04 december 2023

Campus Heijendaal zet in op de slimme combi-reis

Voor werknemers die wat verder moeten reizen en die niet in de buurt van een bus- of treinstation wonen, lijkt de auto de enige optie. De combinatie van auto en OV blijkt echter in veel gevallen een prima alternatief, zeker als de eindbestemming op een drukke locatie ligt waar parkeren lastig of duur is. Om de mogelijkheden hiervoor onder de aandacht te brengen is in opdracht van Duurzaam Bereikbaar Heijendaal een slimme combiplanner ontwikkeld. Begin dit jaar was er een pilot waarbij mensen konden kennismaken met de ze manier van reizen.

Slimme combiplanner
De bestaande routeplanners beperken zich veelal tot òf de auto òf de fiets òf het OV.  Om makkelijk alternatieven met de combinatie van auto en OV te kunnen vinden, is in opdracht van Duurzaam Bereikbaar Heijendaal een combi-reisplanner ontwikkeld voor de bestemming campus Heijendaal. De planner maakt gebruik van verschillende bestaande route- en reisplanners en brengt al deze informatie bij elkaar. Hij laat zien waar overstapmogelijkheden zijn en vergelijkt de autoreis met de combi-reis. Eind oktober was de combi-planner ook te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven. Klik hier om naar de combiplanner te gaan.

Pilot met de slimme combi-reis
Daarnaast hebben zo’n 100 medewerkers van de Radboud Universiteit, het Radboudumc en de HAN de combi-reis uitgeprobeerd. Afgelopen voorjaar konden ze in een periode van 8 weken 20 dagen de combinatie van auto/OV gratis uitproberen. Daarna werd gevraagd naar hun ervaringen. Het merendeel van de deelnemers is positief over deze manier van reizen. De belangrijkste redenen om de combiplanner te proberen was de financiële vergoeding en het duurzaamheidsaspect. Ook de files, parkeerproblemen en mogelijkheid om onderweg te werken werden vaak genoemd. 54% van de deelnemers gaf aan dat het (zeer) waarschijnlijk is dat zij op deze manier blijven reizen.

Slim reizen ook naar de ZevenheuvelenloopHet bereikbaar houden van Nijmegen en het verlagen van de CO2 uitstoot is een belangrijk punt bij de Zevenheuvelenloop. Ongeveer 1/3 van de deelnemers komt met de auto. Daarom stimuleert de NN Zevenheuvelenloop, NS, Provincie Gelderland en Slinger deelnemers en toeschouwers om de auto en de trein te combineren. Bij de stations in Elst, Cuijk en Wijchen is voldoende gratis parkeermogelijkheid. De reistijd vanaf het station in Elst naar Nijmegen is 9 minuten, vanuit Wijchen ben je er in 11 minuten en vanuit Cuijk sta je in 14 minuten in het centrum van Nijmegen.  Daarnaast helpt het als mensen samen reizen. 

In de applicatie van Slinger kunnen deelnemers hun autorit naar station Elst, Cuijk en Wijchen aanmelden. De autorit inclusief vertrektijd, beschikbare plaatsen en bestemming is zichtbaar voor andere deelnemers. Zij kunnen een plek in deze auto reserveren. De deelnemers maken onderling afspraken over het verdelen van de kosten en reizen vervolgens samen naar het station om per trein de reis naar Nijmegen te vervolgen.

Combi Reisplanner Combi Reisplanner