- en onderhoudsdiensten. 
  • Maak gebruik van fietskoeriers en andere transportdiensten die zero-emissie rijden.
  • Of gebruik een goederenhub. Goederen die een zero-emissiezone ingaan, worden verzameld op een goederenhub en met een uitstootvrij voertuig naar de bestemming gebracht.
  • Heb je de bestelauto niet vaak nodig, maak dan samen met collega-ondernemers gebruik van een elektrische deel-bestelauto.

Stap 3. Maak gebruik van subsidies en financiële regelingen

Gebruik de SEBA-subsidie of de MIA als je een elektrische bestelauto wilt kopen:

  • SEBA. Een subsidie voor de aanschaf of financial-lease van een elektrische bestelauto. De subsidie bedraagt maximaal 5.000 euro per auto. Het is nog niet bekend wanneer in 2024 deze subsidie aangevraagd kan worden. 2024 is het laatste jaar dat de subsidie kan worden aangevraagd.
    Meer informatie over SEBA
  • MIA. Fiscale aftrekmogelijkheden voor investeringen in onder andere een elektrische bestelauto, bakfiets of oplaadpunt.
    Meer informatie over MIA

Stap 4. Betrek de juiste personen

Draagvlak binnen en buiten je organisatie zorgt ervoor dat de overstap naar een elektrische bestelauto soepel verloopt. Betrek daarom zowel externe partijen als collega’s op tijd bij je plannen. Intern zijn dat bijvoorbeeld de chauffeurs, directie, wagenparkbeheerder, facilitair manager en inkoopafdeling. Buiten je bedrijf zijn dat de aanbieders van elektrische voertuigen voor inzichten in levertijden en kosten, de installateur van laadinfrastructuur en de netbeheerder voor de elektriciteitsvraag, beschikbare capaciteit en eventuele aanpassingen van de aansluiting. 

Stap 5. Laat je gratis en op maat adviseren

Laat je gratis en op maat adviseren door de ervaren logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg. Zij hebben al vele bedrijven geadviseerd en kunnen ook jou gericht adviseren en helpen bij de te zetten stappen. Neem contact met ons op:

Waarom zou je overstappen naar uitstootvrij vervoer?

Een goede reden is dat bijna 30 grote gemeenten zero-emissiezones gaan inrichten voor stadslogistiek, waaronder Nijmegen en Arnhem. Vrachtwagens en bestelbussen die rijden op fossiele brandstoffen kunnen niet meer zomaar de binnenstad van deze steden in (in Nijmegen vanaf 1-1-2025 en in Arnhem vanaf 1-6-2026). En er zijn meer redenen om over te stappen naar emissieloos vervoer. Elektrische voertuigen beperken de CO2-uitstoot van je bedrijf. Klanten én investeerders stellen steeds hogere eisen aan duurzaamheid. En ook financieel gezien is elektrisch rijden aantrekkelijk: de totale kosten van een elektrische bestelwagen zijn nu al lager dan die van een dieselbestelwagen. Tijd dus om over te stappen naar elektrisch vervoer!