
‘De overstap naar elektrisch heeft vele voordelen’
24 november, 2021
Dolmans Landscaping Group weet dat de overstap naar duurzame logistiek beter is voor het milieu, de arbeidsomstandigheden én voor de portemonnee. Het multidisciplinaire groenvoorzieningsbedrijf investeert dan ook flink in elektrische voertuigen, machines en gereedschappen. “De overstap van diesel naar elektrisch vraagt natuurlijk een grote investering, maar scheelt tijdens de gebruiksfase in kosten. Een diesel-zitmaaier bijvoorbeeld, kost 25 euro per dag aan brandstof; een elektrische maar 5”, vertelt KAM-coördinator Marcel Kersten. Het bedrijf ontwikkelde bovendien zelf een elektrische pick-upbestelbus.
‘The future is green’ luidt een slogan van Dolmans, dat onder andere vestigingen in Duiven en Arnhem heeft. Een groene, duurzame toekomst begint vandaag, en daarom maakt het bedrijf flink werk van duurzaamheid. “Wij maken ons zorgen om de klimaatproblemen, nu en in de toekomst”, vertelt Marcel Kersten, coördinator Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM) bij Dolmans. “Ook ons bedrijf heeft daar een verantwoordelijkheid in te nemen. En dus houden we onze energieverbruik in de gaten en meten we elk jaar onze CO2-voetafdruk.”
Zelf een elektrische bestelbus ontwikkeld
Veel van die CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door diesel, die Dolmans gebruikt voor zijn bedrijfswagens en veel machines en gereedschappen. Een miljoen liter diesel per jaar, dus daar is veel milieuwinst te halen volgens Marcel. “Daarom maakten we de overstap naar elektrisch. Ons uitgangspunt is nu dat we elektrisch rijden en werken, tenzij het niet anders kan. Kan het niet anders, dan gebruiken we duurzame HVO-biobrandstoffen.” Het wagenpark van Dolmans telt 330 voertuigen, waarvan 260 bedrijfsauto’s. 20 daarvan zijn intussen elektrisch en enkele zijn hybride. In 2025 moet een kwart van de wagens elektrisch zijn. “We probeerden ook volledig elektrische minibestelwagens uit. Ze hebben een actieradius van 150 kilometer; prima voor de regionale ritten die we maken. Nadeel was alleen dat de gesloten ombouw voor ons niet handig is. Daarom hebben we zélf een elektrische pick-upbestelbus ontwikkeld, samen met wat partners. We hebben de dichte opbouw van een Crafter Volkswagenbus vervangen door een kiepbak. Volkswagen verkoopt deze E-Crafter pick-up nu ook aan andere bedrijven.”
Van 25 naar 5 euro per dag
En er waren nog meer dieselvreters bij Dolmans. “We hebben bijvoorbeeld onze zitmaaiers vervangen door elektrische exemplaren. Deze overstap was natuurlijk een investering, maar scheelt kosten in het gebruik. Een diesel-zitmaaier kost 25 euro per dag aan brandstof; een elektrische maar 5. Ook kost het onderhoud minder.”
Voor groter materieel waarvan geen elektrische variant is, gebruikt Dolmans Hydrotreated Vegetable Oil-brandstof (HVO). Deze circulaire brandstof is gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten. Hierdoor is HVO een fossielvrije én hernieuwbare brandstof. Marcel: “We gebruiken nu HVO20; dat is een mix van 80% normale diesel en 20% HVO. Natuurlijk willen we zo veel mogelijk HVO100 gebruiken. Maar ook met HVO20 reduceren we de CO2-uitstoot al, met 19%. Mede hierdoor is onze CO2-uitstoot in 2020 ruim 30% lager dan in 2013.”
De motorzagen, rugmaaiers en heggenscharen zijn eveneens grotendeels vervangen door elektrische exemplaren, met accupacks. Marcel: “Ook deze overstap was natuurlijk een investering, maar wederom zijn de gebruiks- en onderhoudskosten lager. Bovendien veroorzaken de elektrische gereedschappen geen geluidoverlast en uitlaatgassen, wat erg prettig is voor onze medewerkers, omwonenden en het milieu.”
Ook het verminderen van het aantal wegkilometers draagt bij aan duurzamere én goedkopere logistiek. Marcel: “Daarom laten we nu een tool ontwikkelen waarmee we eenvoudig en snel kunnen bepalen welke medewerker we op welk project moeten inzetten om zo weinig mogelijk kilometers en spitsbewegingen te maken.”
Advies door logistiek makelaars
In 2020 heeft Dolmans een intentieovereenkomst gesloten met de logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg. Daarin spreekt Dolmans uit nog verder te willen verduurzamen, en de logistiek makelaars ondersteunen het bedrijf hierbij. Marcel is heel blij met deze samenwerking. “Logistiek makelaar Mark Luikens heeft samen met ons onderzocht voor welke voertuigen en apparaten de overstap naar elektrisch mogelijk was. Ook hielp Mark ons met subsidieaanvragen. Via de logistiek makelaars hebben wij bovendien toegang tot hun netwerk van organisaties die ons verder kunnen brengen op ons pad van verduurzaming. Mark legt contacten voor ons en organiseert bijeenkomsten waar wij met branchegenoten en specialisten onze ideeën verder kunnen vormgeven en concretiseren. Bijvoorbeeld op het gebied van circulaire brandstoffen als HVO en waterstof, maar ook als het gaat om emissieloze machines of de invoering van rijstijlsoftware.”
Ook interesse in slimme en duurzame logistiek?
Wil ook jouw bedrijf de overstap maken naar elektrisch? Of wil je advies hoe jullie logistiek duurzamer en slimmer kan? Bijvoorbeeld door vrachtenbundeling, een slimmere rittenplanning of misschien de overstap naar water of spoor? De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg helpen jouw bedrijf graag verder. Onze adviesgesprekken en ondersteuning zijn gratis. Interesse in zo’n gratis adviesgesprek? Neem contact op met een van onze logistiek makelaars:
- Mark Luikens | m.luikens@gelderland.nl | 06-511 65 781
- Christiaan Zweers | c.zweers@gelderland.nl | 06-218 10 121

”Onze CO2-uitstoot is ruim 30% lager in 2020 dan in 2013, mede dankzij het gebruik van HVO-brandstof”, vertelt Marcel Kersten van Dolmans