Ongeveer negen jaar geleden heeft Vonk en Co met haar opdrachtgevers de overstap gemaakt van goederenaanvoer over de weg naar aanvoer over water. Met name de volumes vanuit de overzeese gebieden waren hiervoor zeer geschikt. CEO Stephan Vonk: “Vervoer over water betekent grote flexibiliteit en betrouwbaarheid van levering. Daarnaast vielen ook de kosten beter uit.” Wil ook jouw bedrijf de overstap maken van weg- naar watertransport? Laat je gratis en op maat adviseren!

Vonk en Co is een internationaal opererend distributiebedrijf gevestigd in Tiel. Van oorsprong is het bedrijf gespecialiseerd in de verdeling van groot witgoed in Nederland, maar ondertussen ook verder ontwikkeld in klein huishoudelijke apparatuur. Veel goederen komen van over zee of worden continentaal aangeleverd in hun magazijnen of crossdock in Tiel en Lienden. Van daaruit worden ze uitgeleverd aan de eindklant. De core business van Vonk en Co is distributie, warehousing en internationaal vervoer. Alles draait om hun operatie in Tiel en Lienden. Vanuit Europa worden goederen via de weg aangevoerd vanuit Duitsland, Italië, Oostenrijk en Spanje. Daarnaast vindt ook een belangrijke aanvoer plaats vanuit China, Maleisië en Turkije. In totaal gaat het om 50 containers per week, circa 2.500 containers op jaarbasis.

Meer voordelen, kleine zorg

De voordelen van vervoer over water wogen al snel op tegen de nadelen. Stephan: “De inland container terminal van CTU ligt met 200 meter afstand zeer dichtbij en geeft een grote flexibiliteit en betrouwbaarheid van levering. Daarnaast vielen ook de kosten beter uit vergeleken met het wegvervoer. En natuurlijk produceert over water een stuk minder CO2 dan over de weg.” Als nadeel werd wel de extra zorg met betrekking tot de status van de container gezien. “Rederijen claimen al snel elke vorm van schade aan de container en als je die niet hebt vastgesteld bij binnenkomst, dan zijn de kosten helaas voor jezelf. Maar al doende leert men. Vandaag wordt het vervoer over water meegenomen als plus in ons verkoopproces. Dit wordt ook door onze klanten als zeer professioneel ervaren.”

Tip en toekomst

Als tip voor andere bedrijven wil Stephan meegeven om zelf zoveel mogelijk grip te houden op aanvoer van alle containers. “Dit bespaart je onaangename verrassingen en vooral hoge kosten.” Een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst blijft het werken aan een mindshift voor bedrijven en consumenten. “Nu is alles ingericht tegen een bezorging aan de consument binnen 24 uur. Dat geeft druk op het hele systeem. Met meer flexibiliteit in de levering kan er efficiënter gewerkt worden, wat ook weer helpt aan een beter milieu.”

Minder kosten en CO2

Vervoer over het water is een aantrekkelijk alternatief voor wegtransport. Zo is het containervervoer van Rotterdam naar Gelderland over het algemeen een stuk voordeliger per binnenvaartschip. Ook zijn er op de waterwegen geen files, waardoor de aankomsttijden betrouwbaar zijn. Bovendien is vervoer over water zeer interessant vanwege de oplopende chauffeurstekorten en hoge brandstofprijzen. Én het levert een fikse verlaging van de CO2-uitstoot op: 25 tot 50%. Of je nu containers vervoert, pallets of bulk; het kan allemaal per binnenvaartschip.

Gratis advies op maat

Ben je benieuwd of vervoer over water een haalbare businesscase is voor jouw bedrijf? De ervaren logistiek makelaars modal shift van de provincie Gelderland adviseren je er graag over, gratis en op maat. Zij werken technische én bedrijfseconomische scenario’s voor je uit voor het vervoer per schip. Zo weten zij welke besparing het jouw bedrijf kan opleveren, welke haven je dan het beste kunt gebruiken en welk type schip. Neem contact met ons op:

Bron verhaal Vonk en Co: Joint Corridors Off-Road