
Schone stedelijke distributie dankzij hubs
Project Logistieke groene hub(s)
Stedelijke distributie kan efficiënter en schoner. Bijvoorbeeld als organisaties gezamenlijk producten bestellen en laten vervoeren. Of door een (mobiel) overslagpunt in te richten met emissieloze lastmile-oplossingen. Slim & Schoon Onderweg werkt hiervoor al aan een netwerk van lokale logistieke hubs in Nijmegen en aan schone logistiek in het Bestuurskwartier van Arnhem. Met het project Logistieke groene hub(s) willen we verkennen welke rol regionale logistieke hubs kunnen spelen in de totale duurzame logistieke keten.
We willen de mogelijkheden van een of meerdere regionale logistieke hubs onderzoeken, en de rol die ze spelen in het totale logistieke netwerk van lokale en regionale stromen. Het voorstel is om dit projectplan samen te ontwikkelen met het Kennis DC van de HAN, omdat zij ook onderzoek doen naar de lokale hubs en daarmee goed de samenhang kunnen bewaken. In het eerste kwartaal van 2021 schrijven we een concreet plan van aanpak hiervoor, waarna het onderzoek vanaf het tweede kwartaal kan worden gestart. Daarnaast zullen we een budget reserveren om bij te kunnen dragen aan concrete projecten die de logistiek in de regio efficiënter maken via hubs of andere slimme oplossingen.
Beoogde resultaten:
- Het realiseren van een regionale ‘groene’ logistieke hub voor de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.
- Minder logistieke ritten door bundeling van vrachtvervoer:
- 100 minder ritten per dag en eind 2022 ca. 200 schone ritten per dag.
- Meer schone ritten: met name vervoer van de logistieke hub naar de stedelijke centra en terug zal belangrijke winst opleveren in de CO2-uitstoot en leefbaarheid.
- Kennis rond groene hubs en laadinfra delen met andere regio’s in Gelderland.
Betrokken partijen: gemeenten, Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, provincie Gelderland, Kennis DC van de HAN, Logistics Valley, logistieke makelaars, logistieke dienstverleners, gebruikers groene hub.