– Wim Strunk, vestigingsdirecteur van Unica in Arnhem

Als technisch dienstverlener de overstap maken naar elektrisch vervoer? Het is niet alleen technisch mogelijk, maar loont financieel ook nog eens, weet Unica. En het bedrijf zet nog veel meer stappen in slimme en duurzame logistiek. Van een slimme bandenpomp tot een onderzoek om met logistieke hubs te werken. Het resultaat? Minder logistieke bewegingen, kilometers, CO2-uitstoot en reistijd. En dus minder kosten.

Unica is een allround technisch dienstverlener in energie, ICT, beveiliging en installatietechniek. Met circa 3.000 medewerkers die werken vanuit 25 vestigingen. Eén daarvan is de vestiging Arnhem, waar Wim Strunk vestigingsdirecteur is. “Onze monteurs zijn de hele dag op pad voor onze klanten. Dat betekent veel logistieke bewegingen, kilometers, CO2-uitstoot en reistijd. Deze logistieke bewegingen willen we tot een minimum beperken. Want dat bespaart tijd en kosten. Én we zijn het aan de wereld verplicht. Wij zijn slechts tijdelijke huurder van deze planeet en moeten haar zo goed mogelijk achterlaten voor de huurders na ons.” Niet voor niets is het doel van heel Unica om in 2030 volledig emissieloos te rijden. “Natuurlijk móét dit ook wel, omdat er in 2030 veel steden zijn die alleen schoon vervoer toelaten in de binnenstad, zoals Arnhem en Nijmegen. Maar voor ons is dit een bijzaak; we werken aan duurzaamheid omdat we dat willen en belangrijk vinden. We dragen dat ook uit naar onze medewerkers en opdrachtgevers.”

Laadpalen en gebruik hubs

Vestiging Arnhem volgt uiteraard de corporate visie van Unica, met ruimte om daar lokaal invulling aan te geven. Wim wilde bijvoorbeeld graag elektrisch rijden stimuleren. “Dan moet je er als bedrijf ook over nadenken hoe je je medewerkers meekrijgt. Collega’s vertelden dat ze wel wilden, maar thuis geen mogelijkheid hadden een laadpaal te plaatsen. En laadpalen in de buurt waren veelal bezet. Dus vroeg ik ze: als wij hier op de vestiging laadpalen plaatsen en jij elke avond met een volle accu naar huis kunt, stap je dan wel over op elektrisch? Ja, was het antwoord. En dus hebben we eerder dit jaar zeven laadpalen geplaatst. Diverse medewerkers en heel de directie rijdt nu elektrisch. Als je dit soort praktische drempels weghaalt, kun je grote duurzame stappen zetten.”
Ook in de vele kilometers die de monteurs dagelijks afleggen, zijn duurzame verbeteringen mogelijk. Bijvoorbeeld met een slimme rittenplanning waarbij zo min mogelijk kilometers nodig zijn. “We bekijken hoe deze planning nóg slimmer kan, in een onderzoek dat we samen met de Hogeschool van Amsterdam doen. Hebben de monteurs bijvoorbeeld goederen nodig bij een klus in een binnenstad? Dan kunnen we die wellicht laten bezorgen bij een hub van waaruit ze met een elektrische bakfiets naar de klant gaan.”

Gesprekken over praktische oplossingen

Nog zo’n duurzame stap: sinds een paar maanden rijden twee monteurs in een elektrische bestelwagen. “Die overstap naar elektrisch wilden we al heel lang maken, maar dan moest de actieradius wel groot genoeg zijn. Ook omdat onze busjes zwaar beladen zijn en daardoor relatief veel brandstof verbruiken. Nu zijn er elektrische bestelwagens op de markt met een dusdanige actieradius dat de monteur er de hele dag mee kan rijden én ook nog thuiskomt. De monteurs die elektrisch rijden, zijn er ontzettend tevreden mee. Elke bestelauto die aan vervanging toe is in de komende jaren, vervangen we door een elektrische. Zodat in 2030 het hele wagenpark elektrisch rijdt.”
Voor de aanschaf van deze elektrische bedrijfswagens maakte Unica gebruik van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Deze tip kreeg Wim van logistiek makelaar Mark Luikens van Slim & Schoon Onderweg. Regelmatig bespreken ze hoe Unica haar logistiek verder kan verslimmen en verduurzamen. “Dat zijn gesprekken op een strategisch niveau, maar ook gesprekken over praktische oplossingen. Het is fijn om samen met iemand te sparren die me op nieuwe ideeën brengt en die me inspireert om versneld met een onderwerp aan de slag te gaan. Mark heeft ook veel zicht op hoe andere bedrijven hun logistiek verduurzamen, wat nuttige info voor mij is om weer nieuwe stappen te zetten.”

Slimme bandenpomp en verbruiksapp

Een slimme bandenpomp is een voorbeeld van zo’n nieuwe stap, gezet in de lente van 2021. De pomp werkt op zonne-energie en geeft autobanden de juiste spanning. De pomp registreert bovendien hoeveel CO2-uitstoot dit het bedrijf bespaart. “En dat is flink meer dan ik van tevoren had verwacht”, zegt Wim. En er is meer. “Onze monteurs gebruiken een app die ze bewust maakt van hun rijstijl en brandstofverbruik. Dat werkt! En voor onze post en pakketten gebruiken we een fietskoerier.” Veel ogenschijnlijk kleine duurzame stappen dus, die samen een groot verschil maken. Dit geeft Wim ook graag mee aan andere ondernemers: elke stap is er één. “Doe je als bedrijf nog helemaal niets aan duurzame logistiek? Begin gewoon met een eerste, kleine stap. Ben je al heel duurzaam bezig? Zet dan ook die laatste stappen. Doe er je voordeel mee!”

Ook interesse in slimme en duurzame logistiek?

Staat duurzame logistiek nog in de kinderschoenen bij jouw bedrijf maar wil je die duurzame stap wel zetten? Of is de logistiek van jouw bedrijf al heel duurzaam, maar hoor je graag hoe het nóg beter kan? De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg helpen elk bedrijf graag verder. Deze adviesgesprekken zijn gratis. Interesse in zo’n gratis adviesgesprek? Bel of mail ons:

  • Mark Luikens | m.luikens@gelderland.nl | 06-511 65 781
  • Christiaan Zweers | c.zweers@gelderland.nl | 06-218 10 121