
Van Doorn stapt over op elektrisch: van snoeischaar tot veegwagen
7 september, 2021
Het werk in de openbare ruimte wordt een stuk milieuvriendelijker met elektrisch materieel: gereedschappen, machines en voertuigen. Buitenruimte specialist Van Doorn kiest bij elke nieuwe aankoop standaard voor het meest duurzame alternatief, van handgereedschap tot busje. Daarmee beperken ze CO2-uitstoot, geluid- en stankoverlast en dat is prettig voor mens en omgeving. Elektrisch gereedschap is ook nog eens Arbo-vriendelijk omdat het lichter is. Van Doorn schafte als eerste in Nederland een grote 100% elektrische veegwagen aan, een Nederlandse primeur en een vooruitstrevende investering! Volgens operationeel directeur Erik van Doorn is duurzaam ondernemen een mix van vooruit denken, gezond verstand gebruiken en klein beginnen.
Stap voor stap elektrificeren
Een mooie, veilige en duurzame buitenruimte voor iedereen, dat is de missie van Van Doorn. Dit innovatieve familiebedrijf (1963) uit Geldermalsen dat ooit begin met vijf broers, is uitgegroeid tot een onderneming met 11 vestigingen in Nederland en België, 357 medewerkers en 329 voertuigen. Van Doorn is één werkfamilie die zich dag en nacht inzet om de kwaliteit en leefbaarheid van de buitenruimte te verbeteren, te vernieuwen en in topconditie te houden. Stap voor stap investeren ze in duurzaam, veelal elektrisch materieel. Klein begonnen, door eerst alle handgereedschap te elektrificeren. Daarna volgden de elektrische leaseauto’s, een elektrische knikmops en een botsabsorber. En inmiddels rijden er drie volledige elektrische werkbussen. Als laatste komen de grote machines aan bod. “We willen graag meer e-bussen maar de actieradius is nog te klein, zeker als je met aanhanger rijdt. Maar de grote elektrische veegwagen is de investering meer dan waard; na één werkdag is de accu nog halfvol. Onze klanten zijn ook erg enthousiast omdat deze veegwagen emissievrij is en fluisterstil.” Van Doorn heeft diverse laadvoorzieningen op eigen terrein zoals de authentieke ANWB-praatpalen die een tweede leven kregen als laadpaal. Heel duurzaam dus! Op het dak liggen zonnepanelen voor het opladen van gereedschap en materieel.
Emissieloos materieel en GPS-software
Bij aanbestedingen van grote infra-projecten worden hoge eisen aan duurzaamheid gesteld. Maar opdrachtgevers hebben er ook geld voor over; ze betalen meer voor minder emissies. “Bij een inschrijving krijg je meer korting als je meer emissieloos materieel inzet om milieuschade zoveel mogelijk te beperken. Sommige gunningen zijn er zelfs volledig van afhankelijk.”

Erik van Doorn
Van Doorn stimuleert onderaannemers om duurzame keuzes te maken. Door HVO-diesel te tanken zorg je al voor 90% CO2-reductie. “Duurzaamheid moet in de hele keten zitten, iedereen moet mee in de energietransitie.” Naast emissieloze machines en gereedschappen gebruikt Van Doorn ook GPS-software om hun werkroutes zo efficiënt mogelijk in te delen. Dat voorkomt onnodig zoeken en omrijden. Bijvoorbeeld bij het maaien van bermen. In de tractor zit slimme software die op basis van een digitale tekening van het gebied de beste route langs bermen en afvoerlocaties uitstippelt.
Logistiek makelaars wijzen ondernemers de weg
Voor veel ondernemers is het verduurzamen van mobiliteit een complexe opgave. De wet- en regelgeving is dynamisch. Als je er niet dagelijks mee bezig bent, mis je gewoon kansen en mogelijkheden. Waarin kun je het beste investeren en wat levert het op? Welke subsidies zijn er verkrijgbaar? Wat is er technisch mogelijk en wanneer is dat interessant? De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg nemen ondernemers veel werk uit handen door hen kosteloos te adviseren en te helpen bij subsidieaanvragen. “Mark Luikens bracht mij in contact met het consortium Betuwe Elektrisch. Hij heeft ons geholpen met de DKTI-subsidieaanvraag voor de aanschaf van een elektrische botsabsorber. Dat is een vrachtwagen met botskussen die we inzetten op de A15 corridor om een werkvak te beveiligen. De subsidie is inmiddels goedgekeurd en daar zijn we erg blij mee.” Erik is ervan overtuigd dat veel MKB-ondernemers baat hebben bij een adviesgesprek met een logistiek makelaar. “Vooral kleine bedrijven hebben koudwatervrees bij investeringen en denken te conservatief. Ook zij moeten vergroenen om aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid te voldoen. Ik ben ervan overtuigd dat we over tien jaar nog nauwelijks fossiele brandstof gebruiken. Maar iedereen verduurzaamt in zijn eigen tempo. De logistiek makelaars wijzen je de weg en nemen je werk uit handen. Daar zit je als ondernemer echt op te wachten.”
Maak de beweging
Wil je net als Van Doorn met verduurzaming aan de slag en de overstap maken naar elektrisch materieel? Of heb je al duurzame stappen gezet in je bedrijf en wil je weten hoe het nóg beter kan? De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg helpen elk bedrijf graag verder. Deze adviesgesprekken zijn gratis. Interesse in zo’n gratis adviesgesprek? Neem contact op met een van onze logistiek makelaars:
- Mark Luikens | m.luikens@gelderland.nl | 06-511 65 781
- Christiaan Zweers | c.zweers@gelderland.nl | 06-218 10 121