De vergeten vervoersoptie

Een enthousiast pleidooi van Marjan Knippenberg voor liften: ''6 minuten wachten op geluk"

Marjan Knippenberg

Marjan Knippenberg hield maandag 28 mei tijdens de slotbijeenkomst van Slimopweg Arnhem-Nijmegen een enthousiast pleidooi voor liften. Zij vond haar geluk, op een telkens prettige lift, in 6 minuten. “Gemiddeld wachtte ik 6 minuten en 12 seconden, tijdens de ruim 2 jaar dat ik elke woensdag naar mijn werk heb gelift.”

Bijzondere ontmoetingen

Elke lift bracht Knippenberg een bijzondere ervaring: een nieuwe ontmoeting, een nieuw perspectief, een gezellig praatje. “Ik ben dankbaar voor elke ontmoeting, voor elke vreemde die ruimte maakt om mij eventjes gastvrij in zijn leven te ontvangen. Voor zijn openhartigheid en vertrouwen.” Juist omdat Knippenberg een vreemde was, durfden sommigen meer te delen. Zoals de jongeman die het geslacht van zijn nog ongeboren kindje prijsgaf, terwijl familie en vrienden dit nog niet wisten. Of juist het verdriet van een vrouw die haar man pas was verloren.

Efficiënte manier van reizen

Naast dat het liften voor Knippenberg een hele bijzondere en positieve ervaring was, bleek het ook een zeer efficiënte manier van reizen. “Ik kwam na elke lift met positieve energie aan op mijn werk, terwijl anderen chagrijnig uit een volle bus stapten of hun auto nog betaald moesten parkeren.” Soms wachtte ze iets langer, maar bijvoorbeeld elke woensdag werd ze voor de deur afgezet, zonder te stoppen en vooral met heel veel plezier.

Verhalen gebundeld

Knippenberg kwam zoveel leuke en bijzondere verhalen tegen, dat ze de behoefte kreeg om deze te delen. Dit heeft ze gedaan met een wekelijkse blogpost. Na ruim 2 jaar en 100 blogs, besloot ze deze blogs te bundelen. Resultaat is het boek 6 minuten wachten op geluk. Knippenberg is trots op haar bundel. “Het boek gaat over lef, over uit je comfortzone stappen, je kwetsbaar opstellen, je vooroordelen opzij zetten, spontaan zijn en over vertrouwen.”

Slimopweg, ook liftend?

Met haar verhaal inspireerde ze de aanwezigen van de Slimopweg-slotbijeenkomst om zelf ook weer een keer te gaan liften. Mogelijk wordt zelfs het liften als vervoersoptie in de regio weer onder de aandacht gebracht door Provincie Gelderland en de gemeenten. Het zal nog moeten blijken of de aanwezigen de daad bij het woord voegen en zelf een keer gaan liften. Maar prikkelend was haar pleidooi zeker. Bekijk de presentatie van Marjan Knippenberg.