
Strategisch mobiliteitsadvies
28 juli, 2020
Strategisch mobiliteitsadvies geeft inzicht in de effectiviteit én samenhang van mobiliteitsmaatregelen. Interessant voor (clusteringen van) grote organisaties.
Waarvoor inzetten
Kan jouw organisatie het beste inzetten op fietsstimulering, deelauto’s, ov of alle drie? Of ook nog op andere mobiliteitsmaatregelen? Strategisch mobiliteitsadvies geeft inzicht in de effectiviteit én samenhang van mobiliteitsmaatregelen. De losse puzzelstukken worden in elkaar gelegd.
Meerwaarde
Het mobiliteitsadvies helpt jou om de voor jouw organisatie best passende mobiliteitsmaatregelen te prioriteren en af te wegen.
Doelgroep
Strategisch mobiliteitsadvies is interessant voor elke organisatie die:
- bereikbaarheidsproblemen ervaart en/of
- duurzaam en milieuvriendelijk vervoer wil stimuleren en/of
- de vitaliteit van werknemers wil stimuleren
Vooral voor grotere organisaties is strategisch mobiliteitsadvies interessant. Denk aan 100 medewerkers of meer. Maar ook voor een clustering van organisaties op bijvoorbeeld een bedrijvencentrum of een campus kan het advies zinvol zijn.
Werkwijze
Strategisch mobiliteitsadvies is een aanpak met maatwerk. Je wordt stap voor stap begeleid en ontzorgd bij het opstellen van een werkende mobiliteitsaanpak:
- Tijdens de startbijeenkomst spreken we de kaders, tijdplanning en werkafspraken met je door en leggen deze vast.
- Het strategisch mobiliteitsadvies is gebaseerd op feitelijke informatie: de mobiliteitsscan. Via een postcode-analyse, werkgeversenquête mobiliteit en eventueel parkeeronderzoek worden de mobiliteitsstromen in kaart gebracht. Ook analyseren we bedrijfsregelingen en de specifieke, fysieke situering.
- Na de scan presenteren we de huidige mobiliteitsstromen op een inzichtelijke manier. Een belangrijke stap is het vertalen van deze mobiliteitsstromen naar mogelijke alternatieven. Hoeveel mensen stappen echt over naar de (elektrische) fiets, ov, carpool of andere alternatieven. De documentatie stellen we aan jouw organisatie beschikbaar.
- Je krijgt advies welke stimuleringsmaatregelen nodig zijn om barrières weg te nemen die het overstappen belemmeren.
- Het mobiliteitsadvies legt feitelijk de grondslag voor een gerichte mobiliteitsaanpak. Jouw organisatie krijgt inzicht in de mogelijkheden en kosten, en kan op basis hiervan beredeneerde keuzes maken en acties en maatregelen selecteren.
AVG
De AVG-richtlijnen worden gevolgd. Rapportagegegevens zijn niet herleidbaar naar individuele werknemers. Er worden afspraken gemaakt over de termijn waarop bijvoorbeeld enquêtebestanden worden vernietigd.
Best practices
Mooie resultaten zijn geboekt in bijvoorbeeld de gezondheidssector. Zo heeft de keuze voor actieve fietsstimulering bij CWZ in Nijmegen geleid tot een zeer hoog fietsgebruik.
Voor de onderwijssector zijn met bijvoorbeeld de duurzaamste Hogeschool van Nederland – Van Hall Larenstein – belangrijke keuzes gemaakt in de mobiliteitsaanpak. In dit proces bleek ook dat van tevoren ingeschatte kansrijke mobiliteitsmaatregelen soms ook helemaal niet effectief konden zijn voor medewerkers. Hierdoor kon gefocust worden op de maatregelen die wel effectief zijn.
Meer weten?
Wij adviseren je graag. Neem vrijblijvend contact op met onze Helpdesk, via: helpdesk@slimschoononderweg.nl.
Nog meer diensten voor jouw organisatie
Slim & Schoon Onderweg heeft nog meer diensten die het duurzaam mobiliteitsbeleid van jouw organisatie verbeteren. Bekijk het overzicht in de Menukaart.