
Aankoop en laden van een elektrisch wagenpark; zo zit dat
27 juni, 2022
Overweeg je de stap te maken naar een elektrische vrachtwagen of bestelbus? Dit heeft diverse voordelen. Tegelijkertijd heeft het ook gevolgen voor jouw bedrijf. Hoe ga je dit regelen? Wat kost het? En hoe ga je zo’n elektrisch wagenpark opladen? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee.
De ontwikkelingen in elektrisch transport staan niet stil. Het aanbod zero-emissie vrachtwagens en bestelbussen wordt steeds groter en ook de mogelijkheden qua techniek en laden gaan hard vooruit.
Kosten en subsidie
Een elektrische vrachtwagen met batterij is duurder in aanschaf, maar de operationele kosten zijn over het algemeen veel lager. En mede door subsidies wordt de Total Cost of Ownership (TCO) steeds haalbaarder. Zo komt er in 2023 weer een nieuwe aanschafsubsidie voor emissieloze vrachtwagens. Wil je hier gebruik van maken? Wacht niet te lang, want de subsidiepot van 2022 was al snel leeg. De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg kunnen je ondersteunen met de voorbereidingen en waar nodig in het aanvraagproces.
Daarbovenop komt nog de MIA/VAMIL-subsidie tot 45%, die je ook kan inzetten voor laadinfrastructuur.
Opladen van je elektrische wagenpark
Wil je elektrische vrachtwagens of bestelbussen inzetten, dan moeten deze ook opgeladen worden. Het moment van opladen wordt afgestemd op de route en hoeveelheid kilometers die gereden worden. Trucks in stedelijke distributie leggen zelden meer dan 200 kilometer per dag af en worden na de rit op eigen terrein opgeladen.
Mocht tussendoor bijladen nodig zijn, dan kan dit bij openbare vrachtwagenlaadpunten en oplaadpunten bij distributiecentra en truckstops. Investeringen in de laadinfrastructuur nemen toe, zowel door de overheid als de private sector. Volvo Group, Daimler Truck (o.a. Mercedes en FUSO) en Traton Group (Scania en MAN) slaan de handen ineen om binnen 5 jaar een publiek laadnetwerk voor trucks en bussen aan te leggen van minstens 1.700 oplaadpunten. Hierdoor zal het steeds makkelijker worden om laadmogelijkheden op te nemen in de routeplanning.
Snelladen tijdens een kopje koffie
Stekkers voor logistieke voertuigen zijn vergelijkbaar met die voor personenvoertuigen en de mate van laadsnelheid gaat enorm omhoog. Het is al mogelijk om je vrachtwagen op te laden in dezelfde tijd die nodig is om je personenauto op te laden. Ook de ontwikkelingen rondom een Megawatt Charging System staan niet stil. Met zo’n oplaadsysteem is je truck volgeladen tijdens het drinken van één kopje koffie.
Depotladen op eigen terrein
Opladen zal voor zo’n 80% van het laden op een depot plaatsvinden, zo blijkt uit onderzoek van ElaadNL. Wat komt er allemaal bij kijken als je dit zogeheten depotladen op eigen terrein wilt doen? Hoeveel laders heb je nodig? Hoe kan je de palen financieren? Of, wat zijn aandachtspunten bij het inrichten van de laadlocatie? De ‘Handreiking depotladen’ van Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) geeft antwoord op deze vraag en biedt praktische handvatten.
Aandachtspunten voor laadinfrastructuur
Bij het aanleggen van een laadinfrastructuur zijn verschillende aandachtspunten. Door ontwikkelingen in de energietransitie kan netcongestie optreden. Grootschalige en/of snelle laadinfra kunnen leiden tot een verzwaring van de aansluiting. Er zijn diverse ontwikkelingen in de markt die ingezet kunnen worden voor een betere laadstrategie. Denk hierbij aan oplossingen in Smart Charging, energieopslag en laden met eigen opgewekte stroom. Maar ook optimalisatie en benutting van High Performace Computing en Hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s) spelen een rol om de praktische en financiële haalbaarheid te vergroten.
Wees voorbereid en speel in op de ontwikkelingen
Zorg dat je weet wat er speelt in de markt én je bedrijf. Valt je werkgebied in een milieuzone of zero-emissiezone? Speelt de behoefte om te verduurzamen intern? Wordt er vanuit aanbestedingen of klantvraag zero-emissie verlangd? Ontwikkel een visie en concreet plan waarmee je nu én in de toekomst sterk staat. Zo loop je voorop in de branche.
Start op tijd met het vervangen van je voertuigen en het aanleggen van de benodigde laadinfra. In januari 2025 voert Nijmegen Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) in, net als ruim twintig andere Nederlandse steden. Voor bestel- en vrachtauto’s die CO2 uitstoten is de binnenstad dan niet meer toegankelijk als ze na 1 januari 2025 op kenteken zijn gesteld. Maak een planning en werk stap voor stap toe naar een zero-emissie wagenpark. En heb je vragen? Wij helpen je graag.
Gratis en vrijblijvend advies
Er zijn veel mogelijkheden voor een elektrisch wagenpark, maar wat past bij jouw organisatie? Laat je gratis en vrijblijvend adviseren door de onafhankelijke, ervaren adviseurs van Slim & Schoon Onderweg. Ze kunnen je bijvoorbeeld op maat adviseren over:
- Inzicht in zero-emissiezones
- Maken TCO-berekening voor vrachtwagens
- Advies over subsidies en fiscale voordelen
- Hulp met het voertuigvervangingsplan
- Faciliteren laadaanpak bedrijventerreinen
- Advies over elektrisch laden en depotladen
Neem contact op met een van onze logistiek makelaars:
- Mark Luikens | m.luikens@gelderland.nl | 06-511 65 781
- Christiaan Zweers | c.zweers@gelderland.nl | 06-218 10 121
De voordelen van elektrisch rijden
- Het levert een enorme besparing op in je CO2-uitstoot ten opzichte van rijden op fossiele brandstoffen. Door je 29t diesel-bakwagen uit 2002 te vervangen door een bakwagen op groene stroom, bespaar je al zo’n 746 gram CO2 per kilometer! Een 29t diesel-bakwagen uit 2017 vervangen scheelt 672 gram CO2 per kilometer
- Het zorgt voor een gezonder klimaat en leefbare regio Arnhem-Nijmegen.
- Je komt er door in aanmerking voor specifieke aanbestedingen, bijvoorbeeld wanneer je overheden zoals Rijkswaterstaat als opdrachtgever hebt en het draagt positief bij aan certificeringen zoals de CO2-prestatieladder en ISO 14001.
- Het is verplicht in zero-emissiezones, bijvoorbeeld in Nijmegen en nog ruim 20 andere Nederlandse steden vanaf 1 januari 2025. Ook in Arnhem wordt gewerkt aan besluitvorming, bij een positief besluit kan vanaf een jaar later de zero-emissiezone voor stadslogistiek ingevoerd worden.
- Rijdt stil én zeer comfortabel. Bestuurders komen meer uitgerust terug van hun werkdag.
- De actieradius wordt steeds groter (tot circa 280 km op dit moment).
- Steeds meer merken verkrijgbaar zoals VOLVO Trucks, Scania, DAF, GINAF Durable, Emoss, Hytruck, Volta, Mercedes, FUSO.
- Een concrete stap naar een duurzame wereld.
Fotografie: Aron Nijs