
Opschalingsproject stadslogistiek
10 januari, 2022
Stadslogistiek gaat over de laatste paar kilometers van een vrachtrit naar zijn bestemming. Momenteel veroorzaken deze laatste kilometers veel ongewenste neveneffecten als luchtverontreiniging en files. Het doel van ons ‘Opschalingsproject stadslogistiek’ is om het gebruik van duurzame vormen van stadslogistiek in de regio Arnhem-Nijmegen te vergroten.
Ongeveer 80% van de voertuigen komt slechts 1 zending brengen naar Nijmegen-centrum, Nijmegen-Heijendaal en Arnhem-centrum. Dit is gebleken uit eerder onderzoek. Bovendien rijdt het grootste deel van deze voertuigen op diesel. Voor de Amsterdamse Uva HvA hub is berekend dat 30.000 vervuilende ritten stad inwaarts (1 miljoen kilometer per jaar), kunnen worden vervangen door 750 schone ritten. Bundeling van lading in combinatie met zero emissie leidt daardoor dus tot veel minder luchtverontreiniging en files.
Duurzame bevoorrading
Het Kennis DC Logistiek Gelderland van de HAN heeft in 2019 een NWO-subsidie binnengehaald voor ‘Living Lab Sustainable Supply Chain Management in Healthcare’. Hiermee onderzoekt en realiseert de HAN duurzame bevoorrading (zorglogistiek) van de HAN, het Radboudumc en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast is er budget beschikbaar gekomen voor een ‘opschalingsproject’, waarbij het concept van goederenhubs kan worden opgeschaald naar een groter gebied dan Heijendaal (stad, regio en provincie) en mogelijk andere soorten logistieke stromen en meerdere logistieke hubs. Met name het opschalingsproject is onderdeel van Slim & Schoon Onderweg.
Onderzoeken verder uitwerken
Voor het opschalingsproject is in Arnhem in 2020 en 2021 onderzoek gedaan naar de inpassing van logistiek in gebiedsontwikkeling (Bestuurskwartier) en naar de mogelijkheden en effecten van bouwhubs. In Nijmegen is via de Denktank Stadslogistiek met ondernemers verkend welke logistieke hubs wenselijk zijn en wie welke rol moet spelen bij de implementatie en opschaling van die hubs. In 2022 werken we deze onderzoeken verder uit, zodat we concreet aan de slag kunnen met de resultaten. We ontwikkelen pilots en zorgen ervoor dat overheid en bedrijfsleven samenwerken om tot duurzame oplossingen te komen. Ook onderzoeken we de mogelijkheden voor (regionale) pakketkluizen. Uiteraard delen we de resultaten binnen de regio, zodat ze elders ook toegepast kunnen worden.
Beoogde resultaten
De volgende concrete resultaten willen we bereiken:
- Dagelijks minimaal 250 minder logistieke ritten last mile op de campus Nijmegen of in de regio Arnhem-Nijmegen aan het einde van 2022.
- Dagelijks minimaal 250 schonere logistieke ritten last mile op de campus Nijmegen of in de regio Arnhem Nijmegen aan het einde van 2022.
Betrokken partijen: Kennis DC van de HAN, gemeenten, provincie, logistiek dienstverleners, Huis van de Binnenstad, Bestuurskwartier, retailers, PostNL, logistieke makelaars.