
Alles wat je moet weten over het besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit
4 augustus, 2023
Nederland heeft afgesproken de CO2-uitstoot te verminderen. De CO2-uitstoot van zakelijk verkeer en woon-werkverkeer van medewerkers hoort daar ook bij. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) wil daarom bekijken hoe hoog deze CO2-uitstoot is. Op dit moment zorgen zakelijk verkeer en woon-werkverkeer samen naar schatting voor meer dan 50% van de gereden kilometers in Nederland.
Voor wie: rapportageverplichting alleen voor grote werkgevers
Heeft jouw organisatie 100 of meer medewerkers? Dan ben je vanaf 1 januari 2024 verplicht de gegevens over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van je medewerkers bij te houden en te rapporteren. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM).
Heb je minder dan 100 medewerkers? Dan mag je ook je gegevens aanleveren en wordt je CO2-uitstoot aan de hand daarvan automatisch berekend. Dit is alleen niet verplicht.
Wanneer en wat rapporteren
Dit zijn de belangrijkste gegevens die je bij moet houden:
- Het per kalenderjaar totaal aantal gereisde kilometers van je medewerkers tijdens woon-werkritten en zakelijke ritten
- Dit jaartotaal aan kilometers verdeeld over de gebruikte vervoermiddelen
- En verdeeld over het brandstoftype van die vervoermiddelen
Jaarlijks lever je de verzamelde gegevens aan op een digitaal formulier. De gegevens over 2024 lever je uiterlijk 30 juni 2025 in.
Digitaal platform
Om alle jaarlijkse gegevens te registreren heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een digitaal platform gebouwd. Via een digitaal formulier lever je de gevraagde gegevens aan. Als je de handreiking hebt doorgenomen en de gegevens klaar hebt liggen, duurt het invullen minder dan een uur.
Ook de CO2-berekening wordt via dit digitale formulier gedaan. Het formulier is al beschikbaar dus je kunt vanaf 16 mei 2023 al vrijwillig je gegevens indienen en ontdekken wat de CO2-uitstoot is van de werkgebonden personenmobiliteit van jouw organisatie.
Je rapportage voorbereiden
Welke gegevens je nodig hebt, staat in de handreiking ‘Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit’. In die handreiking staan ook tips hoe je de gegevens verzamelt. Kom je er zelf niet uit? Je regionale mobiliteitsnetwerk helpt je kosteloos op weg met je voorbereidingen: met informatiesessies, handleidingen en ondersteuning op maat. Ook weten zij de weg in het gebruik van digitale oplossingen om dit soort gegevens te registreren, zoals de apps van aanbieders als NS Go, Shuttle, Fynch, Reisbalans en XXimo. Hiermee kunnen medewerkers invoeren met welk vervoermiddel zij reizen, hoeveel kilometers ze hebben afgelegd en wanneer ze een thuiswerkdag gehad hebben.
Evaluatie in 2026
In 2026 evalueert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de CO2-reductie die in 2024 en 2025 is behaald. Het doel is om de CO2-uitstoot van werkgebonden personenmobiliteit in 2030 met 1,6 megaton verminderd te hebben. Als organisaties goed op koers liggen, blijft het bij rapporteren. Als het niet lukt, kan het ministerie vanaf 2027 een wettelijke norm instellen waarmee slimmer en zuiniger reizen kan worden afgedwongen bij werkgevers. Want linksom of rechtsom: de CO2-vermindering is nodig om de klimaatdoelen te halen.
Lees hier alles over het besluit en de rapportageverplichting
- Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit, handreiking voor werkgevers van het ministerie
- Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit, website van het ministerie
- CO2-reductie mobiliteit, website van het ministerie