
Stientje van Veldhoven enthousiast over slim roosteren campus Heyendaal
22 januari, 2019
Meer werknemers uit de auto en op de fiets. Daar zet Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, zich actief voor in. Dat doet ze samen met 11 fietsambassadeurs waaronder de Radboud Universiteit. Van Veldhoven wil binnen drie jaar 200.000 mensen uit de auto op de fiets krijgen. Ze is enthousiast over de aanpak om de bereikbaarheid van campus Heyendaal te verbeteren. Daarom ging ze op werkbezoek naar Nijmegen dat ze afsloot met een rondje fietsen over het campusterrein.
Minder piekdrukte
Fietsstimulering is naast slim roosteren een belangrijk onderdeel van de aanpak. Met slim roosteren maak je ruimte in trein, bus en op het fietspad door een kleine verschuiving in de aanvangstijden van de colleges. Van Veldhoven: “Meer dan de helft van de mensen woont binnen 15 kilometer van hun werk. Dat is prima te doen met de gewone fiets of e-bike. Wat ik sterk vind in de aanpak op campus Heyendaal is dat organisaties daar samenwerken om collegetijden te spreiden. Dat maakt de piekdrukte in de ochtend direct een stuk minder. Het is een unieke aanpak die ook zeker op andere campussen in Nederland kan werken.”
Fietsen aantrekkelijk maken
Het bezoek van de staatssecretaris maakt fietsambassadeur Marije Klomp, Programmadirecteur Duurzaamheid van de Radboud Universiteit, ontzettend trots: “Slim roosteren begon als een pioniersactie. Die blijkt goed te werken. Er zijn minder fietsfiles en je komt veiliger aan op campus Heyendaal. Stientje van Veldhoven nodigt ons uit om de kennis en ervaringen te delen met andere fietsambassadeurs en organisaties in Nederland. Dat is een opsteker voor ons én voor de regio Arnhem Nijmegen.” De Radboud Universiteit wil tien procent meer woonwerk-fietsers vóór 2025. “We zetten in op aantrekkelijke faciliteiten voor fietsers zoals goede regelingen, voldoende douches, reparatieservice, extra snelfietsroutes en voldoende laadpunten voor e-bikes. Ook onderzoeken we de mogelijkheden van deelauto’s voor zakelijk verkeer zodat medewerkers toch met de fiets naar het werk blijven komen in plaats van met de auto.”
Duurzaam reisgedrag
Om de regio Arnhem Nijmegen bereikbaar te houden, zijn er werkgevers nodig die het duurzame reisgedrag van hun medewerkers aanmoedigen. Maar ook forenzen die bewuster en duurzamer reizen, naast goede infrastructuur. De projectgroep Duurzaam Bereikbaar Heyendaal* zet zich in voor een schone, slimme, gezonde en veilige reis naar de campus. En dat draagt bij aan een schonere en beter bereikbare regio Arnhem Nijmegen.
*De projectgroep Duurzaam Bereikbaar Heyendaal bestaat uit Radboud Universiteit, Radboudumc, HAN, ROC Nijmegen, gemeente Nijmegen, provincie Gelderland, ministerie I&W, NS, Arriva, Connexxion, studentenvakbond AKKU.
Fotobijschrift:
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven op werkbezoek in Nijmegen in gesprek met Carlo Buise, programmamanager mobiliteit Radboud, vergezeld door onder meer gedeputeerde Conny Bieze en wethouder Harriët Tiemens (gemeente Nijmegen). Fotografie: Radboud Universiteit, Dick van Aalst.