
Een beter bereikbare regio Arnhem-Nijmegen; de hoogtepunten
20 februari, 2023
Slim & Schoon Onderweg 2019-2022
In het programma Slim & Schoon Onderweg werken 18 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen nauw samen met provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het bedrijfsleven (VNO-NCW Midden, werkgevers), onderwijsinstellingen en vervoerders. Ze zetten zich al jaren in om samen duurzame mobiliteit te stimuleren. Met een pakket aan gedragsmaatregelen zijn mooie resultaten geboekt in de periode 2019-2022. Een opsomming van enkele hoogtepunten:
Bekijk het overzicht van hoogtepunten in een overzichtelijke, printbare pdf.
Minder auto’s op de Nijmeegse Waalbrug
Tijdens de renovatie van de Nijmeegse Waalbrug in 2019 en 2020 deden er in totaal 5.064 mensen mee aan ons project SLIMspitsen (het doel was: 2.500 deelnemers). Maar liefst 3.382 automobilisten meden de Nijmeegse Waalbrug tijdens de avondspits. En 769 mensen hebben hun gedrag structureel veranderd door niet meer in de avondspits met de auto over de Waalbrug te rijden, maar met een ander vervoermiddel of buiten de spits. Via een app werden ze daartoe gestimuleerd.
- 5.065 deelnemers
- 769 structureel minder automobilisten in de avondspits
Meer elektrische deelmobiliteit in Nijmegen en Arnhem
Inwoners van Nijmegen en Arnhem hebben flink gebruikgemaakt van elektrische deelvervoer in de twee steden. Van juni 2020 tot en met oktober 2022 werden in Nijmegen in totaal 25.408 ritten gemaakt met elektrische deelfietsen, -auto’s en -bakfietsen. Het elektrisch deelvervoer was te vinden op 23 locaties in Nijmegen en 8 locaties in Arnhem: de eHUBS. Dankzij deze eHUBS konden inwoners kennismaken met schone alternatieven voor de auto. Aanbieders van deelmobiliteit konden businessmodellen uitproberen. We hebben onderzocht welke prikkels het beste werken om deelmobiliteit te stimuleren. Ook is er een plan opgesteld om in de komende jaren deelmobiliteit en hubs in de hele regio introduceren, dus ook in de kleinere gemeenten.
- 4.872 ritten met een e-deelfiets in Nijmegen
- 7.046 ritten met een e-deelbakfiets in Nijmegen
- 13.490 ritten met een e-deelauto in Nijmegen*
* Cijfers van Arnhem zijn op het moment van publiceren nog niet bekend
Zo Werkt Het: Spectrum Elan uit Arnhem beste (Thuis)werkgever van Nederland
Een van de drie landelijke winnaars van de verkiezing (Thuis)werkgever van 2020 komt uit de regio Arnhem-Nijmegen. In de categorie 20-50 werknemers ging de Zo Werkt Het-award naar het Arnhemse adviesbureau Spectrum Elan. Tijdens de lockdown startten ze veel initiatieven om thuiswerkende medewerkers te ondersteunen en om met elkaar in contact te blijven. Zoals een buddy-systeem, adventchallenge voor de hele familie en leuke attenties per post. Ook in de jaren daarna deed ons programma mee met de Zo Werkt Het-campagnes.
Veel mensen in beweging gekregen
Hoe krijg je mensen uit de auto en op de fiets of aan de wandel? Door ze een e-bike te laten uitproberen of met een challenge. Daarom organiseerden we e-bikeprobeerweken bij bedrijven en tijdens wegwerkzaamheden. Ook voerden we fiets- en wandelchallenges uit, bijvoorbeeld voor forenzen op de drukke A12 (606 deelnemers) en voor medewerkers van Nijmeegse organisaties (1.000 deelnemers). De deelnemers fietsten een financiële bijdrage aan diverse lokale goede doelen bij elkaar. Dankzij zo’n e-bikeprobeeractie van ons programma verkocht Maaike van Asperen haar auto en koos voor de fiets. In mei 2021 tikte ze 20.000 fietskilometers aan!
- 606 fietsers door FietsChallenge A12 die samen 148.675 kilometers hebben gefietst
- 1.000 wandelaars en fietsers door Nijmeegse Beweegchallenge
Drukke A12 omzeilen
Op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens staan vaak files. Ons project A12 Slim Reizen helpt reizigers en bedrijven om beter voorbereid op weg te gaan naar werk, studie, klanten, winkels en recreatie. Zo introduceerden we in het najaar van 2022 de A12 Drukte Alert. Mensen die zich hiervoor aanmelden, ontvangen een gratis sms-bericht als er de volgende dag meer drukte dan normaal wordt verwacht. Of als er werkzaamheden zijn. Met deze informatie kunnen automobilisten hun reis aanpassen door bijvoorbeeld thuis te werken, hun vertrektijd aan te passen of een ander vervoermiddel te kiezen.
