
Slimme wegen Nijmegen
31 december, 2022
Wie vanuit het noorden naar Nijmegen reist (of omgekeerd), moet de Waal oversteken. Per auto kan dat via twee bruggen: de Waalbrug en De Oversteek. Met het project Slimme wegen Nijmegen zorgden we ervoor dat (vracht)auto’s vooral De Oversteek nemen, zodat er minder verkeer door en langs het centrum van Nijmegen rijdt.
De route door Nijmegen via De Oversteek en Energieweg naar het zuiden wordt ook wel S100 genoemd. In 2019 is verkend hoe met kleine ingrepen de keuze voor de S100 logischer kan worden gemaakt. De volgende maatregelen zijn genomen:
- Op de S100 zijn twee kruispunten heringericht in 2020, om de doorstroming te verbeteren.
- De S100 is beter herkenbaar gemaakt. Daarvoor hebben de rijbanen markeringslogo’s gekregen, in oktober 2021. Door deze markeringen kunnen weggebruikers de S100 makkelijker vinden en worden ze gestimuleerd om de S100 zo lang mogelijk te volgen richting bestemming.
- We hebben onderzocht of het zinvol zou zijn de rijstroken bij het splitsingspunt anders in te delen, ter hoogte van hotel Van der Valk in Lent. Besloten is de rijstroken niet anders in te delen, maar wel extra pijlmarkeringen toevoegen, zodat de keuze tussen Waalbrug of De Oversteek meer in balans is qua beleving. Deze pijlmarkeringen zijn in oktober 2021 aangebracht.
- De mobiliteitsmakelaar van Slim & Schoon Onderweg adviseert bedrijven op het bedrijventerrein TPN West om hun werknemers op een duurzamere manier te laten reizen.
- Op 31 augustus 2021 is de Uitvoeringsagenda Verkeersmanagement vastgesteld door het Nijmeegse college. Deze strategie helpt om het verkeer beter te laten doorstromen in Nijmegen en dus ook op de S100. Er is bijvoorbeeld in vastgesteld dat de Waalbrug voortaan geen onderdeel meer is van de S100. En er is afgesproken dat het verkeer op de S100 zo goed mogelijk moet blijven doorrijden. Als het verkeer op de S100 vast dreigt komen te staan (bijvoorbeeld door een druk spitsmoment of een ongeval op een andere weg), dan gaat Nijmegen het stadinwaartse verkeer op invalswegen buiten de S100 (waaronder de Prins Mauritssingel) doseren. Ook krijgt dan het staduitwaartse verkeer op de hoofdwegen binnen de S100 langer groen. Zo zorgen we ervoor dat de S100 niet vastloopt.
- In het geval van tijdelijke verkeerssituaties rond evenementen of wegwerkzaamheden zijn andere spelregels en verkeersmaatregelen nodig. Denk aan afzettingen op hoofdwegen, omleidingsroutes en afstemmingsprocedures. Hiervoor hebben we richtlijnen ontwikkeld. Tijdens werkzaamheden zijn vooral voor de S100 en andere hoofdwegen strenge regels nodig om de hinder te beperken. Bij de totstandkoming van de richtlijnen hebben we afgestemd met het RVMT en de regionale digitaliseringsopgave.
- Alle verkeerslichten op de S100 zijn omgebouwd naar intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Met het systeem Imflow zijn alle verkeerslichten zo gekoppeld dat ze ten opzichte van elkaar optimaal presteren. Vanwege de bouw van een nieuw stadsdeel zijn afgelopen jaar twee kruispunten op de Graaf Alardsingel aangepast. Hiervoor moesten de Imflow-regelingen worden bijgesteld, zodat autoverkeer op de S100 en de kruisende (H)OV-lijnen soepel kan blijven doorstromen.
Betrokken partijen: gemeente Nijmegen, de mobiliteitsmakelaar, bedrijventerrein TPN West, weggebruikers. Ook wordt afgestemd met het Regionaal Verkeersmanagement Team. We worden geadviseerd door externe adviesbureaus.