18 januari 2024

Carpoolen met collega's? Je hebt recht op een vergoeding

Bij reizen met openbaar vervoer of met eigen vervoer kan jouw werkgever maximaal €0,23 kilometervergoedig geven. Wist je dat dit ook voor carpoolen geldt? Als jouw werkgeven het carpoolen organiseert, mag hij sinds 2024 ook €0,23 per kilometer aan de chauffeur vergoeden. Dat is inclusief de kilometers voor het omrijden.
Carpool Elst A325 Carpool Elst A325

Organiseer je het carpoolen zelf met jouw collega’s? Dan kun je ook een vergoeding krijgen van €0,23 per kilometer. De kilometers die je daarvoor moet omrijden, kun je dan niet vrij van belastingheffing vergoed krijgen.

Wat zijn de voordelen van carpoolen?

Carpoolen is het samenrijden naar een bepaalde bestemming. Carpoolen wordt veel gebruikt om samen naar het werk te rijden. Je kunt zelf de vaste bestuurder zijn, en dus een vergoeding krijgen van je passagiers of werkgever, of je kunt met iemand anders meerijden. 

Behalve dat het een stuk gezelliger is om samen met één of meerdere collega's naar het werk te rijden, heeft carpoolen nog veel meer voordelen:

  • Het is beter voor het milieu; minder auto's op de weg zorgt voor minder co2-uitstoot
  • Het draagt bij aan het oplossen van het fileprobleem; als meer mensen structureel gaan carpoolen, zorgt dat automatisch voor minder verkeer
  • Financieel ga je er niet op achteruit; als je een vergoeding van de meerijders ontvangt, deel je de kosten die je anders alleen moet betalen. Dat geldt ook voor eventuele parkeerkosten.

Waar vind ik carpoolplaatsen?

De provincie Gelderland heeft het hoogste aantal carpoolparkeerplaatsen; 2068 parkeervakken verdeeld over 47 locaties. De grootste carpoolpleinen in onze regio zijn 'A12-Oosterbeek (Planken Wambuis)' in de gemeente Renkum met 90 parkeerplaatsen en 'A326 Berharen (Bankhoef)' in de gemeente Wijchen met 77 parkeerplaatsen.

Op de website van A12 Slim Reizen vind je een overzicht van alle carpoolplaatsen in de regio Arnhem (A12 corridor richting Duitse grens). Ben je op zoek naar andere carpoolplaatsen in of buiten de regio? Je kunt hiervoor Google Maps gebruiken.

Interactieve Kaart

Interactieve kaart A12 Slim Reizen

Bekijk de interactieve kaart met de drukteverwachting, werkzaamheden en jouw reisopties. Je vindt hier ook een overzicht van de carpoolplaatsen in de regio Arnhem (A12 corridor richting Duitse grens).