
Gebruik een deelauto
11 november, 2020
Veel mensen overwegen hun (tweede) auto de deur uit te doen nu ze veel thuiswerken en de auto de meeste tijd stilstaat. Een deelauto huren is dan een slim alternatief als je op weg moet en het ov of de (e-)fiets geen optie zijn. Want zo’n deelauto is vaak voordeliger, je hebt geen zorgen over onderhoud én het is goed voor het klimaat.
Het wordt steeds makkelijker om voor een paar uur een auto te huren, want er zijn inmiddels al meer dan 50.000 deelauto’s in Nederland en er komen er steeds meer bij. Voor mensen die minder dan 10.000 kilometer per jaar rijden, kan een deelauto een goed idee zijn. Je betaalt dan geen onderhoudskosten, verzekeringskosten, wegenbelasting en afschrijving. Daarnaast bespaar je door een auto te lenen ook op praktische zaken als een parkeervergunning en schoonmaakkosten.
Goed voor het klimaat
Mensen die kiezen voor een deelauto, kunnen hun CO2-uitstoot verminderen met 8 tot 13%. Dit komt omdat ze bewuster van A naar B reizen en per reis bewuster kiest voor een fiets, het ov of een deelauto. Ook zijn deelauto’s vaak moderner en schoner dan een eigen auto en heb je op steeds meer plekken de mogelijkheid om voor een elektrische deelauto te kiezen. Allemaal goed nieuws voor het klimaat.
Bereken hoeveel je bespaart
Verwacht je de komende apk hoge onderhoudskosten of is je auto toe aan vervanging? Dan is het misschien een goed moment om over te stappen op een deelauto. Zeker als ook je partner al een auto bezit. Wil je weten hoeveel je kwijt bent aan een deelauto? Bereken de kosten van een deelauto op ritjeweg.nl. En vergelijk dat met wat je werkelijk maandelijks betaalt voor je eigen auto via deze tool van de ANWB.
Vind een deelauto bij jou in de buurt
Er zijn inmiddels al meer dan 50.000 deelauto’s in Nederland en er komen er steeds meer bij. Bekijk alle deelauto’s bij jou in de buurt op de website van Ritjeweg.
Kies bijvoorbeeld voor een deelauto van een van de e-hubs in Arnhem en Nijmegen, GreenWheels, ConnectCar, MyWheels, Stapp.in. StudentCar is speciaal voor studenten. Via Nudge.nl vind je nog enkele kleinere aanbieders. Ook is er in bijna alle gemeenten in Nederland de mogelijkheid om deelauto’s van particulieren te huren. Dit kan bijvoorbeeld via SnappCar of WeGo. De meeste aanbieders van deelauto’s hebben verschillende abonnementen. Kies een abonnement voor de auto die bij je past, zoals een busje voor een verhuizing of een simpele auto voor familiebezoek.
Verdien geld door jouw auto te delen
Staat jouw auto een groot deel van de tijd stil? Dan kun je ook geld verdienen door je eigen auto te delen. Bekijk wat je kunt verdienen aan het delen van je eigen auto op anwb.nl. Via een verzekering en huurovereenkomst kun je eventuele schades, boetes of niet goed gemaakte afspraken dekken. Lees meer over een verzekering en huurovereenkomst op de website van de ANWB.
Jaap over autodelen
De auto van Jaap hield ermee op. Daarom besloot Jaap om de mogelijkheden van autodelen te onderzoeken. In een video op YouTube vertelt Jaap over zijn ervaring met autodelen. “Als je auto voor meer dan 50 procent van de tijd stil staat, zou ik het meteen doen. Want het is goed voor het milieu en het is heerlijk om te doen”, zo vertelt Jaap.
Meer informatie over autodelen vind je ook op autodelen.info.