
Werken aan bereikbare scholen en duurzame mobilteitsoplossingen
Project Campusaanpak Arnhem
Rond de 15.000 studenten reizen dagelijks van en naar de verschillende mbo- en hbo-instellingen in de regio Arnhem. Het project Campusaanpak Arnhem is een samenwerking tussen onderwijsinstellingen, vervoerders, VNO NCW, Rijkswaterstaat en de gemeente Arnhem. Het doel is om samen te werken aan bereikbare scholen en duurzame mobilteitsoplossingen. Op deze manier dragen ze bij aan de bereikbaarheid van de regio.
Elkaar vinden in gezamenlijke ambities en belangen
De gemeente Arnhem en de regio Arnhem-Nijmegen zetten in op bereikbaarheid en verduurzaming van vervoer. De ruimte op de weg is beperkt en moet slim worden benut. Veel onderwijsinstellingen zijn al bezig zijn met het verduurzamen van hun mobiliteit. Bereikbaarheid en goede ov-verbindingen zijn voor onderwijsinstellingen een randvoorwaarde om een aantrekkelijke leeromgeving te bieden. Tegelijkertijd zijn vervoerders en Rijkswaterstaat gebaat bij het verminderen en spreiden van reisbewegingen, om de belasting van wegen en spoor te beperken. In het project Campusaanpak Arnhem verkennen de partijen waar hun belangen en ambities op het gebied van mobiliteit elkaar kunnen versterken en welke maatregelen kansrijk zijn.
Samenwerking in stroomversnelling door Covid19
De corona-crisis zette ook de Arnhemse onderwijswereld op zijn kop. Binnen enkele weken kregen 15.000 studenten die dagelijks fysiek aanwezig waren volledig digitaal les. Toen de corona-maatregelen werden versoepeld, pakte Slim & Schoon Onderweg het urgente vraagstuk op: hoe zorgen we voor een goede opstart van onderwijsactiviteiten met de beperkingen die gelden voor het openbaar vervoer door Covid19? Snel en veel schakelen dus! Dankzij de samenwerking tussen verschillende partijen kwamen maatwerkafspraken over de opstart in de regio Arnhem per 15 juni tot de zomervakantie en voor de periode daarna. Na de zomer kunnen de onderwijsinstellingen weer meer lessen op locatie gaan verzorgen. Maar de norm blijft: wat online kan, blijft online. Onderwijsinstellingen hebben afspraken gemaakt om roostertijden te spreiden zodat de ochtendspits minder druk is. Ook binnen hun eigen roosters zorgen de onderwijsinstellingen dat ze in blokken roosteren zodat er nooit teveel studenten tegelijk aankomen op de locaties.
Duurzame basis om op voort te bouwen
De komende periode richten we ons op het vasthouden van ervaringen en kansen uit de huidige periode. Dit, om te komen tot structureel slimme en duurzame bereikbaarheid van de onderwijsinstellingen regio Arnhem na afschaling van reisbeperkingen. Kunnen we bijvoorbeeld gespreide lestijden en digitaal onderwijs ook (deels) vasthouden na deze crisis? Hoe zorgen we dat mensen straks niet massaal in de auto stappen? We verzamelen informatie over huidig reisgedrag van studenten en medewerkers, voeren pilots uit om duurzaam gedrag te stimuleren (o.a. deelfietsen bij de HAN en IPKW) en verkennen tegelijkertijd de gezamenlijke ambities en kansrijke (vervolg)acties.
Doel: samenwerken aan bereikbare scholen en duurzame mobiliteitsoplossingen om de bereikbaarheid van de regio Arnhem-Nijmegen te verbeteren.
Betrokken partijen: onderwijsinstellingen, vervoerders, VNO NCW, Rijkswaterstaat en de gemeente Arnhem.