
eHUBS: elektrische deel(bak)fietsen en auto’s in Nijmegen en Arnhem
28 februari, 2022
Om schoner vervoer te stimuleren, had Nijmegen 23 eHUBS en Arnhem 8. eHUBS zijn plekken in de wijk met elektrische deel(bak)fietsen en elektrische auto’s. Zo wordt slimmer en duurzamer reizen makkelijker voor de inwoners van deze steden. In het project eHUBS werkte het programma Slim & Schoon Onderweg samen met gemeente Arnhem en gemeente Nijmegen, van juni 2020 tot en met december 2022.
De elektrische vervoermiddelen van de eHUB waren voor iedereen te huur via een app. Wanneer en hoe lang iemand huurde, bepaalde hij helemaal zelf. Zo kon iedereen, op elk moment van de dag, een passend elektrisch vervoermiddel gebruiken. Om naar het werk te fietsen, die zware boodschappen gemakkelijk te vervoeren of de kinderen naar school te brengen. Zo maakten de eHUBS in Nijmegen en Arnhem de keuze voor een (bak)fiets in plaats van de auto gemakkelijker. En dat scheelde ook nog eens flink wat CO2-uitstoot!
Update per 2021
Tot 1.250 mensen hebben maandelijks gebruikgemaakt van de elektrische deelfietsen en elektrische deelauto’s sinds de start van de eHUBS in juni 2020. Corona, diefstal en vernielingen zorgden voor een afname in het gebruik van de deel-e-bikes. Het gebruik van elektrische deelauto’s en elektrische bakfietsen groeit echter elke maand verder. Lees meer over deze stand van zaken na 1 jaar eHUBS.
Update per eind 2022
Eind 2022 is het project eHUBS afgerond. In Nijmegen waren er toen 23 locaties; in Arnhem waren er eHUBS op 8 locaties. In 2,5 jaar tijd hebben in Nijmegen veel mensen gebruikgemaakt van een vervoermiddel van een eHUB:
- 4.872 ritten met een e-deelfiets
- 7.046 ritten met een e-deelbakfiets
- 13.490 ritten met een e-deelauto
Cijfers van Arnhem zijn op het moment van publiceren nog niet bekend.
Europees project
Het project werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit het Interregprogramma Noord-West Europa van de Europese Commissie. Naast Nijmegen en Arnhem kregen ook Amsterdam, Manchester, Leuven, Dreux en Kempten e-hubs. Deze proefsteden verzamelden kennis die andere steden en gemeenten (ook in de regio Arnhem-Nijmegen) straks ook kunnen gebruiken. Op die manier kunnen in de toekomst in heel Europa eHUBS worden aangelegd. Zo wil de Europese Unie de CO2-uitstoot in steden aanzienlijk verminderen.
Om de voorzieningen te realiseren, werkte het project samen met aanbieders van onder meer elektrische deelfietsen, deelauto’s en e-bakfietsen. Om het functioneren ervan te onderzoeken, werkten we samen met een aantal onderzoeksinstellingen zoals de TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam.
