
Lidl verduurzaamt voor het klimaat en voor de klanten
9 augustus, 2021
– Ruud Metten, Manager Logistieke Inkoop & Innovaties Lidl Nederland
Het verduurzamen van transport is voor logistieke ondernemers een hele uitdaging. Ook voor duurzame discounter Lidl, die dagelijks ruim 440 supermarkten in Nederland vers bevoorraadt. Duurzaamheid zit bij Lidl in het DNA en is een essentieel onderdeel van hun missie: het leveren van dagelijkse boodschappen van de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs. Door efficiënt te werken besparen ze kosten én dragen ze bij aan een beter milieu. Dit zie je bij Lidl terug in onder andere duurzame producten, verpakkingen en gebouwen. Het verduurzamen van transport past in die gedachte, maar de te nemen maatregelen moet wel bij Lidl passen. Ruud Metten, Manager Logistieke Inkoop & Innovaties Lidl Nederland, licht het toe in een bevlogen verhaal uit de dagelijkse retailpraktijk.
Minder ritten, minder uitstoot
Bij Lidl werken ze efficiënt: ze bevoorraden bijvoorbeeld alle supermarkten vanuit één regionaal distributiecentrum met zo min mogelijk ritten per dag. Ruud Metten: “Minder ritten bespaart brandstof en tijd, bovendien is er minder overlast voor de omgeving. Onze vrachtwagens nemen het afval en retourstromen uit de filialen mee terug, daar komt geen vuilniswagen aan te pas.” Dat zorgt allemaal voor minder vervoersbewegingen, minder brandstof en minder CO₂-uitstoot. Heel efficiënt dus, maar ook heel duurzaam. Lidl kijkt kritisch naar de opties om logistiek te verduurzamen en weegt hierbij de voor- en nadelen zorgvuldig af. Wat is nu realistisch en haalbaar en wat is toekomstmuziek? De gemaakte keuzes zijn wetenschappelijk onderbouwd en passen bij hun missie. Maar er is meer: “CO₂-reductie gaat over efficiëntie, maar ook over de keuze met welk voertuig je rijdt. Zo rijden we bijvoorbeeld steeds meer met LNG-trucks die stiller en schoner zijn dan diesel-trucks. Daarnaast willen we het aantal elektrische vrachtwagens met een elektrische koeltrailer dit jaar verder uitbreiden. Daarmee kunnen we ook na 2025 onze filialen bereiken die in de zero-emissie zones voor stadslogistiek liggen. We kiezen nu bewust voor elektrische trucks omdat groene Waterstof nog onbetaalbaar is.”
Wirwar aan regels
In het landelijk Klimaatakkoord is afgesproken dat 30 tot 40 Nederlandse gemeenten in Nederland vanaf 2025 een middelgrote tot grote zero-emissiezone voor stadslogistiek moeten instellen. Volgens Ruud bestaat er veel onduidelijkheid over de wet- en regelgeving rond de invoering van deze zero-emissie zones. “Het landelijk overheidsbeleid bestaat uit een wirwar aan regels waardoor wij niet precies weten waar we aan toe zijn. Zo verschilt het per gemeente óf er een zero-emissie zone wordt ingesteld en hoe groot deze wordt. Dit zorgt bijvoorbeeld voor onduidelijkheid of een filiaal wel of niet binnen een zone komt te liggen.” Naast heldere afspraken zou het Lidl helpen om de infrastructuur rond elektrisch rijden te verbeteren. “Het rijden op groene stroom en een eigen aansluiting op het energienet zijn voor ons belangrijk om snel te kunnen laden, maar daarvoor is er in Nederland nu nog te weinig capaciteit.” De markt van zero-emissie heavy duty trucks is nog enorm in ontwikkeling waardoor de aanschafwaarde aanzienlijk hoger ligt dan een conventioneel model. Lidl is voorstander van incentives vanuit de overheid om duurzame logistiek te stimuleren. Ruud Metten: “Dan denk ik bijvoorbeeld aan een directe aanschafkorting op elektrische voertuigen, een betere spreiding in uren zodat we ’s avonds en ’s nachts mogen leveren en gebruik mogen maken van een busbaan om stilstand te voorkomen. Maak het interessant voor ondernemers om de overstap te maken naar e-transport, nu stellen veel bedrijven hun investeringen uit in afwachting van betere (financiële) regelingen en helder beleid.”
Duurzame stadslogistiek als leertraject
Lidl ziet de transitie naar duurzame stadslogistiek als een leertraject en zet daar graag de schouders onder. Maar wel samen met overheden, netbeheerders en ondernemers. “Als alle partijen doen wat in hun vermogen ligt, dan maken we samen duurzame stadslogistiek haalbaar. Natuurlijk zijn er nog zaken te overwinnen waar nu nog geen pasklare oplossingen voor zijn, zoals de huidige netwerkcapaciteit die niet toereikend is waardoor het stroomnet overbelast kan raken.” Lidl rekent erop dat die hobbels samen met overheden, netbeheerders en andere bedrijven worden weggenomen door prioriteit te geven aan de transitie, uitdagingen als kansen te zien en te kijken wat wel mogelijk is, vanuit een lerende houding.
Maak de beweging

De volledig elektrische truck inclusief koelwagen van Lidl.
Inmiddels is de subsidieaanvraag DKTI-transport (Demonstratieregeling Klimaat Technologieën Innovaties in Transport) voor elektrische trucks toegekend. “Om voor subsidie in aanmerking te komen moest voor minimaal vijf heavy duty e-trucks een aanvraag worden ingediend. Wij wilden twee heavy duty e-trucks aanschaffen en hebben samen met nog een aantal andere logistieke ondernemers een consortium gevormd. De Logistiek Makelaars van Slim & Schoon Onderweg hebben ons geholpen door deze partijen bij elkaar te brengen en hun netwerk daarbij in te zetten.“
Ook interesse in slimme en duurzame logistiek?
Wil je net als Lidl de overstap maken naar elektrisch rijden en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met een van onze logistiek makelaars: Mark Luikens en Christiaan Zweers. Zij geven je kosteloos advies over de haalbaarheid voor jouw bedrijf. Zij bieden ondersteuning bij nagenoeg alle mogelijkheden die kunnen leiden tot minder en schoner gereden kilometers, zonder daarbij de bedrijfsdoelstellingen uit het oog te verliezen.
- Mark Luikens | m.luikens@gelderland.nl | 06-511 65 781
- Christiaan Zweers | c.zweers@gelderland.nl | 06-218 10 121