23 januari 2024

900.000 elektrische kilometers door Cornelissen Transport

De vrachtwagens van Cornelissen Transport uit Nijmegen legden in 2023 zo’n 900.000 kilometer puur elektrisch af. Dat zijn ruim 22 rondjes om de aarde. Over 5 jaar wil het bedrijf met ongeveer 200 elektrische vrachtwagens rijden. Goed duurzaam bezig daar in Nijmegen!

Elektrische vrachtwagen laadt op Elektrische vrachtwagen laadt op

Cornelissen Transport heeft in de afgelopen jaren grote stappen gezet om de CO2-uitstoot van het wagenpark terug te dringen. Door elektrisch te rijden bijvoorbeeld. Fleet manager Marco Pikkemaat: “Daarnaast laten wij onze LNG tot 35% bijmengen met bio-LNG. Het liefst zouden we voor een nog hogere blend gaan, maar dat is niet altijd beschikbaar.”

Veel positieve reacties

Waar mogelijk is elektrisch rijden het devies, zegt Marco. “De chauffeurs hebben elektrisch rijden helemaal geaccepteerd. In binnensteden waar veel mensen wonen en werken, krijgen de chauffeurs veel positieve reacties. Dat stimuleert natuurlijk. Daarom is winkeldistributie in stedelijke gebieden ook zo geschikt voor elektrificatie.”

Toegestaan in zero-emissiezones

Elektrische vrachtwagens zijn bovendien toegestaan in de zero-emissiezones die vanaf 1 januari 2025 in 17 Nederlandse stadscentra gelden. Bijvoorbeeld in Nijmegen, Apeldoorn en Eindhoven. In de jaren daarna volgen er nog minstens 12 gemeenten met een zero-emissiezone, waaronder Arnhem. Deze zero-emissiezones mag je als ondernemer niet meer zomaar in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zones. 

Op naar 200 elektrische vrachtwagens

Een ander hoogtepunt voor Cornelissen Transport in 2023 was de opening van het private laadplein in Nijmegen. Het laadplein is strategisch geplaatst om Nijmegen en omstreken zero-emissie te bevoorraden. Met intussen 18 laadpalen voor zwaar elektrisch vervoer verspreid over Nijmegen, Zwolle en Tilburg, positioneert Cornelissen Groep zich als een pionier in duurzaam transport. Het bedrijf wil 50% CO2 reduceren in de komende 5 jaar. In deze periode moet het wagenpark uitkomen op ongeveer 200 elektrische vrachtwagens.

Bronnen: Logistiekprofs.nl en Bigtruck.nl

Gratis advies op maat

Wil je net als Cornelissen Transport je transport verduurzamen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of heb je juist heel specifieke vragen over de inzet van elektrische trucks, subsidies en laadinfrastructuur? De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg adviseren je er graag over. Ons advies is gratis en op maat. Neem contact op met: