
Duurzaam Bereikbaar Heijendaal; een update
1 december, 2021
Een goed bereikbare Nijmeegse campus Heijendaal voor de circa 50.000 studenten, 17.000 medewerkers en 5.000 polikliniekbezoekers die er dagelijks komen. Daaraan werken diverse partijen in Nijmegen samen. Zo bekeken we samen met omwonenden waar de grootste verkeersknelpunten liggen. Tegelijk dwong Covid-19 tot thuiswerken en thuisonderwijs. Tijd voor een update van het project Duurzaam Bereikbaar Heijendaal, een van de projecten van Slim & Schoon Onderweg. Laat je inspireren!
Het was veel te druk in de spits richting de campus Heijendaal in Nijmegen door de dagelijkse stroom aan auto’s, fietsers en ov-reizigers. Daarom is jaren geleden het project Duurzaam Bereikbaar Heijendaal gestart. De doelstellingen zijn helder: reiscomfort bieden aan alle mensen die naar de campus reizen, het verminderen van CO2-uitstoot en het verbeteren van veiligheid en vitaliteit. Het project is een samenwerkingsverband van de onderwijsinstellingen ROC Nijmegen, HAN en Radboud Universiteit, Radboudumc, gemeente Nijmegen en provincie Gelderland samen met de ov-bedrijven, Arriva, Breng en NS. Ons eerste wapenfeit was in 2018 het verkleinen van de pieken in het ov tijdens de spits. Onder de noemer Slim Roosteren hebben kleine verschuivingen in de onderwijstijden van HAN en Radboud Universiteit ervoor gezorgd dat de piek in het ov tot maar liefst 40% is teruggebracht. Nu ligt de aandacht vooral op het terugdringen van het aantal auto’s in de spits en aanpassingen op de wegen rondom de campus. Deze maatregelen moeten er samen voor zorgen dat de campus ook in de toekomst op een goede en duurzame manier bereikbaar blijft.
Gekeken naar verkeersknelpunten
Gemeente Nijmegen heeft samen met omwonenden gekeken waar de grootste verkeersknelpunten liggen en nagedacht over mogelijke oplossingen. De ambitie is om het gebied veiliger, groener en autoluwer te maken en doorgaand verkeer waar mogelijk te weren. De eerste ideeën hiervoor worden de komende tijd verder onderzocht en uitgewerkt. Ondertussen werken de ov-bedrijven aan betere ov-verbindingen. Tegelijk werken de instellingen op de campus aan beleid dat ervoor moet zorgen dan er minder, op andere tijden en op andere manieren gereisd wordt. De doelstelling hierbij is 20% minder auto’s in de spits.
Anders reizen: MaaS
Een van de manieren om ervoor te zorgen dat medewerkers minder snel met de eigen auto komen, is het invoeren van Mobility as a Service (MaaS) voor zakelijke reizen. Medewerkers van de instellingen krijgen een MaaS-app waarmee ze hun reis plannen, boeken en maken. Reizen kan met het ov of met een deelvoorziening zoals e-bike of e-car. Achteraf declareren hoeft niet meer, de app zorgt dat de rekening rechtstreeks bij de juiste afdeling terechtkomt. De techniek werkt en na een pilot met een twintigtal personen was de planning om in maart 2020 op te schalen naar 1.500 deelnemers. Helaas gooide Covid-19 roet in het eten en werd er nog maar beperkt zakelijk gereisd. Het voornemen is echter wel om hier in 2022 mee verder te gaan.
Combinatie auto-ov
Daarnaast kijken we naar mogelijkheden om te reizen met de combinatie auto-ov. Reisapps geven standaard alleen de reistijd aan met óf de auto óf het ov, terwijl voor veel bestemmingen de combinatie van auto-ov heel interessant kan zijn. In 2022 willen we daarmee gaan experimenteren. Hopelijk leidt deze manier van reizen tot minder auto’s op de campus en dragen we bij aan de ontwikkeling van een reisapp die ook deze manier van ketenreizen laat zien.
Minder reizen
Het coronavirus en alle maatregelen hebben ervoor gezorgd dat we de afgelopen anderhalf jaar niet goed konden experimenteren met andere manieren van reizen. Maar het heeft ons wel geleerd om vanuit huis (of waar dan ook) te werken, digitaal onderwijs te geven en het gesprek met een patiënt digitaal te voeren. Uit onderzoek dat in 2021 is uitgevoerd, komt naar voren dat structureel vaker thuiswerken, meer digitale consulten of deels digitaal onderwijs kan zorgen voor 10% minder verkeer. En als we dan ook nog spreiden over de werkweek is zelfs 20% reductie mogelijk. Volgend jaar gaan we aan de slag om op basis van de lessons learned te kijken hoe digitaal werken en leren structureel kan bijdragen aan minder verkeer.
Fotograaf fietsers: Dick van Aalst