
Opschaling deelmobiliteit en mobiliteitshubs
6 januari, 2022
Deelmobiliteit is een belangrijke schakel om onze regio bereikbaar en leefbaar te houden. Bij deelmobiliteit zijn (grotendeels elektrische) vervoermiddelen als een auto, fiets en bakfiets voor iedereen te huur. Als Slim & Schoon Onderweg willen we deelmobiliteit verbeteren en het aanbod ervan in mobiliteitshubs opschalen.
Met ons project eHUBS doen we al een aantal jaar ervaring op met het gebruik van deelmobiliteit. In ons programma 2020-2021 stond Mobility as a Service als project genoemd. Nu is het tijd om op te schalen, om deelmobiliteit te introduceren bij het grote publiek. Daarbij willen we een een samenhangend netwerk van deelmobiliteit (al dan niet via hubs) introduceren. In dit project maken we in eerste instantie een plan voor de opschaling, dat we vervolgens gaan implementeren in de jaren 2022 – 2024.
Enthousiaste bewoners
We gaan een top-down netwerk ontwikkelen, met de locaties die volgens een data-analyse en volgens expert-judgement van medewerkers kansrijk zijn. Daarnaast gaan we bottom-up inventariseren waar de energie zit in de samenleving, zowel bij enthousiaste bewoners als bij werkgevers die deelmobiliteit willen inzetten om zakelijke reizen te verduurzamen. Daar komt een voorstel voor een netwerk uit dat we met de aanbieders van deelmobiliteit gaan bespreken om te zien waar zij voldoende markt zien. Vervolgens kunnen gemeenten of provincie overwegen of ze die plekken belangrijk genoeg vinden.
Ontzorgen van gemeenten
Ook onderzoeken we hoe we de regiogemeenten zo goed mogelijk kunnen ontzorgen, bijvoorbeeld door ze te ondersteunen bij het aanpassen van de APV’s, gezamenlijk aanbesteden, kennisdeling etc. Bovendien werken we de integratie met MaaS uit. Marktpartijen geven aan dat ze in sterk stedelijk gebied liever een free floating systeem inzetten, en in dunner bevolkte gebieden mobiliteitshubs.
Als het onderzoek is afgerond, implementeren we het plan. Vanuit S&SO komt er een coördinator / facilitator die de gemeenten ondersteunt. De lokale implementatie zal een eindverantwoordelijkheid zijn van de gemeenten als wegbeheerder.
Betrokken partijen: aanbieders van mobiliteitsdiensten (aanbieders van deelmobiliteit, openbaar vervoer etc), aanbieders van MaaS-applicaties, de regiogemeenten, de provincie Gelderland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, het project eHUBS, bewoners, bedrijven die aan de slag willen met duurzame mobiliteit, VNO-NCW.