
Tips en goede voorbeelden om het woon-werkverkeer over de dag en de week te spreiden
Hoe voorkomen we dat de wegen straks weer vol files staan als het advies thuiswerken wordt losgelaten? Natuurlijk door medewerkers de gelegenheid te blijven bieden om een aantal dagen per week thuis te werken. Daarnaast is het vaak prima mogelijk om de drukke spits te mijden, door reistijden over de dag en de week te spreiden. Een overzicht van tips en goede, bewezen voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van werkgevers in onze regio en de rest van Nederland.
Ontwikkel spelregels voor beperkt aantal beschikbare parkeerplekken
Stel parkeerplekken beschikbaar op basis van een puntensysteem, gebaseerd op woon-werkafstand of ov-reistijd. Medewerkers krijgen een x-aantal punten ter beschikking waarmee parkeerplekken te reserveren zijn. Indien er over voldoende punten wordt beschikt, zijn parkeerplekken op bepaalde dagen te reserveren. Via de spelregels ontstaat sturing over wie en wanneer met de auto naar kantoor komt.
Maak parkeerbeleid flexibeler en stuur in tijden
Daar waar op het werk betaald parkeren geldt, zijn gratis parkeerdagen en parkeertijden handige sturingsmechanismen voor de spreiding van mobiliteit. Bijvoorbeeld door gratis parkeren in te voeren op woensdag en vrijdag, en tussen 10 en 15 uur.
Maak gebruik van nieuwe technologie om werkplekken en deelmobiliteit te reserveren
Bijvoorbeeld met behulp van slimme parkeer- en reserveringsapps. Medewerkers kunnen via de app eenvoudig een werkplek of parkeerplek reserveren. De app is ook handig voor inzicht in de bezettingsgraad op kantoor, of inzicht in het aantal beschikbare parkeerplaatsen.
Bied de mogelijkheid om piekdrukte in het ov te mijden
De NS treinreiziger app toont de drukke momenten en de mogelijkheden om buiten de spits te reizen. Kies om volle treinen te mijden met behulp van informatie over de verwachte bezettingsgraad per treinreis.
Stimuleer flexibel reizen via een mobiliteitsbudget of mobiliteitskaart, en biedt meer keuzevrijheid in vervoersmiddelen
Stel bijvoorbeeld een mobiliteitsbudget of mobiliteitskaart beschikbaar. Op die manier kan er flexibel worden gereisd en is er keuze voor snelle, passende en duurzame mobiliteit. Meer keuzevrijheid in vervoermiddelen helpt bij een betere spreiding van de mobiliteit en ontzorgt medewerkers bij werkgebonden mobiliteit. Als werkgever kun je hierin sturen door ov en fiets boven het gebruik van de auto te stimuleren.
Hanteer flexibele werktijden om spits te ontlasten
Bied meer mogelijkheden qua werktijden, dit zorgt voor meer spreiding van medewerkers op de weg en op kantoor over de dag en werkweek.
Stimuleer de woensdag en vrijdag als dagen voor fysieke vergaderdagen en spreid de vrije dagen of de thuiswerkdagen over de week.
Plan alleen fysiek overleg tussen 10 en 15 uur
Laat leidinggevenden en teams samen vergaderprotocollen opstellen. Maak duidelijk onder welke omstandigheden en op welke tijdstippen fysieke vergaderingen plaatsvinden. Dit is een handig sturingsmechanisme om buiten de spits te reizen. Op deze manier wordt kantoor een plek waar fysieke ontmoetingen alleen plaatsvinden wanneer digitaal geen optie is.
Ontwikkel maatregelen om meer op woensdag en vrijdag op kantoor te zijn
Bijvoorbeeld met gratis lunch, kinderopvang, gratis parkeren te faciliteren.
Ontwikkel collectieve gebiedsafspraken op drukke trajecten
Maak bijvoorbeeld afspraken over begin- en eindwerktijden op gebiedsniveau. Denk aan anders roosteren door werkgevers op een specieiek bedrijventerrein, combineren met langere openstelling kantoorpanden, afstemmen met onderwijsinstellingen en/of ziekenhuizen. Door het aanpassen van de werktijden voor en na de spits sturen werkgevers op de typische drukke momenten.
Hanteer werkplekplafonds (voor de niet-standaard thuiswerkdagen)
Door te sturen op een werkplekplafond (bijvoorbeeld maximaal 55 werkplekken per 100 medewerkers) ontstaat er spreiding over de week. Dit spoort medewerkers aan om meer thuis te werken, en heeft indirect effect op het gespreid over de week te reizen. Filosofie is: geconcentreerd werken gebeurt thuis en niet op kantoor. Leidinggevenden kunnen daarin ofwel sturen of medewerkers vrij laten om te bepalen op welke dagen en tijden er op kantoor wordt gewerkt.
Plaats- en tijdonafhankelijk werken via de ABC-principe
Beleid om gedragsverandering in het reisgedrag te stimuleren via de Activity Based Commuting (ABC) methode. In principe niet meer zomaar naar kantoor gaan. Maar via de ABC methode bepalen of, wanneer en hoe er naar kantoor wordt gegaan:
- Wat ga ik vandaag doen (werk aan documenten, overleg, ed)
- Waar ga ik dat doen (kantoor, thuis, of elders)
- Wanneer ga ik op pad (als ik niet vanuit huis kan werken)
- Waarmee maak ik de reis? (waarom maak ik de keuze voor dit vervoersmiddel)
Werk elders dan op kantoor, via de open offices of een third workplace
Stel regionale flexkantoren beschikbaar waar flexibel kan worden gewerkt, zonder dat de plek een onderdeel van de organisatie is. Deze werkplekken zijn dichter bij huis, waardoor het een goed alternatief voor werken op kantoor is. Dit werkt goed in combinatie met het normeren van het aantal kantoor- en thuiswerkdagen.
Maak samen spelregels voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken (TPO)
- Leidinggevenden en teams bepalen samen welke activiteiten thuis en welke activiteiten op kantoor gebeuren
- Spreek af wanneer er wél op kantoor gewerkt wordt, breng in kaart welke activiteiten geschikt zijn om face-to-face te doen
- Maak duidelijk wat wel en niet meer kan rond de invulling van werkzaamheden
- Communiceer de verandering en spreek elkaar daarop aan
- Leidinggevenden en teams bepalen samen de precieze invulling van de TPO-aanpak
- Pas financiële regelingen en budgetten aan als die duurzaam vervoer stimuleren
Ondersteun intrinsieke motivatie om gespreid te reizen over de dag en werkweek
- Waarom willen medewerkers thuiswerken?
- Bied extrinsieke motivatie: activeer de sociale norm en geef elkaar het goede voorbeeld
- Zet positieve stimuli in. Bijv. materiele bonussen, sociale waardering en feedback
- Neem perverse prikkels weg om terugval naar het oude werkgedrag te voorkomen
- Zorg voor een goede balans tussen thuis- en kantoorwerkdagen
- Verlaag vergoedingen voor milieuonvriendelijke mobiliteit, stimuleer duurzame mobiliteit
Bedrijfscultuur bij spreiden over de dag en week gaat uit van onderling vertrouwen in plaats van controle
- Stuur op output en aanwezigheid in plaats van bereikbaarheid
- Laat medewerkers zelf uitspreken waarom zij op bepaalde dagdelen/dagen willen thuiswerken
- Baseer beloningen en promoties op prestaties, niet op zichtbaarheid
- Leer leidinggevenden nieuwe vaardigheden die leidinggeven op afstand mogelijk maken
Meer weten?
Slim & Schoon Onderweg heeft diverse diensten die het duurzaam mobiliteitsbeleid van jouw organisatie verbeteren. Bekijk het overzicht in de Menukaart. Of maak bijvoorbeeld gebruik van de tijdelijke subsidieregeling van provincie Gelderland om een gedegen, structureel thuiswerkplan op te stellen. Wil je graag gratis advies, of sparren over wat voor jouw organisatie zinvol is? Neem vrijblijvend contact op met onze Helpdesk, via:
- helpdesk@slimschoononderweg.nl
- 085-3031193