
Thuiswerken: waar heb je recht op
Werk thuis tenzij het niet anders kan – is de dringende oproep van het kabinet. Ook bij thuiswerken moet je werkgever zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. Wat is de verantwoordelijkheid van je werkgever? Waar moet je thuiswerkplek aan voldoen? Heb je recht op een thuiswerkvergoeding? We zetten het voor je op een rij.
Waarvoor is de werkgever verantwoordelijk bij thuiswerken?
De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek. Dit wordt de ‘zorgplicht’ van de werkgever genoemd. Als je thuiswerkt, moet je werkgever ervoor zorgen dat jij je werk kunt doen op de manier waarop je dat gewend bent:
- Zo mag je werkgever er niet zomaar van uitgaan dat je je eigen computer kunt gebruiken voor je werk. Je eigen laptop of desktop thuis is namelijk privébezit, en daar heeft je werkgever niets over te zeggen. Het gebruik van een werkcomputer is dan gewenst.
- Thuiswerken moet bovendien bijvoorbeeld niet plotseling leiden tot RSI-klachten. Als je geen goede bureaustoel of geen goed toetsenbord thuis hebt, moet je werkgever die ter beschikking stellen.
- De werkgever moet zijn werknemers actief instrueren. Hoe een werknemer veilig en gezond zijn werk kan doen, moet een terugkerend onderwerp van gesprek zijn tussen werkgever en werknemer.
Wat is jouw verantwoordelijkheid bij thuiswerken?
Als werknemer is het belangrijk om in gesprek te gaan met je werkgever wanneer je je werkplek graag aan zou passen als je klachten ervaart. Zeker wanneer je thuiswerkt kan een werkgever niet zomaar raden of je problemen hebt: het is belangrijk om dit proactief aan te geven en te bespreken hoe je hier samen met de werkgever een oplossing voor kan zoeken.
Daarnaast is het belangrijk om als werknemer zelf goed te letten op je fysieke en mentale gezondheid: dit is essentieel om klachten te voorkomen.
Waar moet een thuiswerkplek wettelijk aan voldoen?
In het Arbeidsomstandighedenbesluit is opgenomen dat de werkplek in de eigen woning moet worden ingericht volgens de ergonomische beginselen. Tips voor het inrichten van een ergonomische werkplek:
- Probeer stoel- en tafelhoogte zo op elkaar af te stemmen dat je armen een ontspannen houding aannemen (ontspannen schouders). Dit lukt het best met je ellebogen op, of net iets boven tafelhoogte.
- Af en toe staand werken geeft afwisseling op langdurig zitten. Misschien kun je een staan-werkplek creëren door een (tijdelijk) bureau op ellebooghoogte te maken. Zitten kan natuurlijk ook afgewisseld worden met staand of lopend bellen.
- Probeer je stoel zo in te stellen dat je voeten ondersteund worden door de grond of een voetenbankje (of bijvoorbeeld een pak printerpapier). Knieën horen op vrijwel dezelfde hoogte als je heupen te zijn; je benen maken dan een hoek van 90 graden.
- Bij een laptop is het nodig om een extra toetsenbord, een muis en eventueel een beeldscherm te gebruiken.
Op deze infographic van TNO, ARBO en VMN vind je meer tips voor het inrichten van je thuiswerkplek.
Wat zijn de eisen die worden gesteld aan werken achter een beeldscherm?
Je werkplek moet voldoen aan de eisen die worden gesteld aan beeldschermwerk. Dit betekent dat je het werken achter een beeldscherm op gezette tijden moet kunnen afwisselen door andere werkzaamheden of rusttijd. Wanneer je als werknemer problemen ondervindt aan je ogen of je gezichtsvermogen, mogelijk veroorzaakt door het werken met een beeldscherm, moet de werkgever jou als werknemer in de gelegenheid stellen om hier passend onderzoek naar te doen.
Nadere voorschriften voor beeldschermwerk zijn bijvoorbeeld:
- Het beeldscherm is van goede kwaliteit, gemakkelijk instelbaar en kantelbaar en mag niet spiegelen.
- Beeldscherm en toetsenbord mogen niet aan elkaar vast zitten.
- De werkplek moet een comfortabele houding mogelijk maken.
- De verlichting op de werkplek zorgt voor voldoende licht en een beheerst contrast tussen het beeldscherm en de omgeving.
- De programmatuur is aangepast aan de te verrichten taken.
Welke verplichtingen heeft de werkgever in het kader van psychosociale arbeidsbelasting, zoals werkstress?
De werkgever moet inventariseren aan welke risico’s zijn werknemers (kunnen) worden blootgesteld op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting. Met psychosociale arbeidsbelasting bedoelen we alle factoren in de arbeidssituatie die stress kunnen veroorzaken. De werkgever moet vervolgens maatregelen nemen om deze risico’s te minimaliseren, bijvoorbeeld om werkdruk tegen te gaan.
De werkgever moet zijn werknemers daarnaast informeren over deze risico’s, en over de maatregelen die de werkgever heeft genomen om de risico’s te minimaliseren.
Heb je recht op een thuiswerkvergoeding?
Een thuiswerkvergoeding is op dit moment nog niet verplicht, al pleiten enkele vakbonden hier wel voor. Je werkgever mag jou als werknemer een vergoeding geven voor de voorzieningen die je nodig hebt om thuis te werken. Zo’n vergoeding rekent de Belastingdienst tot de zogenaamde vrije ruimte. Dit betekent dat je geen belasting hierover hoeft te betalen. Denk aan vergoedingen voor een computer, internet, telefoon en andere communicatiemiddelen.
Mag je werkgever je reiskostenvergoeding stopzetten?
Ja, dat mag voor de dagen dat je thuiswerkt. Een werkgever mag de reiskostenvergoeding van een werknemer – bedoeld voor het vergoeden van woon-werkverkeer – stopzetten op het moment dat die kosten niet meer worden gemaakt. En dat geldt nu voor veel mensen die vanuit huis moeten werken.
Nog meer tips: Zo Werkt Het
Nog meer tips over thuiswerken vind je op https://www.zowerkthet.nl/werknemer/. Zo Werkt Het is een landelijke campagne waar ook Slim & Schoon Onderweg aan meedoet, om thuiswerken te stimuleren en slim reizen naar het werk te ondersteunen als thuiswerken niet mogelijk is.