
Interactieve mobiliteitsscan met MobilityAnalyst
17 juli, 2020
Overweegt jouw organisatie om aan de slag te gaan met het mobiliteitsbeleid, of zijn jullie al concrete stappen aan het zetten? Dan is de interactieve mobiliteitsscan het ideale vertrekpunt. Je krijgt hiermee een op feiten gebaseerd inzicht in het veranderpotentieel van het woon-werkverkeer van jouw organisatie.
Waarvoor inzetten
Veel werkgevers willen aan de slag met hun mobiliteit en mobiliteitsbeleid, en zoeken nog waar te beginnen. Vaak ‘knelt’ er iets: de parkeerplaats staat overvol, reiskosten zijn te hoog of er ligt een ambitieuze duurzaamheidsambitie. In alle gevallen is het handig om te beginnen met een goede mobiliteitsscan.
Meerwaarde
De mobiliteitsscan geeft inzicht in het woon-werkverkeer van je medewerkers. Waardevolle informatie voor het maken van nieuw mobiliteitsbeleid, het besparen van kosten of het terugdringen van CO2-uitstoot. Met de MobilityAnalyst-tool kun je objectief en overzichtelijk in kaart brengen wat het effect is van specifieke werkgeversmaatregelen in termen van bijvoorbeeld reiskosten, reistijd, CO2-uitstoot, benodigde faciliteiten en vitaliteit. Door te spelen met schuifjes en waarden maak je zélf scenario’s aan en zie je direct de cijfermatige effecten van de geselecteerde maatregelen op de eigen organisatie, óók bij complexe of ‘gestapelde’ maatregelen. Alle berekeningen worden zeer nauwkeurig uitgevoerd, op basis van concrete woon-werkverplaatsing, het exacte aantal kantoordagen per medewerker, actuele ov-dienstregelingen en reële file-verwachtingen.
Doelgroep
De interactieve mobiliteitsscan richt zich op globaal op alle werkgevers met meer dan 100 medewerkers. Deze werkgevers krijgen met de scan inzicht in kansen voor slimmer en schoner reizen, gebaseerd op de eigen organisatie, locatie en medewerkers.
Werkwijze
De mobiliteitsscan begint met het invullen van het standaard-template. Hierin vul je de postcodes van de medewerkers in, plus de bijbehorende werklocatie, eventueel aangevuld met informatie over huidige reismethode (indien beschikbaar) of bijvoorbeeld parttime-factor. Enkele dagen na het aanleveren van het ingevulde template stelt de mobiliteitsmakelaar de resultaten beschikbaar en plant hij een terugkoppelafspraak in. Hierin bespreken jullie de voornaamste conclusies en krijg je een toelichting op mogelijke vervolgstappen uit de Menukaart van Slim & Schoon Onderweg om de mobiliteit te verduurzamen. Hierna kun je zelf 13 maanden lang gebruikmaken van het online dashboard en zelf scenario’s instellen en de resultaten ervan bekijken en analyseren. Hiervoor is géén specifieke verkeerskundige kennis nodig en er hoeft geen software voor geïnstalleerd te worden.
Onderdelen
Je organisatie ontvangt twee bestanden, gebaseerd op de aangeleverde gegevens:
- Een MobilityAnalyst-bestand, 13 maanden lang te openen in het online dashboard.
- Een aanvullend excel-bestand met daarin per medewerker en per reismethode de reistijden en afstanden, te gebruiken voor eventuele eigen analyses.
Monitoring
De leverancier van de MobilityAnalyst-scan gebruikt de ingevulde data voor geen ander doel dan het terugkoppelen van de interactieve mobiliteitsscan aan jouw organisatie en aan de Regio Arnhem Nijmegen. Jij kunt aan de slag met de data van jouw eigen organisatie. De regio kan ervoor kiezen om met geaggregeerde data verplaatsingen in de regio in kaart te brengen en te analyseren.
AVG
Vanzelfsprekend wordt uiterst zorgvuldig omgegaan met alle verstrekte gegevens en gaat de verwerking gepaard met alle logische zorgvuldigheidsmaatregelen. Voor de uitvoering van de mobiliteitsscan gebruiken we uitsluitend de postcodes van de woonadressen van de medewerkers (dus expliciet zonder huisnummer, naam, personeelsnummer of andere persoonsgegevens). In Nederland is dat nauwkeurig genoeg om goede routeberekeningen te kunnen uitvoeren en groot genoeg om de gegevens niet te herleiden tot een huishouden of individu. Bij eventuele adressen in België of Duitsland ontvangen we wél graag additioneel een straatnaam zonder huisnummer, omdat de postcodegebieden daar veel minder specifiek zijn.
Best practice
In verschillende regio’s in Nederland en daarbuiten hebben veel werkgevers nuttige inzichten gehaald uit deze interactieve mobiliteitsscans. In de regio Arnhem Nijmegen zijn dat bijvoorbeeld de HAN, DAR, Belastingdienst, Volkshuisvesting Arnhem, de provincie Gelderland en diverse onderwijsinstellingen.
Meer weten?
Wij adviseren je graag. Neem vrijblijvend contact op met onze Helpdesk, via: helpdesk@slimschoononderweg.nl.
Nog meer diensten voor jouw organisatie
Slim & Schoon Onderweg heeft nog meer diensten die het duurzaam mobiliteitsbeleid van jouw organisatie verbeteren. Bekijk het overzicht in de Menukaart.