03 juni 2024

Bouwemissietool: weloverwogen keuzes voor een schonere bouwsector

Wat als je dieseltrucks vervangt door elektrische trucks? Wat als je het bouwproces anders aanpakt, met een bouwhub aan de rand van de stad en een schoon ‘laatste stukje’ transport? Of wat is het nut van meer prefab en minder werk op de bouwplaats? Deze en andere maatregelen kunnen een enorme impact hebben op de CO₂-, NOx- en fijnstofemissies van jouw bouwprojecten. Met de Bouwemissietool heb je nu een krachtig hulpmiddel om de effecten van verschillende maatregelen te berekenen en weloverwogen keuzes te maken die écht impact hebben.

Bouwemissietool TNO Linkedin Bouwemissietool TNO Linkedin

De Bouwemissietool van TNO (www.bouwemissies.nl) geeft je inzicht in de CO₂-, NOx- en fijnstofemissies van jouw bouwproject. Zo weet je precies waar de milieubelasting zit. Maar de tool gaat verder: het laat je ook zien wat je kunt doen om de emissies te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan schonere bouwmachines, een bouwhub of prefab bouwen. Bereken de impact van verschillende maatregelen en maak een concreet plan om je bouwproject schoner te maken.

Voor alle type bouwprojecten

De tool is bruikbaar voor elk type bouw. Met de bouwemissietool kun je je eigen situatie doorrekenen en goed onderbouwde beslissingen nemen. Voor woningbouw-laagbouw (eengezinswoningen) is de tool zelfs nog geavanceerder. Hier kun je een emissie-inschatting voor transport doen op basis van specifieke bouwprojectkenmerken. Voor alle typen bouw kan de tool de emissies op de bouwplaats berekenen door de kenmerken en inzet van de machines en voertuigen in te vullen.

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel

De overheid stimuleert de verduurzaming van de bouwsector met diverse subsidies. Overweeg je de aanschaf van een emissieloos bouwwerktuig of bouwvoertuig? Dan kun je gebruikmaken van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Er is nog maar 22% van het budget beschikbaar (peildatum 21 mei), dus wacht niet te lang!

Maak vandaag nog de stap naar schoner bouwen

Ga naar bouwemissies.nl en begin met het berekenen van de emissie van jouw project. Onze experts staan klaar om je gratis te adviseren en te helpen bij de stap naar emissieloze bouwmachines en -voertuigen. We informeren je over de mogelijkheden, maken TCO-berekeningen, adviseren over laadinfrastructuur en helpen bij subsidieaanvragen. Neem contact op met een van onze logistiek makelaars: