
Minder en schonere vrachtritten de stad in
Project Opschaling duurzame last mile logistiek
Last mile logistiek gaat over de laatste paar kilometers van een vrachtrit. Momenteel veroorzaken deze laatste kilometers veel ongewenste neveneffecten als luchtverontreiniging en files. Het doel van dit project is om het gebruik van duurzame vormen van last mile logistiek in Gelderland te vergroten door kansrijke initiatieven op dit vlak op te schalen en te ondersteunen met praktijkgericht onderzoek en kennisdisseminatie.
Lading bundelen en zero emissie
Uit eerder onderzoek in Nijmegen (centrum en Heijendaal) en Arnhem is gebleken dat zowel op de campus als op stadscentra het grootste deel van de voertuigen slechts 1 zending komt brengen (ongeveer 80%) en op diesel rijdt. Voor de Amsterdamse Uva HvA hub is berekend dat 30.000 vervuilende ritten stad inwaarts (1 miljoen kilometer per jaar), kunnen worden vervangen door 750 schone ritten. Bundeling van lading in combinatie met zero emissie leidt daardoor dus tot veel minder luchtverontreiniging en files.
Samenwerken met de praktijk
In dit project werken we samen met overheidsinstellingen en bedrijven die zich duurzaam willen laten bevoorraden. Maar ook met en hubs, last mile operators, logistiek dienstverleners en andere betrokkenen die in de uitvoering een rol willen spelen. Een belangrijke succesfactor is met name commitment en doorzettingsvermogen van deze partijen. Dit is ook nodig om bij tegenslagen door te gaan. Tevens is een goede samenwerking waarin zij elkaar iets gunnen en kunnen vertrouwen van belang. Tenslotte is een actieve deelname en bijbehorende tijdsinvestering van de praktijkpartners in het onderzoek noodzakelijk, zodat de voortgang gewaarborgd blijft. Wij willen met ons onderzoek bijdragen aan meer duurzame logistiek in de praktijk. Met deze kennis willen we anderen inspireren en ondersteunen.
Bestuurskwartier, Heijendaal en IPKW als inspiratiebron
Begin 2020 gingen we in gesprek met provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en de rechtbank (samen het bestuurskwartier) over duurzame bevoorrading. Het bestuurskwartier is van plan om logistiek als integraal en duurzaam onderdeel mee te nemen in de nieuwe gebiedsontwikkeling en slimme bouwlogistiek een rol te geven in de bouwfase. Vanuit dit project zullen wij hierbij ondersteuning bieden. Bij het bestuurskwartier wordt ook gekeken naar het slim aansluiten op het hoofdwegennet zodat het vrachtverkeer vanaf de A12 en A15 afneemt. Ook bieden we ondersteuning aan de praktijkproef op IPKW bereiden we een evenement voor op campus Heijendaal.
Betrokken partijen: provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en de rechtbank, IPKW en Heijendaal
Resultaten: ondersteuning bieden aan het bestuurskwartier om logistiek als integraal en duurzaam onderdeel mee te nemen in de nieuwe gebiedsontwikkeling en slimme bouwlogistiek een rol te geven in de bouwfase en ondersteuning bieden aan de praktijkproef op IPKW in Arnhem.