
Terugblik en kijk op de komende jaren
14 december, 2022
We gaan de afgelopen jaren van crisis naar crisis: corona-crisis, energiecrisis, personeelscrisis, klimaatcrisis. Het lijkt nooit op te houden. Is er nog wel aandacht voor duurzame mobiliteit of hebben we andere prioriteiten?
‘Never waste a good crisis’, heb ik altijd geleerd. Door een crisis worden bedrijven en mensen gedwongen om bestaande patronen los te laten en nieuwe, creatieve oplossingen te zoeken. Dat geldt ook voor mobiliteit. Thuiswerken werd door covid ineens veel beter mogelijk. Doordat het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen was, zijn meer mensen gaan fietsen. Maar sommige forenzen hebben ook een tweedehands auto gekocht. Personeelstekorten kunnen leiden tot efficiëntere logistiek, door meer ritten te combineren. De businesscase voor elektrisch rijden werd in korte tijd gunstiger door de hoge brandstofprijzen maar ook ongunstiger door de hoge elektriciteitsprijzen.
Dat maakt een programma als Slim & Schoon Onderweg behoorlijk uitdagend. De afgelopen jaren zijn projecten uitgesteld door covid. Mensen reisden anders of minder en reisadviezen wijzigden elke paar maanden. Het programma S&SO 2019 – 2022 loopt op zijn einde en we zijn druk bezig met een vervolgprogramma voor de komende jaren. Gedragsverandering en duurzame mobiliteit blijven de komende jaren een essentieel onderdeel van ons mobiliteitsgedrag.
Wat hebben we de afgelopen jaren bereikt en wat gaan we de komende jaren (anders) doen?
Onze mobiliteitsmakelaar en logistieke makelaars hebben vele werkgevers en bedrijven geadviseerd over hoe zij hun mobiliteit kunnen verduurzamen. Dat deden ze door de problematiek te inventariseren, mogelijke oplossingen te creëren en te assisteren bij de uitvoering van die oplossingen. Dit heeft al geleid tot mooie resultaten en een aantal andere bedrijven zal in de komende 1 à 2 jaar tot actie overgaan. Voor specifieke gebieden hebben we een gerichte aanpak ontwikkeld, zoals de A12 corridor en de campussen Arnhem en Nijmegen. Dit heeft onder meer geleid tot een drukte-alert op de A12, het spreiden van collegetijden en een gezamenlijke onderwijscampagne in Arnhem en Nijmegen.
Grote werkzaamheden zoals het groot onderhoud aan de Waalbrug en de John Frostbrug hebben we aangegrepen om reizigers kennis te laten maken met de alternatieven voor de auto. We zien deelmobiliteit als een belangrijk onderdeel van het toekomstige mobiliteitssysteem. Daarom hebben we een uitvoeringsprogramma deelmobiliteit gemaakt dat we de komende jaren gaan uitvoeren, zodat er een samenhangend netwerkt ontstaat. Niet alleen in de steden, maar juist ook in de kleinere gemeenten van onze regio. Daarnaast hebben we de laatste jaren hard gewerkt aan de digitale beschikbaarheid van mobiliteitsdata vanuit onze 18 gemeenten. Daarmee worden reizigers steeds beter geïnformeerd voor en tijdens de reis, waardoor ze duurzamere keuzes kunnen maken. Daarnaast zijn we aan de slag gegaan met logistieke hubs, met slimme wegen en een onderzoek naar een mogelijke versnelling van slimme verkeerslichten.
De toekomst van Slim & Schoon Onderweg is flexibel en crisis-proof
Eén belangrijk uitgangspunt van het nieuwe programma is dat het flexibel moet zijn om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en een eventuele nieuwe crisis. Het nieuwe programmaplan met bijbehorende projectplannen willen we in maart 2023 vaststellen. We gaan de komende jaren meer gebiedsgericht werken, zoals in de A12 corridor. Daarnaast willen we de werkgeversaanpak intensiveren, met meer inzet van de mobiliteitsmakelaar. Nieuw voor de komende jaren is de bewonersaanpak omdat we de komende jaren tientallen duizenden nieuwe woningen toevoegen in onze regio. De afgelopen jaren richtten we ons voor al op de werkgevers en het woon-werkverkeer. Ook zoeken we nog intensiever het gesprek en de samenwerking op met diverse stakeholders en maken we slimmer gebruik van geplande wegwerkzaamheden. Ten slotte haken we stevig aan bij de andere grote ontwikkelingen in de regio: de verstedelijkingsopgave, de klimaatopgave, de economische ontwikkeling, toerisme.
Maar voordat we ons opnieuw in die drukte storten, is het eerst tijd om te genieten van de feestdagen. Even een periode om te overdenken wat nu écht belangrijk is in het leven. Ik wens u hele fijne feestdagen toe en alvast een heel goed nieuwjaar. Ik zie ernaar uit om in 2023 met u samen te werken aan de verdere ontwikkeling van duurzame mobiliteit!
Klaas-Jan Gräfe
Programmamanager Slim & Schoon Onderweg