- 2.326 mensen meldden zich aan voor de A12 Drukte Alert
Slim reizen naar de Nijmeegse en Arnhemse campussen
Een bloemenbakfiets voor het vervoer van bloemen. Verbetervoorstellen voor looproutes van ov-haltes naar de campussen. Interactieve magazines over mobiliteit voor nieuw studenten. Spreiding van collegetijden. Prettige combireizen. Stuk voor stuk mooie initiatieven die ervoor zorgen dat studenten en medewerkers slimmer en schoner reizen van en naar de campussen in Arnhem. Mede bedacht door studenten van deze campussen zelf!
Ook in Nijmegen is er veel gebeurd om duurzaam reizen naar de campus te stimuleren. De focus lag op het terugdringen van het aantal auto’s in de spits. Door corona zijn de mogelijkheden voor leren, werken en zorg op afstand flink uitgebreid. Daarnaast hielden we e-bikeprobeeracties en stimuleerden we samenrijden, MaaS bij dienstreizen en de combinatiereis van auto en ov.
Eind 2022 voerden de campussen van Arnhem en Nijmegen samen de campagne ‘Hoe reis jij naar de campus’, om mensen te inspireren duurzamer te reizen.
Meer schone en minder gereden kilometers door adviezen logistiek makelaars
75 bedrijven rijden voortaan minder kilometers en schonere kilometers, dankzij het advies van onze logistiek makelaars. De twee logistiek makelaars hebben hiervoor 290 bedrijven benaderd en zijn er met 206 in gesprek gegaan. De resultaten: 1.417.260 minder gereden kilometers, 33.024.819 kilo CO2-reductie en 183 dagelijkse spitsmijdingen. Dit doordat bedrijven bijvoorbeeld elektrische bestel- of vrachtauto’s hebben aangeschaft of voortaan over water vervoeren in plaats van over de weg. De logistiek makelaars helpen bij een kosten-batenanalyse en adviseren over duurzame vervoersalternatieven en subsidieregelingen. Zo rijdt De Klok Logistics met twee elektrische vrachtwagens en maakten bedrijven als De Variabele en Unica de overstap naar elektrische bestelauto’s.
- 1.417.260 minder gereden kilometers door bedrijven
- 33.024.819 kilo CO2-reductie
Forenzen reizen duurzamer door onze werkgeversaanpak
Onze mobiliteitsmakelaar en projectleiders adviseren en begeleiden werkgevers bij het stimuleren van duurzaam reizen onder hun medewerkers. Dat doen ze met effectieve communicatie via bereikbaarheidswebsites per gebied. Ook organiseren ze webinars. Via postcodescans en enquêtes analyseren ze de mobiliteit in een organisatie en dragen kansrijke oplossingen aan om te verduurzamen. Ze begeleiden acties om duurzaam reisgedrag te stimuleren, zoals e-bikeprobeeracties, fietschallenges en samenrijden. Het doel is om bij deze werkgevers duurzame mobiliteit structureel te borgen. Dit doen zij bij grote en middelgrote werkgevers, maar ook bij bedrijventerreinen als geheel, via de parkmanagers. In totaal is er met ongeveer 500 werkgevers contact geweest waarvan er tientallen meededen aan gerichte acties.
Digitalisering van mobiliteitsdata voor slimme mobiliteit van de toekomst
Weggebruikers vooraf of tijdens de rit informatie geven over de geplande route en desgewenst alternatieven aanbieden. Dat is het belangrijkste doel van het project ‘Data op orde’. Want actuele informatie bespaart tijd en geld, zorgt voor een betere doorstroming op de weg en vermindert CO2-uitstoot. Met het digitaal aanbieden van vijftien soorten mobiliteitsdata (over bijvoorbeeld parkeren, omleidingen, fietsen) kunnen techbedrijven navigatiesystemen verrijken en slimme apps ontwikkelen. Via kennissessies en een e-learningprogramma ondersteunden we de 18 gemeenten in onze regio bij het ontwikkelen van digitaal wegbeheer. Ze leren hoe ze de beschikbare mobiliteitsdata geborgd kunnen leveren.
- Koplopers in het leveren van actuele routeinformatie zijn Flitsmeister, ANWB, Waze en Routenet